❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Omnitik U-5HnD

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
patrik_
Kontaktovat uživatele:

Re: Omnitik U-5HnD

Příspěvekod patrik_ » 12 years ago

No... asi je čas přiznat zločin :-)
Jsem investorem reflektoru navrženého panem Šťouračem... U nás mu říkáme sektortik :-). Nechali jsme si vyrobit prototyp, následně udělali 10 kopií, byť z trochu jiného plastu a kovu (hliník vs pozink)...hlavně z důvodu okamžité dostupnosti materiálu. Bohužel fabrika, kde se to dalo levně vyrobit, mezitím zkrachovala...tak si to děláme na koleně jenom pro sebe dle potřeby. Aktuálně jich provozujeme 7ks, víceméně na "Áčku", tedy jen s jedním zapnutým chainem, v extrémně zarušeném prostředí (jeden dobrák nám 30m od našeho site nacpal hrozen ubiquiťáckých sektorů a rocketů na komín a pálí to co to dá). Reflektor zužuje vyzařovací diagram a zároveň zvyšuje zisk o cca 7dB, zlepšuje předozadní poměr o cca 20dB, zužuje vyzařovací charakteristiku na cca 60°. Takto upravenými omnitiky jsme nahradili původní skalární sektory (takový ty hliníkový kelímky od jogurtů) a celkově se zlepšila úroveň signálu klientů, CCQ. SNR i celková propustnost zařízení a na řadě bodů máme připraveno na duál. Zkušenosti s reflektorem maximálně kladné, i když trvalo přes půl roku, než tohle řešení technici vytáhli ze skříně, řešili problém se zarušením, a když už si nevěděli rady, zkusili sektortika. Osvědčilo se to natolik, že v rámci upgradů a servisů to montují automaticky a rádi.
Tedy závěrem: reflektor k omnitiku není vůbec špatná věc, jak ukazuje praxe. V malých seriích a přijatelné kvalitě se však nedá udělat za cenu, která by se neblížila k ceně omnitiku :-(
Ad vyzařovací diagram... jsme si vědomi toho, že ani ty dvě antény v omnitiku nejsou stejné (jsou rozdílné konstrukce), zatím jsme v praxi ale nezaznamenali žádný problém s tím že bychom se trefili do "hluchého" místa. Jinak "náš" reflektor byl vyvinut a poprvé otestován před rokem a dvěma týdny.
0 x
Nejsem úplný idiot. Některé moje kousky dodnes hledají...

Tomáš Nesrsta
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Nesrsta » 12 years ago

Jak vím drží porty na Omnitiku?
Teď budu posílat do reklamace 3ks protože prostě odešli eth. Ale docela zajímavým způsobem. Příjde mi že tam jsou ty porty nějak spárovaný protože když odejde port č.2 tak pak nefunguje ani 4. a to samé pravidlo platí i na port 3 a 5.
0 x
Bývalý ISP...

patrik_
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod patrik_ » 12 years ago

používáme jenom jeden port a zatím žádný neodešel. Ke všem jsou nataženy stíněné a zemněné kabely UBNT Tough.
0 x
Nejsem úplný idiot. Některé moje kousky dodnes hledají...

okoun

Příspěvekod okoun » 12 years ago

Tomáš Nesrsta píše:Jak vím drží porty na Omnitiku?
Teď budu posílat do reklamace 3ks protože prostě odešli eth. Ale docela zajímavým způsobem. Příjde mi že tam jsou ty porty nějak spárovaný protože když odejde port č.2 tak pak nefunguje ani 4. a to samé pravidlo platí i na port 3 a 5.

mám velmi podobný problém a mám dojem že máme také pár vadných se samovolným resetování třeba cca 1 do hodiny... no jsou to šmejdi nemám z nich vůbec radost, kvalita součástek v omnitiku se limitně blíží nule a co by také kdo chtěl za 1000 Kč
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

jenda.master

Příspěvekod jenda.master » 8 years ago

Ahoj,
Omnitik 5 POE se mi po upgradu ROS začal restartovat.
Do zařízení se nedá dostat, po připojení napájení dochází do 20s k rebootu, pípne vždy pouze jednou.

Je to na reklamaci? Nebo zkusit přes netinstall přehrát ROS?

Díky
0 x

Myghael

Příspěvekod Myghael » 8 years ago

Přesně tohle mi udělal po upgrade ROS 6.37.1 - 6.37.3 zánovní RB3011, po netinstallu zase šlape jako hodinky.
0 x
Si vis pacem, para bellum.

MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.

pcwifi

Příspěvekod pcwifi » 8 years ago

do 3011 sem zatim nemel silu dat neco jine nez 6.36(rc) nebo 37.1 a s timto vse bezi ok. Aspon diky za echo, ze to nemam trapit na dalku upgradem na 37.3 :lol: omnitiky mam uz jen 3, na vsech prastare verze mozna i 5.xx a nevidim duvod k upgrade, krmi to par lidi, jede to jak ma. Nejstarsi ma uz snad 3 roky a krom dvou nucenych restartu vyp zap napajeni jede ok. Ale budoucnost v tom bazmeku moc nevidim, smrdi to lácí...
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

frigo007

Příspěvekod frigo007 » 8 years ago

Ahoj,

chtěl jsem se zeptat jestli se Vám někomu nezačalo stávat ,že se zasekne IP provoz na wifi. cca na 5 minut a pak se zase rozejde. Nebo stačí povolit a zakázat kartu a hned to zase jede.
0 x