zdravim,
podeli se se mnou o svuj nazor/zkusenosti?
resim nakup dvou 10GHz pojitek, nechci je platit hotove
rozmyslim se mezi ATH,orcave 1s10 a racomem
jeden spoj mam aktualne 1s10 z anyplication,8km,100M, budu potrebovat vetsi kapacitu,a chci ho bud odkoupit,nebo vratit a vzit misto nej neco jinyho
druhy spoj je planovany na cca 1km,takze je fuk jestli to bude 10g/17g/24g ,potrebuju cca 100M
u 1s10 se stava,ze zacne packetlossit ETH port s PoE,pri prepojeni do druheho portu ok, setkal sem se s tim uz na vice spojich, coz je pro tento spoj minusovej bod, ale vyvazuje to tim,ze od miraclu mame vic spoju, tudiz predpokladam rozumnejsi jednani/ceny.
na racom 17G jsem slysel kladne reference, od ATH mam jeden historickej 10G 34Mbit spoj,a nikdy zadnej problem.
hadam ze cenove to vsechno vyjde cca nastejno.
co poradite?
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
vyber 10g pojitka
v siti mame 10x Ray 17G od 400M po 3,27km a neni s nimi jediny problem, v pohode prezivaji ruzna pocasi i prutrze mracen. I vzhledem k 5letem zaruky bych asi ani do jine znacky nesel.
PW
PW
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))
- Radek Úlehla
- Kontaktovat uživatele:
Nevím v jaké jsi lokalitě, ale na 8km >100Mbps i s výhledem do budoucna, bych uvažoval už o licenci. Když tam dáš 10G, tak za rok, dva to budeš měnit znova. 17/24G na tuhle vzdálenost ... hmmm ... to snad ne.
0 x
Mám zkušenosti s Racomem i ATH tak tady poznatky, aj něco k orcave. Co se pronájmu týče vede orcave a co vím, většině lidí to funguje a cenově je to nejvíce friendly řešení.
pak je tu Racom, ten sic nemá moc historii v mikrovlnách což vidím trochu jako mínus, záruka 5 let je good a zatím žádný problém.
Pokud ATH, což je jiné řešení ODU+IDU tak desítku mají o dost levnější než racom, a má to mrtě rozhraní, 2x optika 3x Eth, což se taky může hodit, dá se na tom narozdíl od racomu v základu naladit jakákoli frekvence, nemusí se postupovat jen po párových kanálech, což je někde výhoda. V racomu se párování kanálu atd. asi dá s techniky od racomu vypnout. Řešení 17G a 24G je od ATH dost drahé, to už bych si něco málo připlatil za Alcomu MP600. Jinak brzo se můžeme prý těšit na Racom 24 Ghz a též 18 Ghz záhy v těch licencích, což je 18 Ghz bych uvažoval o něčem s Křížovou polarizací snad nová MP600 bude mít toto řešení.
Schrnuto v 10 Ghz bych to viděl takto :
Alcoma
Racom
AHT - ORCAVE
Pronájem Orcave bez konkurence
Co se financování týče, záleží na prodejci .. a jakou máš představu a kolik toho budeš brát ..
pak je tu Racom, ten sic nemá moc historii v mikrovlnách což vidím trochu jako mínus, záruka 5 let je good a zatím žádný problém.
Pokud ATH, což je jiné řešení ODU+IDU tak desítku mají o dost levnější než racom, a má to mrtě rozhraní, 2x optika 3x Eth, což se taky může hodit, dá se na tom narozdíl od racomu v základu naladit jakákoli frekvence, nemusí se postupovat jen po párových kanálech, což je někde výhoda. V racomu se párování kanálu atd. asi dá s techniky od racomu vypnout. Řešení 17G a 24G je od ATH dost drahé, to už bych si něco málo připlatil za Alcomu MP600. Jinak brzo se můžeme prý těšit na Racom 24 Ghz a též 18 Ghz záhy v těch licencích, což je 18 Ghz bych uvažoval o něčem s Křížovou polarizací snad nová MP600 bude mít toto řešení.
Schrnuto v 10 Ghz bych to viděl takto :
Alcoma
Racom
AHT - ORCAVE
Pronájem Orcave bez konkurence
Co se financování týče, záleží na prodejci .. a jakou máš představu a kolik toho budeš brát ..
0 x
No zatim na co Ray sahnul a vyrobil, tak to je zcela v pohode, zadne afery apod. se kolem teto znacky nenesou pokud vim
) na 18G se taky tesim, uvidime co to bude umet a za jaky prachy...trosku mi hrozi, ze v 1 lokalite mi uz nedaj 11G, takze 18tka od Ray by pristi rok bodla
PW

PW
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))
Radek Úlehla píše:Nevím v jaké jsi lokalitě, ale na 8km >100Mbps i s výhledem do budoucna, bych uvažoval už o licenci. Když tam dáš 10G, tak za rok, dva to budeš měnit znova. 17/24G na tuhle vzdálenost ... hmmm ... to snad ne.
tam je 10g v podstate cisty,taky sem uvazoval o licenci, ale je to zbytecny, kdyztak se tenhle spoj posune dal a koupi 11g,ale nebojim se toho
jinak nevite, jestli u ATH je ODU High a Low jednotka , nebo jestli jsou na obou stranach stejny? protoze pokud je ath levnejsi,a bral bych dva spoje,a dala by se k tomu vzit jedna spare jednotka, tak bych o tom uvazoval spis, nejde mi sice tak zasadne o cenu, ani nutne nepotrebuju FOD,ac by to bylo vyhodou, ale ty zahadne chovajici se ethernety na 1s10 mne fakt nasrali, tohle by se na 'profi' spoji proste nemelo stavat.
0 x
--
Filip Rubák
F-site corp s.r.o.
e-mail: xrf(at)f-site.eu
GSM: +420 731 931 043
Filip Rubák
F-site corp s.r.o.
Řešil jsem několik problémů s 1S10 a přešel na Racom 17GHz. Zatím o něm nevím, takže dobrý. Dostal jsem to na leasing, který je bez navýšení. Podmínkou bylo že jsem jim dal svolení k inkasu, strhnou si každý 1/4 rok 12tis.
0 x
- Radek Úlehla
- Kontaktovat uživatele:
Split řešení (IDU+ODU) vyšlo už z módy a to i u velkých operátorů. Spočítej si jen rozdíl spotřeby oproti minipojítku, o místu a případné nutnosti chlazení nemluvě. Jelikož to s cenou energií už asi nikdy lepší nebude, bude split řešení postupně mizet i z POPů mobilkářů. Vše nové, co se staví, je v drtivé většině už ve verzi minipojítek - 48V přívod, optika odvod - dnes už i zabalené do jednoho kabelu.
Chápu šoupání spojů v síti, ale ber to z dlouhodobého hlediska. Tedy pokud v tom, co děláš, chceš pokračovat i v následujících letech. 200Mbps desítku bude asi vždy kam dát, ale její morální životnost skončí mnohem dříve než spoj v licenci nebo třeba ta MP600 či jiné rádio s větší kapacitou, kterou můžeš v budoucnu zvedat.
K 1S10 s označením "profi" se raději vyjadřovat nebudu
Chápu šoupání spojů v síti, ale ber to z dlouhodobého hlediska. Tedy pokud v tom, co děláš, chceš pokračovat i v následujících letech. 200Mbps desítku bude asi vždy kam dát, ale její morální životnost skončí mnohem dříve než spoj v licenci nebo třeba ta MP600 či jiné rádio s větší kapacitou, kterou můžeš v budoucnu zvedat.

0 x
Radek Úlehla píše:Split řešení (IDU+ODU) vyšlo už z módy a to i u velkých operátorů. Spočítej si jen rozdíl spotřeby oproti minipojítku, o místu a případné nutnosti chlazení nemluvě. Jelikož to s cenou energií už asi nikdy lepší nebude, bude split řešení postupně mizet i z POPů mobilkářů. Vše nové, co se staví, je v drtivé většině už ve verzi minipojítek - 48V přívod, optika odvod - dnes už i zabalené do jednoho kabelu.
souhlasim s tebou
co se tyka split x FOD - mam vsude dostatecne velky racky, takze mi split nevadi,samozrejme se mi libi vic FOD,ale neni to podminka
co se tyka kapacity/licence - tam si myslim ze vazne zalezi na konkretni situaci,protoze kdyz vis,ze ten spoj za rok/dva posunes, resp. chces za rok kupovat dalsi pojitko, nahradis s nim nekde treba 5G, a mas v 10g cisto, tak pristi spoj muze bejt licence,zvazoval jsem to
kazdopadne diky za nazor
zatim jsem naklonen spis spojum od ATH, v uvahu beru racom , mozna alcomu,ale myslim ze alcoma je cenove proste mimo pro nas
0 x
--
Filip Rubák
F-site corp s.r.o.
Filip Rubák
F-site corp s.r.o.
cece upc nam dalo na privod konektu spoj idu+odu nevim co to je nejaka orcava 32Ghz a nevypada to ze by to melo byt jinak, jakoze by meli masivne menit za IDU komplet only
celkem me zarazil napajeci zdroj, 48V/5A? to snad zere mene uz vsechno ostatni co je na trhu... Raye maj zdroje 56V/0,6A tusim...
PW

PW
0 x
- Radek Úlehla
- Kontaktovat uživatele:
Split řešení se velmi často pohybuje se spotřebou od 70W výše, dle konfigurace i 100W na jednu stranu spoje. Tedy alespoň u výrobců jako ceragon/alcoma/nec ... v konfiguraci 1+1 se dá najít i 200W 

0 x
No tak chyba lávky ATH split řešení v 10 Ghz má cca 20w možná méně. Nápájené kvalitnějším zdrojem od Mikrotiku. Odu jednotky či spíš konvertory se mi moc nelíbí je to práce Insidera, je to totožná sestava co nabízí on IDU jednotky dělá ATH do všech pásem a ODU nakupuje 10 Ghz od Insidera a zbytek od nějakého renomovaného výrobce. Bohužel přechod z 10 Ghz už není možný pouze výměnou odu jako tomu bylo dříve u rádií co máme třeba my. Racom 18 Ghz nebude nic převratného stejný modem, stejná konstukce a asi jedna polarizace, ale kdo ví, třeba překvapí. Jinak záleží, kdo asi má jaké ceny, ale alcoma MP600 zatím v plné kapacitě nevychází o moc dráže oproti racomu, a to nepočítám slevy. K tomu jestli to rádio MP 600 dá v pásmu 110 MHz 900Mbit a časem bude umět i nativní xpic tak je to fainé, no ale až to bude u nás aktuální tak ceny ceragonu snad budou více friendly ten je asi best. To je však jiná diskuze ..http://www.athsystem.com/cz/ na tytulce fotka rádia 10 G
Naposledy upravil(a) whef dne 22 Sep 2013 18:17, celkem upraveno 1 x.
0 x
P.S: Jinak stránky ATH nemá vůbec aktuální mají upravené produkty, je potřeba poptávat. Co mám reference z jedné velké firmy faká to v razušeným prostředí v Praze, kde se Racom nechytá, pokud chce člověk ještě více šetřit dá se dát přímo místo starých 34 atd. microlanu místo rohů se hodí ten konvertor a je to, anténa se dá použít.
0 x
whef píše:pokud chce člověk ještě více šetřit dá se dát přímo místo starých 34 atd. microlanu místo rohů se hodí ten konvertor a je to, anténa se dá použít.
pozor, jak která, v některých se to nevejde pod radom, třeba na 90cm tyhanu to udělá bouli na plachtě, do 90cm miraclovky se to pod radom vůbec nevejde
0 x
xrff píše:Radek Úlehla píše:Nevím v jaké jsi lokalitě, ale na 8km >100Mbps i s výhledem do budoucna, bych uvažoval už o licenci. Když tam dáš 10G, tak za rok, dva to budeš měnit znova. 17/24G na tuhle vzdálenost ... hmmm ... to snad ne.
tam je 10g v podstate cisty,taky sem uvazoval o licenci, ale je to zbytecny, kdyztak se tenhle spoj posune dal a koupi 11g,ale nebojim se toho
jinak nevite, jestli u ATH je ODU High a Low jednotka , nebo jestli jsou na obou stranach stejny? protoze pokud je ath levnejsi,a bral bych dva spoje,a dala by se k tomu vzit jedna spare jednotka, tak bych o tom uvazoval spis, nejde mi sice tak zasadne o cenu, ani nutne nepotrebuju FOD,ac by to bylo vyhodou, ale ty zahadne chovajici se ethernety na 1s10 mne fakt nasrali, tohle by se na 'profi' spoji proste nemelo stavat.
Jednotky od ATH jsou neparove.. Na obou stranach stejny, umi i 56 MHz kanal a 10 dBm vykonu. Nahradni jednotka je zbytecnost..
0 x
Michal Peterka, KPE spol. s r.o.
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz