❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

IPv6 Routování

Návody a problémy s konfigurací.
hapi

Re: IPv6 Routování

Příspěvekod hapi » 12 years ago

ano, všechno toto mám a ipconfig hlásí stále defaultní dns servery od microsoftu. ipv4 nemám nahozený. Testuju to přes wifi mkčka.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Majklik

Příspěvekod Majklik » 12 years ago

Tak zkus jako admin do toho kopnout přes:
netsh interface ipv6 reset
a reboot woken.
Jinyk, pokud v tom ohlášení routeru zapneš managed-address-configuration=yes místo other-configuration=yes, tak DNS adresu nedostaneš. Ale i tak by měla být snaha vidět pokus o kontaktování DHCPv6 serveru.
0 x

hapi

snaha tam je, je tam dhcp recv packet ale send už tam neni
zkusim to ještě wireshark co to bude říkat.
0 x

Majklik

A co je komplet v logu k tomu u MKčka?
Jinka verzi mám: 6.5rc1 build-time: Sep/26/2013 13:52:06 na RB1100AH
Do logu to hodí:

Kód: Vybrat vše

0:01:15 dhcp,debug,packet recv server: server1 fe80::64bd:abf6:eba7:2e3a -> ff02::1:2
00:01:15 dhcp,debug,packet type: info_req
00:01:15 dhcp,debug,packet transaction-id: 5162b6
00:01:15 dhcp,debug,packet  -> clientid:  00010001 15b23dfe 5c9ad8e0 406f
00:01:15 dhcp,debug,packet  -> oro: 17 23 24 32 
00:01:15 dhcp,debug,packet  -> elapsed_time: 0
00:01:15 dhcp,debug,packet  -> vendor_class:  00000137 00084d53 46542035 2e30
00:01:15 dhcp,debug,packet send server1 -> fe80::64bd:abf6:eba7:2e3a%24
00:01:15 dhcp,debug,packet type: reply
00:01:15 dhcp,debug,packet transaction-id: 5162b6
00:01:15 dhcp,debug,packet  -> clientid:  00010001 15b23dfe 5c9ad8e0 406f
00:01:15 dhcp,debug,packet  -> serverid:  00030001 000c42eb 2eec
00:01:15 dhcp,debug,packet  -> dns_servers: 
00:01:15 dhcp,debug,packet    fd49:2990:4616:1001::254
00:01:15 dhcp,debug,packet    fd49:2990:4616:2001::254
00:01:15 dhcp,debug,packet    fd49:2990:4616:3001::254
0 x

hapi

no nekecej, po tom nakopnutí a restartu už to dostalo DNS servery, hurááá. Díky.
0 x

hapi

ha, takže, nechám to chvíli ustát a dnska zmizí :-D
0 x

Majklik

Jestli jsem pochopil, tak jsi se stal obětí jedné z "vlastností" Windows 8, kdy zapomenou posílat DHCPv6 requesty. Příslušná nadávka v kombinaci s resetem je zase na nějakouu dobu má umravnit...
Inu, příliš horká a nevyzrálá novinka...

A snaží se pak ptát znova? Respektive, fungují ty DNS a zkusí se na ně položit nějaký dotaz? Aspoň Win7 si ty servery nějak tesutje a když nefungují, tak je po čase ignoruje.
0 x

hapi

tahle rc verze je teda krutě nedodělaná. Normálně mi to napíše do logu že se router resetnul z důvodu napájení a přitom jede dál :-D
ono tam je teda hoodně věci nedodělaných.
0 x

Majklik

Jo, má to do vydání daleko, ale je třeba sledovat, co provádí a usměrńovat. :-( Za co další je budeme prudit? :-)

Ještě mě napadlo, že ti to zmizí, teoreticky by to mohlo být tím, že v odpovědi není vložen timelife? Možná, jeslti můžeš, zkusit si přidělit z ISC DHCP, zda to udrží, ten tam timelife vkládá, když je v cfg uveden (option dhcp6.info-refresh-time 86400;). Ale do MKáček je vhodné kopnout, ať to tam dodělají a dávají čas asi dle lease time...
0 x

hapi

hmm, nemám dhcpv6 server v linuxu a sem trochu daleko od domova. Sem rád že sem si doma uzurpnul RBčko a šmudlim to tu na notebooku zapíchnutý v ethernetu :-)

jinak ty časy nevim. Nejsem takovej odborník. Hmm ale jasně, asi by to mělo bejt podle lease time v dhcp serveru. Mohly by tam taky přidat, když už máme timeout, seznam s tím kdy to komu co dalo s odpočtem timeoutu od posledního dotazu. To by bylo hodně cool.

Máš nějaký vysvětlení na ty ostatní časy v ND?to RA Lifetime atd... něco sem o tom čet ale nějak moudrej z toho nejsem. Defakto to znamená že když to nechám v defaultu tak je to ok.
0 x

hapi

Majklik píše:Jo, má to do vydání daleko, ale je třeba sledovat, co provádí a usměrńovat. :-( Za co další je budeme prudit? :-)

Cisco NEL :-)
pak jak tak koukám opravit discovery na ipv6
autoupdate biosu
opravit NV2 při malích tocích
pořešit něco na ptp spoje když NV2 je tak nemožná.
0 x

Majklik

hapi píše:hmm, nemám dhcpv6 server v linuxu a sem trochu daleko od domova. Sem rád že sem si doma uzurpnul RBčko a šmudlim to tu na notebooku zapíchnutý v ethernetu :-)

Pokud jsi někde na cestách, tak se máš věnovat milence/menželce/sudu/... a ne nějakých pochybným RC od MKček. :-)

hapi píše:jinak ty časy nevim. Nejsem takovej odborník. Hmm ale jasně, asi by to mělo bejt podle lease time v dhcp serveru. Mohly by tam taky přidat, když už máme timeout, seznam s tím kdy to komu co dalo s odpočtem timeoutu od posledního dotazu. To by bylo hodně cool.

Tohle asi neprojde. Zkrátka bezestavové DHCP bylo určeno pro co nejjednodušší implementaci v krabicích, kdy nic si pamatovat nemusí a je na klientovi, aby v daných intervalech se dotazoval znovu... Myslím, že MK neimplmentuje důležitější věci, jak toto sledovátko IPv6 adres...
Jinak Win7, když jepolžka lifetime v DHCPv6 informační odpovědi přítomna, tak se v daných časech ptá znova, čili po přidání této položky a zapnutém logu máš problém také řešen.
To s tím win8, že to zahodí, pokud tam není timeout, je jen spekulace. Druhá možnost je, že si ty DNS otesutje a když nejedou, kašle na ně.

hapi píše:Máš nějaký vysvětlení na ty ostatní časy v ND?to RA Lifetime atd... něco sem o tom čet ale nějak moudrej z toho nejsem. Defakto to znamená že když to nechám v defaultu tak je to ok.

Některé jsou celkem zajimavé a některé věci tam i chybí...
Defualt hodonoty OK, na co se hodí šahat:
ra-interval - v jakém intervalu (volí náhodně) opakuje ohlášení routeru, pokud to jde přes wifinu, tak dávám kratší časy (10-60), kdyby se něco ztratilo.
ra-delay - minimální čas mezi dvěma vyslanýma RA, pokud o něj klient žádá, 3 sec asi v pohod,ě pokud na LAN není stovky klientů.
ra-lifetime - mělo by platit, že ra-interval-max<=ra-lifetime, bezpečnější (a doporučneo je) ra-interval-max<=3*ra-lifetime. Tohle říká, jak dlouho od slyšeného RA může klient tento router používat jako default bránu. Takže pokud se RA ztrácí a lifetime je malý, vypadává routing. Existuje krásná věc, pokud dáš lifetime na 0, tak se klient konfiguruje dle ohlášení RA, ale neroutuje přes tento router. Např se dá použít, že v netwatch hlídám dostupnost IPv6, když vypadne, skript shodí lifetime na 0 a klienti zahodí defualt routu na IPv6. IPv6 pak jede v rámci LAN sgmentu, ale řada implementací pro spojení mimo lokál přejde okamžitě na IPv4, takže ztráza IPv6 neznamená, že to chcípne kompletně.
reachable/retransmit time - přikazuje klientům, jak dlouho mají mít záznamy o sousedech v discovery jako aktivní/v jakém intervalu opakovat při neodpovědi detekci. Asi není důvod nastavovat.

Potom máš timeouty u volby prefixů, je tam default nebo můžeš pro každý přidaný prefix nastavit. Pokud v definici IPv6 adresy škrtneš advertise, přidá se do /ipv6 nd prefix s default hodnotama.
valid-lifetime - jak dlouho od poslendího RA může klient mít tuto adresu přidělenu (a přijímat příchozí spojení)), pak ji zahodí (pokud na ni nemá aktuálně otevřené spojení).
preferred-lifetime - jak dlouho od poslendího RA má klient používat adresu z toho prefixu při navazování nových spojení.
Asi nemá smysl měnit v jendoduchých aplikacích. Časy by měly být výrazně vtěí, než ra-interval-max
Já s tím čaruji tam, kde mám víc konektivit pro dynamické přečíslování. Mám linku A a B, každá linka má svůj prefix. V IPv6 mám adresy dány bez advertise a v /ipv6 nd prefix je mám uvedeny ručně. netwatch hlídá, zda jede linka A, když ano, v advertise prefix A propaguji s časy 1m:2m a prefix B s 0:0 (klient prefix ignoruje). Když linka A chcípne, tak netwatch přehodí defualt routu na linku B a /ipv6 nd prefix prohodí časy prefix A 0:0, prefix B 1m:2m. Klienti se přečíslují a jedou hned s novými adresami přes správbou linku. Aby loklní IPv6 komunkace jela bez přerušování, kleinti mají ještě prefix v ULA segmentu, který se nemění.
Naposledy upravil(a) Majklik dne 28 Sep 2013 09:46, celkem upraveno 1 x.
0 x

Majklik

hapi píše:
Majklik píše:Jo, má to do vydání daleko, ale je třeba sledovat, co provádí a usměrńovat. :-( Za co další je budeme prudit? :-)

Cisco NEL :-)
pak jak tak koukám opravit discovery na ipv6
autoupdate biosu
opravit NV2 při malích tocích
pořešit něco na ptp spoje když NV2 je tak nemožná.

Já to myslel z pohledu IPv6.
S NEL souhlasím. Discovery je nemocné, tkatéž IPv6 nad bridge a VRRP má některé slabiny.

S NV2 jsi idealista, IMHO problém přesáhl schopnosti vývojářů, stejně jako problémy virtual linku v OSPF (a než člověk připravil názorné jendoduché demo s třemi routery, tak mu vn něm vypluje další nehezký bug v OSPFv2). :-(
0 x

Majklik

disk píše:Jen tak mezi řečí.
Při obnovení konfigurace (backup) na jiném zařízení (jina MAC) mi zůstane DUID pro IPv6 z původního a nelze ho změnit.
Jak resetnu DUID nebo MK donutím k opětovnému výpočtu z MAC adresy? Nechci všechny MK co už mám nastavené
resetovat.

Jsem to zkusil supportu podsunout, co s tím, když jsem se dohadoval o něčem kolem DUID, že by mohlo jít po backup a restore na jiný RB vyvolat reset DUID, když reset MAC adres na fyzické jde snadno udělat (/interface ethernet reset-mac-address etherX) a support, že backup/restore je určen jen pro jeden RB a ne přenášení dál, takže problém neexistuje a má se to vyresetovat komplet celé. :-)
0 x

hapi

přesně tak. Backup je pouze na zálohu konkrétního stroje. Pokud někdo chce zálohy zařízek tak používejte "/export compact". To je lehce odlišnej export a exportuje pouze to co se líší od defaultní konfigurace.
0 x