❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
sledovanitv.cz
- Viktor Novotný
- Moderátor
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
Re: sledovanitv.cz
no a kde jsou tam vlastne ty kosticky ?
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education
- programming
- development
- education
- sledovanitv.cz
- Kontaktovat uživatele:
In nebo out, 1080i50 je v ČR prostě standard, který leze i ze satelitu. Ano, je to přežitek, ale je to standard.
Odstranění prokládání z 50i na 25p ovlivňuje kvalitu daleko více než se zdá. V podstatě to nejde udělat rychle a kvalitně. Vždy to bude jedno nebo druhé.
----
Znova píšu, že je třeba rozlišovat streamování a konverzi uloženého videa.
Když na youtube nahraju minutové video, systém ho třeba pět minut zpracovává (a může to být třeba procesorová farma velikosti fotbalového hřiště) a následně vyplivne finální produkt.
My musíme každou minutu videa odbavit v té samé minutě a s minimálním zpožděním. Samozřejmě taky nemáme k dispozici neomezenou výpočetní kapacitu jako youtube (google), což se samozřejmě odráží i na výsledné kvalitě.
Odstranění prokládání z 50i na 25p ovlivňuje kvalitu daleko více než se zdá. V podstatě to nejde udělat rychle a kvalitně. Vždy to bude jedno nebo druhé.
----
Znova píšu, že je třeba rozlišovat streamování a konverzi uloženého videa.
Když na youtube nahraju minutové video, systém ho třeba pět minut zpracovává (a může to být třeba procesorová farma velikosti fotbalového hřiště) a následně vyplivne finální produkt.
My musíme každou minutu videa odbavit v té samé minutě a s minimálním zpožděním. Samozřejmě taky nemáme k dispozici neomezenou výpočetní kapacitu jako youtube (google), což se samozřejmě odráží i na výsledné kvalitě.
0 x
tým sledovanitv.cz
0 x
- sledovanitv.cz
- Kontaktovat uživatele:
VP9, h265, takové nápady už tady byly
Výhledově ano, ale až to bude aktuální... my tady nebudem.
Stejně tak jako není možné posílat gigabity vzduchem, neexistuje ani žádný zázračný video kodek, který by dokázal datový tok stlačit na polovinu při zachování kvality.
Jistá inkrementální vylepšení jsou asi možná (stejně jako u bezdrátů), ale všechno má svůj fyzický strop, který je možné prorazit jen extrémními výpočetními a paměťovými nároky (které taky nemusí stoupat úplně lineárně se získanou kvalitou).
Ano, kdybychom jeden z našich serverů, který transkóduje 20 programů nechali transkódovat program 1, asi bychom dokázali datový tok výrazně stlačit i s h264. Teoreticky je to tedy možné, ale v praxi se to nepoužívá
Další problém je ten, že zvýšené nároky na kódování automaticky implikují i zvýšené nároky na dekódování. A ono prostě nelze klientům říci, že minimální požadavky pro příjem sledovanitv.cz jsou čtyřjádrový procesor atd. ...
VP9 a h265 bude předpokládám ten samý případ, jen ještě o něco horší. Dokud se neobjeví HW akcelerace minimálně na straně dekódování a podpora napříč všemi zařízeními jako teď u h264 (není možné něco kódovat 2x, jednou do h264 a jednou do h265/VP9), nevidím to reálně.

Stejně tak jako není možné posílat gigabity vzduchem, neexistuje ani žádný zázračný video kodek, který by dokázal datový tok stlačit na polovinu při zachování kvality.
Jistá inkrementální vylepšení jsou asi možná (stejně jako u bezdrátů), ale všechno má svůj fyzický strop, který je možné prorazit jen extrémními výpočetními a paměťovými nároky (které taky nemusí stoupat úplně lineárně se získanou kvalitou).
Ano, kdybychom jeden z našich serverů, který transkóduje 20 programů nechali transkódovat program 1, asi bychom dokázali datový tok výrazně stlačit i s h264. Teoreticky je to tedy možné, ale v praxi se to nepoužívá

VP9 a h265 bude předpokládám ten samý případ, jen ještě o něco horší. Dokud se neobjeví HW akcelerace minimálně na straně dekódování a podpora napříč všemi zařízeními jako teď u h264 (není možné něco kódovat 2x, jednou do h264 a jednou do h265/VP9), nevidím to reálně.
0 x
tým sledovanitv.cz
takžee, zrovna jsem prubnul vaše vysílání... asi vás zabiju 
vzal sem malinu, nacpal do ní playlist, projedu pár programů a říkám si "sem hluchej nebo co?" tak nacpu playlist do vlcčka na pořádnej sound a říkám si "vypadli mi vejškový repráky?"... ne, nevypadly, nějakej nahluchlej člověk koduje zvuk do MP3 128kbit... co to je? to nikdo z vás neslyší ty vořezaný vejšky? kolik by asi zabrlo kodování do 192kbit? asi tak 8kB/s?
zkoumám dál... H264... dobrý, MPEG-4 AVC part10... dobrý... tak co tam dělá MP3 zvuk? proč tam neni AAC aby to doplnilo MP4 kontejner a bylo to best compatible se všemi akceleračními hračkami který pasujou na H264 + AAC? navíc AAC stačí aby měla 96kbit a byla lepší než mp3 na 128kbit. I 64kbit by stačilo.
Nechci prudit ale ten zvuk mě prostě štve
ten kdo neni hluchej tak to musí slyšet. Neni tam slyšet šustění stomů, hluk prostředí atd... šíleně na bednu. Ořezaný ze zhora frekvenčně. Hlasy to taky řeže, typická 128kbit MP3.
Tim rozlišením 1440x1080 dostává obraz taky dost na prdel proti pravému 16:9 (1920x1080) obrazu. Takhle to spíš vypadá jako "HD" 1280x768. Jinak je obraz v pořádku, kvalita dostatečná. U ČT4 sport HD je dost v háji interlace ale to bude nejspíš zdrojem dat.
Každopádně raspberry s raspbmc přehrává výtečně ale chce to doladit.

vzal sem malinu, nacpal do ní playlist, projedu pár programů a říkám si "sem hluchej nebo co?" tak nacpu playlist do vlcčka na pořádnej sound a říkám si "vypadli mi vejškový repráky?"... ne, nevypadly, nějakej nahluchlej člověk koduje zvuk do MP3 128kbit... co to je? to nikdo z vás neslyší ty vořezaný vejšky? kolik by asi zabrlo kodování do 192kbit? asi tak 8kB/s?
zkoumám dál... H264... dobrý, MPEG-4 AVC part10... dobrý... tak co tam dělá MP3 zvuk? proč tam neni AAC aby to doplnilo MP4 kontejner a bylo to best compatible se všemi akceleračními hračkami který pasujou na H264 + AAC? navíc AAC stačí aby měla 96kbit a byla lepší než mp3 na 128kbit. I 64kbit by stačilo.
Nechci prudit ale ten zvuk mě prostě štve

Tim rozlišením 1440x1080 dostává obraz taky dost na prdel proti pravému 16:9 (1920x1080) obrazu. Takhle to spíš vypadá jako "HD" 1280x768. Jinak je obraz v pořádku, kvalita dostatečná. U ČT4 sport HD je dost v háji interlace ale to bude nejspíš zdrojem dat.
Každopádně raspberry s raspbmc přehrává výtečně ale chce to doladit.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
- sledovanitv.cz
- Kontaktovat uživatele:
Vida, Viktorův tajný agent 
Na ořezaný zvuk už jsem několikrát upozorňoval, žel bohu zatím bez odezvy. Jestli jsou všichni kolem hluší nebo mám citlivější sluch (věkově by to odpovídalo), to netuším, ale v tomto máš naprostou pravdu. Každopádně se jedná pouze o parametrickou úpravu a pravděpodobně se jí brzy dočkáš.
Čeho se ale na Raspberry pravděpodobně nedočkáš je Timeshift, který se v těchto dnech již aktivně testuje, a to i mimo naši síť.
(btw. opravdu se nemá smysl ptát, zda by jej bylo možné povolit. Nebylo.)

Na ořezaný zvuk už jsem několikrát upozorňoval, žel bohu zatím bez odezvy. Jestli jsou všichni kolem hluší nebo mám citlivější sluch (věkově by to odpovídalo), to netuším, ale v tomto máš naprostou pravdu. Každopádně se jedná pouze o parametrickou úpravu a pravděpodobně se jí brzy dočkáš.
Čeho se ale na Raspberry pravděpodobně nedočkáš je Timeshift, který se v těchto dnech již aktivně testuje, a to i mimo naši síť.
(btw. opravdu se nemá smysl ptát, zda by jej bylo možné povolit. Nebylo.)
0 x
tým sledovanitv.cz
na timeshift prdim
brácha to má v televizi asi tak už 5 let a vůbec to nepoužívá. I kdyby tak timeshift by měl dělat settop box ne? no to asi bude záležet na tom jak se to udělá.

0 x
- sledovanitv.cz
- Kontaktovat uživatele:
Ale kdepak, žádné tupé řešení na straně klienta - záznam na hdd v set top boxu/televizi... Myslím timeshift na straně serveru ála video on demand, možnost pustit si každý pořad od začátku atd.
Jinak to HD rozlišení muselo být 1920x1080, resp. stejné jaké k nám teče od našeho zdroje. Rozlišení HD streamů pro VLC nijak neupravujeme.
Jinak to HD rozlišení muselo být 1920x1080, resp. stejné jaké k nám teče od našeho zdroje. Rozlišení HD streamů pro VLC nijak neupravujeme.
0 x
tým sledovanitv.cz
- Viktor Novotný
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Vaclave ... zadny tajny agent, jen clovek co se vyzna a chtel neco "rozumneho" zkusit ...
jinak pripominky ma myslim zajimave, me dost zajima box pro HD v pripadce nasazeni balicku v panelacich s kabelazi
jinak pripominky ma myslim zajimave, me dost zajima box pro HD v pripadce nasazeni balicku v panelacich s kabelazi
0 x
- programming
- development
- education
- programming
- development
- education
VoD samozřejmě chápu, otázka je jestli to budou lidi využívat protože to asi bude na vaší straně technicky složité ale neni na mě to posuzovat. Settopbox s diskem samozřejmě tohle neumožňuje a umožní pouze timeshift jako že si člověk zastaví obraz a dojde si pro jídlo 
Ten stream VLCčko ukazovalo jako 1440x1080. Koukal jsem na několik HDček a všechny to ukazovaly. Ostatně to můžu zkusit nicméně HDčka tak max na kabelová připojení a i tak když se bude koukat 10 lidí tak mám 100Mbit z linky pryč

Ten stream VLCčko ukazovalo jako 1440x1080. Koukal jsem na několik HDček a všechny to ukazovaly. Ostatně to můžu zkusit nicméně HDčka tak max na kabelová připojení a i tak když se bude koukat 10 lidí tak mám 100Mbit z linky pryč

0 x
- Viktor Novotný
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
100mbps na zakabelovanych domech prece nicemu nevadi 
u bezdratu je to horsi, tam hold jen sd

u bezdratu je to horsi, tam hold jen sd
0 x
- programming
- development
- education
- programming
- development
- education
ta vlastní infrastruktuře mi je to šumák ale ono to taky jde přece z netu a tam už mi to šumák neni 

0 x
- sledovanitv.cz
- Kontaktovat uživatele:
Proto se bude zároveň se zaváděním HD zavádět i systém proxy/CDN - k poskytovateli půjde stream jeden a ten se bude dále replikovat. Taková emulace multicastu na unicastu.
0 x
tým sledovanitv.cz
No jo Hapi, když Tě dalších 150Mbs "IPTV" bude stát 5 tisíc +DPH v navýšení konektu ,tak si pak rozmyslíš jestli se to kvůli těm 80-200 lidičkám (beru potenciál na cca 650 lidí v síti) vůbec vyplatí
.

Naposledy upravil(a) David2006 dne 21 May 2013 15:26, celkem upraveno 1 x.
0 x
sledovanitv.cz píše:Proto se bude zároveň se zaváděním HD zavádět i systém proxy/CDN - k poskytovateli půjde stream jeden a ten se bude dále replikovat. Taková emulace multicastu na unicastu.
Takže na těch 40-60 kanálů bude stačit 100Mbit což je step tak o 3-4 litry, pořád se nemůžu u Hapiho dopočítat té vaty

0 x