Ahoj, potřeboval bych poradit s problémem při omezování rychlosti pro jednotlivé IP pomocí Queue Tree.
Modelová situace: mám 4Mbit internet a 2 pc. PC1 většinu času stojí a proto chci přiřadit plnou konektivitu pro PC2. Ale v okamžiku kdy PC1 tuto konektivitu potřebuje, odřízne od internetu PC2 a má k dispozici celý 4MBit.
Přesně toto chování se mi podařilo nastavit pomocí priorit (viz screen v příloze) a funguje naprosto přesně jak si představuji. Ale pouze do rychlosti 3072k. Pokud nastavím Max Limit například na 4096k, přestane to plnit svou funkci a konektivita se rozdělí na 2 poloviny. Pokud tedy začnu stahovat na obou pc zároveň, obě mi jedou okolo 200kB/s. Pokud nastavím 3072k, PC1 stahuje rychlostí okolo 300kB/s. PC2 okolo 30kB/s!
Absolutně mi není jasné proč se to tak chová. Nenapadá vás něco?
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Divné chování při omezení rychlosti ve Queue Tree
-
Divné chování při omezení rychlosti ve Queue Tree
- Přílohy
-
- Queue Tree
- CropImage.png (10.39 KiB) Zobrazeno 2907 x
0 x
Nemáš nastaveno limit At.
Priority fungují až při plném vytížení.
Priority fungují až při plném vytížení.
0 x
limit at dostanou vždy. Jejich poměr udává kolik kdo dostane rychlost nad limit at. Priorita tušim že přeruší tenhle poměr. Takže si nastav oba limit at třeba na 256k a 2816k a nemusíš šašit s prioritou.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
Pokud tedy není nastaven limit At tak je to hodnota mmaxlimit?
0 x
podle HTB nevyplnění "limit at" je hrubá chyba.
0 x
-
Původně jsem Limit at měl nastaven, konkrétně 4M u XP1 a 256k u XP2. Chovalo se to stejně. Každopádně v konfiguraci která je na screenu vše funguje jak má. Když ale max limit zvýším na 4096k tak už to nejde.
Pro jistotu zítra ještě v práci zkusim Limit At nastavit, a napíšu jak jsem dopadl
.
Moc díky za odpovědi!
Pro jistotu zítra ještě v práci zkusim Limit At nastavit, a napíšu jak jsem dopadl

Moc díky za odpovědi!
0 x
-
Tak je to jak jsem předpokládal, Limit At nemá na nic vliv. Přikládám screeny. Jedná se o identické nastavení, pouze s jinou rychlostí. Podívejte se prosím na to, protože mě to hlava nebere, jak je tohle možné.
- Přílohy
-
- 4Mbit.png (10.69 KiB) Zobrazeno 2907 x
-
- 3Mbit.png (11.06 KiB) Zobrazeno 2907 x
0 x
voe
Evidentně tvoje linka nemůže dosahnout na 4Mbit a tak defakto nejede na plno a QT neví že nemůže ject na plno a mysli si že prostě datovej tok nemůže rychlej téct a klienti se tak začnou prát mezi sebou a jelikož to testuješ na jednom stahování z každýho pc tak se jejich rychlost vyrovná. Všimni si že Queue bytes je 0 takže vůbec nedochází k bufferování/zařezávání na tvojí straně a tedy shaper nemá důvod zasahnout protože tvoje konektivita je už na stropě... ale to on nemůže vědět.
Tam jak máš nastaveny 3Mbit to funguje naprosto ukázkově. Každej dostal svoje limit at. Říkal jsem ti že limit at dostane rychlost vždy, ne? tak tady to vidíš v realu jak to funguje bez ohledu na prioritu. Priorita se vztahuje na rychlost mezi limit at a max limit.

Evidentně tvoje linka nemůže dosahnout na 4Mbit a tak defakto nejede na plno a QT neví že nemůže ject na plno a mysli si že prostě datovej tok nemůže rychlej téct a klienti se tak začnou prát mezi sebou a jelikož to testuješ na jednom stahování z každýho pc tak se jejich rychlost vyrovná. Všimni si že Queue bytes je 0 takže vůbec nedochází k bufferování/zařezávání na tvojí straně a tedy shaper nemá důvod zasahnout protože tvoje konektivita je už na stropě... ale to on nemůže vědět.
Tam jak máš nastaveny 3Mbit to funguje naprosto ukázkově. Každej dostal svoje limit at. Říkal jsem ti že limit at dostane rychlost vždy, ne? tak tady to vidíš v realu jak to funguje bez ohledu na prioritu. Priorita se vztahuje na rychlost mezi limit at a max limit.
0 x
-
Hapi: Aha, to potom vše vysvětluje. Díky moc. Pro mě je tedy důležité zjistit maximální kapacitu naší internetové linky a tu nastavit. Potom se to bude chovat přesně tak jak potřebuji.
0 x
přesně. Nemůžeš spravedlivě rozdělovat něco co nemáš.
0 x
-
Ahoj,
chtěl bych začít používát QT. Jestli jsem to pochopil dobře, tak když není linka plně zatížena, tak dostanou Max Limit. V opačném případě budou omezeni na Limit At?
Mám 20Mbit link, 20 klientů. Jak to bude to fungovat (jestli vůbec), když u každého nastavím Limit At 1,5Mbit a Max Limit 3Mbit? Když budou 6 kl. aktivní, tak každý může stahovat do 3M. A když budou stahovat 14 kl., tak budou ořezány na 1,5M. V posledním případě, když budou stahovat všichni 20, tak se budou prát mezi sebou? Pochopil jsem to správně?
Díky za odpověď
chtěl bych začít používát QT. Jestli jsem to pochopil dobře, tak když není linka plně zatížena, tak dostanou Max Limit. V opačném případě budou omezeni na Limit At?
Mám 20Mbit link, 20 klientů. Jak to bude to fungovat (jestli vůbec), když u každého nastavím Limit At 1,5Mbit a Max Limit 3Mbit? Když budou 6 kl. aktivní, tak každý může stahovat do 3M. A když budou stahovat 14 kl., tak budou ořezány na 1,5M. V posledním případě, když budou stahovat všichni 20, tak se budou prát mezi sebou? Pochopil jsem to správně?
Díky za odpověď
0 x
když bude stahovat 14 klientů tak každej dostane čtrnáctinu z 20Mbit.
20 klientů po 1.5Mbit je 30Mbit což je špatně. (limit at dostane klient vždy bez ohledu na cokoliv okolo) Součty limit at nesmí přesahnout limit at nadřazený queue. V tvym případě bych třeba začal na 100kbit pro každýho aby si mohl další klienty přidávat ručně bez starosti s počítáním limit at.
Pokud bude ve tvém příkladu stahovat 10 lidí, tak každej dostane 2Mbit. Ne 1.5Mbit nebo 3Mbit ale něco mezi rovným dílem.
20 klientů po 1.5Mbit je 30Mbit což je špatně. (limit at dostane klient vždy bez ohledu na cokoliv okolo) Součty limit at nesmí přesahnout limit at nadřazený queue. V tvym případě bych třeba začal na 100kbit pro každýho aby si mohl další klienty přidávat ručně bez starosti s počítáním limit at.
Pokud bude ve tvém příkladu stahovat 10 lidí, tak každej dostane 2Mbit. Ne 1.5Mbit nebo 3Mbit ale něco mezi rovným dílem.
0 x
Aha, takže když nastavím u každého Limit At 100k a Max Limit 3M, tak ty co stahují dostanou 3M do té doby než se naplní 20M, poté se to rozdělí rovným dílem mezi aktivních 10, 20, 30….klientů
0 x