❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Ubiquiti 24 GHz
-
Rado tento týden stál fakt za dvě věci, ale ten příspěvek fakt jako dobrej docela mne zvedl náladu. Proti Alcomě jako nic, ale někdy si říkám je to sekta nebo náboženství? Pěkný den LF
0 x
a co bude ve v2?
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
- midnight_man
Životný štýlFilipová Ludmila píše: ale někdy si říkám je to sekta nebo náboženství? Pěkný den LF

0 x
lukas-svk píše:GRFS: ja by som ten sucet nebral az tak tragicky. Napr aj cisco toto robilo rovnako, priepustnost bola scitana v pripade 1GE ako 1Gbit up a 1Gbit down, tj. 2Gbity, v pripade 10GE to bola priepustnost 20Gbit a pod. Scitavali porty na kartach + vsetky line karty a z toho vysli obrovske priepustnosti ktore dokaze dane zariadenie obsluzit/preswitchovat/uroutovat atd ...
Nezlob se, jsem v telco branzi dost dlouho na to, abych vedel, co se pouzivalo poslednich 25 let za standard a vzdy to byl udaj vztazeny k FD propustnosti. Nejake marketingove materialy neberu v potaz. To je vzdy vsude lez az na pudu.
lukas-svk píše:U AF 700/700 je ok, dokonca linkova rychlost aktualne s novym fw stupla zo 744 na 774.
Linkova rychlost (co ukazuje radio) a realna propustnost (co ukazuje Eth merak) jsou specialne u AFka, nebo chceme-li specialne u UBNT, dost odlisne pojmy. Ale jestli je vetsina zdejsich internetovych odborniku spokojena s tim, co ukazuje radio, nikoliv s tim, jak to realne funguje, tak OK, beru 744 jako padny argument. Ale zrovna tak si umim predstavit, ze tam s novym firmware jen pribylo jiny cislo a realne se nestalo vubec nic. Marketing je mocna zbran fungujici primoumerne s tuposti uzivatelu produktu, ktery je prodavan. Je to stejny, jako kdyz si primalujes nulu ke stovce. Razem mas papirove litr a kdyz nevis co je zatim, mas pocit, jaks dobre nakoupil.
lukas-svk píše:Ad nenazranost k spektru. Nie je to jedno, ked je af vcelku dost smerovy? Urcite to nebude horuci kandidat na vytazene body, to si nikto nedovoli nasadit prave tam lebo by dostal cez drzku.
Ale nejake tie spoje v meste? Na vlastnych uzloch kde je prazdno? Preco nie?
Nie je to jedno, ked si v CZ, kde ze situ na sajt je videt okom a 80% MW spojov je koncentrovanych do mest, nebo v jejich blizkosti, v podobnych azimutech smerovani. Navic kdyz AFko ma integrovanou antenu a neni mozne ji vymenit za jinou s uzsim vyzarovakem, aniz bys brutalne zasahl do konstrukce. Pak tu taky mame bocni laloky atp. A ze by nekto dostal cez drzku ? Sak citas toto vlakno ci nie ? Existuje jen pravo prvniho. Ked existuju taky ako Hapi, tak co us s tym ? Vsetko to vohulime a voprasime a na nikoho nebereme ohled. To je zivotni styl nekterych lidi v CZ, to je in, to je "spravne". Nejaky spektrum je jim u kyblu. Osobni prospech nadradili vsemu a nakonec se pozerou sami navzajem. To mi nevadi. At se pozerou, ale nemusi mi mezitim zarusit moje spoje, ktery sice byly drazsi, ale ke spektru se chovaji podstatne lepe a tak si mohu dovolit jich postavit radove vic ze stejneho sajtu. Diky jednom takovymu AFku to pak je v kybli. A to uz je ochrana moji investice, protoze nikdo nemuze cekat, ze freebandove segmenty budou pribyvat. Tudiz je treba se chovat tak, abychom co nejdele vydrzeli s tim co je. Tendence je naopak kmitoctove spektrum prodavat jako les nastojato. Po rope a dalsich fosilnich zdrojich je to dalsi medium, ktere skyta financni potencial, na kterem muzou narodni staty zbohatnout a jednotlive vlady zemi si to moc dobre uvedomuji. Viz kmitocty pro LTE, Wimax atp. Takze cim vic se ve free pasmech budeme chovat jako idioti, tim driv zacneme vsichni krmit statni pokladnu poplatky za kmitoctove pridely v placenych pasmech. Je to jasny ? Nebo se tu mam vykadit, abyste pochopili, ze se netkeri chovate jak hovada a tahnete sebou i ostatni ke dnu ?
lukas-svk píše:Namiesto normalneho riesenia AFka sa tu riesia kadejake blbosti. Reklama na Alcomu a neviem co. Reklamu na inych vyrobcov mozete ist robit inde a ty prispiet nieco k veci. To ze to ma siroky kanal tu uz zaznelo, vsetci o tom uz vedia tak naco sa opakovat ...
Pardon ja jen obetoval spoustu casu, abych se podelil o informace z realnych mereni toho spoje, ke kterym se 99% zdejsich ctenaru nikdy nedopracuje, protoze jim na to chybi bud znalosti, nebo vybaveni. Na AFko jsem si sahl nescetnekrat, takze jsem mel moznost si vyzkouset i smerovani a on site uvedeni do provozu. Nemam ve zvyku mluvit o necem co jsem nevidel. Odmenou jsou mi za to kecy o reklame Alcomy a reseni blbosti ? No ovace jsem necekal, ale tohle ? Uz je to tak, ze AFko NEJAK funguje a surfovat na netu se presto urcite da, coz jsem ani nikdy nepopiral. Ale pro nasazeni jako pater, po ktery jedou ruzny typy sluzeb s ruznou QoS, je to shit s velmi limitnimi parametry a dokud se nic nezmeni, tak bude porad shit, at se to libi nebo ne.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art
hapi píše:nemelu, ty máš MP360 s licencí na 180Mbit a ta stála o 30k víc než AFko. Když to budu chtít v plný palbě tak budu už cenou 2x tolik co AFko při poloviční rychlosti alcomy.
Aktuálně mi AFko dá také 180Mbit jako tobě alča s tim rozdílem že sem nemusel dávat o 30k víc. Ono to bude o víc než jenom o 30k.
Ano, je tu 156 stránek od lidí co měly AFko v raný fázi a nebo ho vůbec neměly v ruce a ani ho nepoužívají a jenom tu melou
Ono je vzdycky otazka, co se od zarizeni ocekava. 360 u Alcomy = 360 v intervalu 64-10240byte frame size. Takze kdyz u Alcomy reknu to da 360, tak to sedi jak prdel na hrnec. To se vubec neda srovnat s tim, jak se chova Afko z pohledu prenesitelnosti konkretniho frame size. Jak uz jsem psal, propustnost tam dramaticky klesa se snizujici se velikosti ramce. Pro par tvych internetovych uzivatelu je to jedno, nebot na jejich surfovani je celkem jedno s jakou latenci konkretni ramec projde, ci projde-li vubec a v jakym poradi, hlavne kdyz to nejak jede. Takze srovnavas technicky nesrovnatelny. Hlavne, ze ti to ekonomicky vychazi

A pak tu mame tu vec se spektrem, kde i na tech 360 staci Alcome 2x56MHz a jedna polarizacni rovina pro RX/TX. Na 180Mb dokonce 2x 28MHz kanal. AFko i v tomto pripade sezere 2x200MHz v obou polarizacnich rovinach. Takze pokud bydlis nekde na Sibiri, tak je to jedno, ale pokud v CR, tak tim zprasis spektrum v nejblizsim okoli vsem ostatnim ISP. Nejsi tu totiz sam. A aby ti nenaskakaly pupinky, tak ti reknu, ze podobne jako Alcoma se ke spektru chova i Ceragon, NEC, Ericsson a cela rada dalsich zarizeni. Takze to neni o nejaky reklame jednoho vyrobce, ale jen dobry priklad pouzity ke srovnani. A vis proc to tak je ? Protoze poplatky v placenych pasmech jsou odvozene mimo jineho i z velikosti alokace kmit. spektra, takze provozovatel pojitka je financne motivovan k tomu, aby sezral co nejmin. To se te na 24G netyka, ale principy jsou stejne. Uzivatelu mnoho a segment uzky. Aby se tam vsichni vesli, je treba dodrzovat stejne principy. S AF24 toho pri nejlepsi vuli nelze docilit.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art
- Radek Úlehla
- Kontaktovat uživatele:
Radek Úlehla píše:GFRS ... obdivuji tvou vytrvalost
Se pridavam

Rozsah znalosti a zkusenosti GFRS muze vetsina z nas jen tise zavidet a naslouchat zkusenemu , bohuzel nekteri si na tech usich sedi ....
0 x
ppp76 píše:Radek Úlehla píše:GFRS ... obdivuji tvou vytrvalost
Se pridavam![]()
Rozsah znalosti a zkusenosti GFRS muze vetsina z nas jen tise zavidet a naslouchat zkusenemu , bohuzel nekteri si na tech usich sedi ....
ale nesedí si na uších, sedí na milionech kč který ještě k tomu nejsou jeho.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
Mozna je to taky tim ze delaj prenosy trosku jinech datovejch toku tak uz vi na cem si to muze dovolit pustit ....
0 x
GRFS píše:lukas-svk píše:GRFS: ja by som ten sucet nebral az tak tragicky. Napr aj cisco toto robilo rovnako, priepustnost bola scitana v pripade 1GE ako 1Gbit up a 1Gbit down, tj. 2Gbity, v pripade 10GE to bola priepustnost 20Gbit a pod. Scitavali porty na kartach + vsetky line karty a z toho vysli obrovske priepustnosti ktore dokaze dane zariadenie obsluzit/preswitchovat/uroutovat atd ...
Nezlob se, jsem v telco branzi dost dlouho na to, abych vedel, co se pouzivalo poslednich 25 let za standard a vzdy to byl udaj vztazeny k FD propustnosti. Nejake marketingove materialy neberu v potaz. To je vzdy vsude lez az na pudu.
Kazdy znalejsi vie co a ako. AF by malo byt FDD radio a malo by preniest 700 jednym a 700 druhym smerom. Je jedno ako to kto nazyva.
GRFS píše:lukas-svk píše:U AF 700/700 je ok, dokonca linkova rychlost aktualne s novym fw stupla zo 744 na 774.
Linkova rychlost (co ukazuje radio) a realna propustnost (co ukazuje Eth merak) jsou specialne u AFka, nebo chceme-li specialne u UBNT, dost odlisne pojmy. Ale jestli je vetsina zdejsich internetovych odborniku spokojena s tim, co ukazuje radio, nikoliv s tim, jak to realne funguje, tak OK, beru 744 jako padny argument. Ale zrovna tak si umim predstavit, ze tam s novym firmware jen pribylo jiny cislo a realne se nestalo vubec nic. Marketing je mocna zbran fungujici primoumerne s tuposti uzivatelu produktu, ktery je prodavan. Je to stejny, jako kdyz si primalujes nulu ke stovce. Razem mas papirove litr a kdyz nevis co je zatim, mas pocit, jaks dobre nakoupil.
Ja suhlasim, pokial to riadio ukazuje capacity 774 a nedava to aspon priepustnosti velmi blizke tak je to problem a dany vyrobca strati doveru ( teda minimalne moju )
GRFS píše:lukas-svk píše:Ad nenazranost k spektru. Nie je to jedno, ked je af vcelku dost smerovy? Urcite to nebude horuci kandidat na vytazene body, to si nikto nedovoli nasadit prave tam lebo by dostal cez drzku.
Ale nejake tie spoje v meste? Na vlastnych uzloch kde je prazdno? Preco nie?
Nie je to jedno, ked si v CZ, kde ze situ na sajt je videt okom a 80% MW spojov je koncentrovanych do mest, nebo v jejich blizkosti, v podobnych azimutech smerovani. Navic kdyz AFko ma integrovanou antenu a neni mozne ji vymenit za jinou s uzsim vyzarovakem, aniz bys brutalne zasahl do konstrukce. Pak tu taky mame bocni laloky atp. A ze by nekto dostal cez drzku ? Sak citas toto vlakno ci nie ? Existuje jen pravo prvniho. Ked existuju taky ako Hapi, tak co us s tym ? Vsetko to vohulime a voprasime a na nikoho nebereme ohled. To je zivotni styl nekterych lidi v CZ, to je in, to je "spravne". Nejaky spektrum je jim u kyblu. Osobni prospech nadradili vsemu a nakonec se pozerou sami navzajem. To mi nevadi. At se pozerou, ale nemusi mi mezitim zarusit moje spoje, ktery sice byly drazsi, ale ke spektru se chovaji podstatne lepe a tak si mohu dovolit jich postavit radove vic ze stejneho sajtu. Diky jednom takovymu AFku to pak je v kybli. A to uz je ochrana moji investice, protoze nikdo nemuze cekat, ze freebandove segmenty budou pribyvat. Tudiz je treba se chovat tak, abychom co nejdele vydrzeli s tim co je. Tendence je naopak kmitoctove spektrum prodavat jako les nastojato. Po rope a dalsich fosilnich zdrojich je to dalsi medium, ktere skyta financni potencial, na kterem muzou narodni staty zbohatnout a jednotlive vlady zemi si to moc dobre uvedomuji. Viz kmitocty pro LTE, Wimax atp. Takze cim vic se ve free pasmech budeme chovat jako idioti, tim driv zacneme vsichni krmit statni pokladnu poplatky za kmitoctove pridely v placenych pasmech. Je to jasny ? Nebo se tu mam vykadit, abyste pochopili, ze se netkeri chovate jak hovada a tahnete sebou i ostatni ke dnu ?
Tu opat davam za pravdu. Treba sa spravat tak aby sa v pasme dalo existovat. Ale: napr ja by som si nikdy nedovolil AF dat na taky sajt o akom pises ty.
Lebo: nemam moznost vymenit antenu, nemam moznost ovplyvnit sirku pasma, nemam moznost preladit na iny kanal. Je mi jasne ze AF funguje na 2 x 100Mhz sirke kanala a presne na takych sajtoch to moze urobit paseku. Ale zaroven nechapem aky problem moze nastat na nejakom druhotriendom bode kde nie je nikto, akurat tam potrebujem dostat nejaku tu kapacitu aby som ju nasledne rozdistribuoval dalej?
Ja to vidim jasne, na uplink optika, nasledne kvalitne radio ( pisem kvalitne ) a nasledne nieco menej kvalitne kedze to kvalitne by sa zrejme asi nezaplatilo
Proste na vytazene sajty sa to nehodi ale na sajty ktore su privatne imho preco nie? Ak toto bude casom problem tak radio mozem vymenit a dat ho zasa na menej vytazeny bod.
GRFS píše:lukas-svk píše:Namiesto normalneho riesenia AFka sa tu riesia kadejake blbosti. Reklama na Alcomu a neviem co. Reklamu na inych vyrobcov mozete ist robit inde a ty prispiet nieco k veci. To ze to ma siroky kanal tu uz zaznelo, vsetci o tom uz vedia tak naco sa opakovat ...
Pardon ja jen obetoval spoustu casu, abych se podelil o informace z realnych mereni toho spoje, ke kterym se 99% zdejsich ctenaru nikdy nedopracuje, protoze jim na to chybi bud znalosti, nebo vybaveni. Na AFko jsem si sahl nescetnekrat, takze jsem mel moznost si vyzkouset i smerovani a on site uvedeni do provozu. Nemam ve zvyku mluvit o necem co jsem nevidel. Odmenou jsou mi za to kecy o reklame Alcomy a reseni blbosti ? No ovace jsem necekal, ale tohle ? Uz je to tak, ze AFko NEJAK funguje a surfovat na netu se presto urcite da, coz jsem ani nikdy nepopiral. Ale pro nasazeni jako pater, po ktery jedou ruzny typy sluzeb s ruznou QoS, je to shit s velmi limitnimi parametry a dokud se nic nezmeni, tak bude porad shit, at se to libi nebo ne.
No neviem, bolo by vhodne skusit urobit testy s neskorsimi FW. Fixovali tam dost vela veci, meni inymi aj problemy s malym packet lossom, rozne problemy s chainami, atd atd ..
Ja mam pristup k nejakym spojom, su tam nejake problemy ale uvidime but ich vyriesime alebo bude nutne urobit vymenu za nieco ine. Na backbone treba jednoznacne kvalitu, s tym suhlasim, pretoze akakolvek chyba/problem ovplyvni naozaj vela uzivatelov a ja by som zrovna netuzil po tom nasrat velmi rychlo velmi vela ludi

0 x
Testovali ste podobnym stylom Dual Nstreme od mikrotiku? Funguval by stopercentne podla Vasich predstav? Isto nie. Viete kolko ludi to pouziva na backbone? A kolko ludi na tom zacinalo. Viete kolko ludi prenasa na nv2 150mbit/s a maju to ako backbone? Chcete mi tvrdit, ze to je lepsie riesenie a obzvlast v zahltenom free pasme ako airfiber, ktory je na 24ghz, ktory je minimalne pouzivany...a na 90% uzemiach 24ghz ani nepachne...
Mame tu najlacejsiu alcomu za 5000e, zacinam siet, nakupim alcomy za 5000e pripojim 30 ludi a budem cakat kedy sa mi to vrati? Aku lacnejsiu alternativu odporucate pre firmu, ktora ma okolo 100 ludi?
Poprosim konkretne odpovede bez vseobecnych kecov nic nevypovedajucich, akurat si dokazujucich napoleonsky komplex..
Mame tu najlacejsiu alcomu za 5000e, zacinam siet, nakupim alcomy za 5000e pripojim 30 ludi a budem cakat kedy sa mi to vrati? Aku lacnejsiu alternativu odporucate pre firmu, ktora ma okolo 100 ludi?
Poprosim konkretne odpovede bez vseobecnych kecov nic nevypovedajucich, akurat si dokazujucich napoleonsky komplex..
0 x