❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Multicasty po WiFi na MK

Návody a problémy s konfigurací.
Petr S.
Kontaktovat uživatele:

Multicasty po WiFi na MK

Příspěvekod Petr S. » 12 years ago

Do jednoho mikrotiku mi leze VLAN s multicastovým vysíláním. Ten mikrotik složí taky jako bezdrátové AP pro připojení několika notebooků. Zkoušel jsem vytvořit nový virtuální interface a ty multicasty poslat přes něj po wifi na notebook, kde je nainstalovaný VLC player. Bohužel to nefungovalo. Tak se chci zeptat, jestli jste někdo zkoušel po wifi posílat multicast (to, že obraz bude o ničem, mi je víceméně jasný :) ), a jak to fungovalo? Půjde to vůbec takto realizovat? Udělal jsem to jednoduše tak, že jsem udělal novou bridge a tam přidal ten nový wifi interface a VLANu z trunku.

Nápady?

Díky.
0 x
..:: DobraSit.cz ::..

Majklik

Příspěvekod Majklik » 12 years ago

Multicast po wifi v podstatě jde, kdysi jsem tak přes VLC čučel na TV, než jsme pochopil, že je lepší chlastat. :-)
Jen nevím, zda na Virtual AP to půjde. Přímo na nativním wifi iface je funkce multicast helper, zkusit si pohrát s ní. Potom je vhoné mít povolené WMM.
Pak je tam ještě jeden bod. Provoz typu multicast se přenáší na klasickém 802.11 při nejnižší společné rychlosti, kterou si AP s klienty vyjedná, takže třeba jen na modulaci 6 Mbps, což může být také úzké hrdlo.
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Radek Úlehla » 12 years ago

Udělat to jde, ale pak nepočítej s tím, že můžeš mít na AP víc jak jednoho klienta :) ... lepší natáhnout kabel.
0 x

Petr S.
Kontaktovat uživatele:

Radek Úlehla píše:Udělat to jde, ale pak nepočítej s tím, že můžeš mít na AP víc jak jednoho klienta :) ... lepší natáhnout kabel.

Jakto?
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Bude ti zcela určitě kostičkovat obraz díky přepínání modulací v rádiu. A co je samozřejmé, tak mcast poteče ke každému klientovi v tom interfacu. Pokud to má alespoň trochu fungovat, tak jedno HW AP - 1 klient. Samozřejmě pokud to vysílání má třeba 1-2Mbps, tak by těch lidí tam mohlo být více. Já to zkoušel na 6-20Mbps streamech.
0 x

Petr S.
Kontaktovat uživatele:

No a myslíš, že na tom virtuálním interface by to jít mohlo?
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Pokud na tom AP pojedou další lidi, tak o tom docela pochybuji. Pořád je to jeden modem. Kolik Mbps má ten stream?
0 x

Petr S.
Kontaktovat uživatele:

Plus minus 5M. Stačilo by to jen k tomu, aby se čas od času ověřilo, že ten stream běží. Nikdo by na něj dlouhodobě nekoukal.
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Pokud jde jen o ověření, že se nějaké kostičky hýbou, tak bych to neviděl jako problém. To by fungovat mělo.
0 x

Petr S.
Kontaktovat uživatele:

No a takže určitě použít Multicast helper (co vlastně v tomhle případě dělá? zatím jsem se setkal jen s voip helpery) a wmm? Tyhle fičury se dají zapnout pouze na hlavním rozhraní wlan, ale už ne na virtual ap. Pokud se nazapínají takhle pro pro všechna logická rozhraní.
0 x