Nevim, zda je toto mozne, cetl jsem, ale nedocetl jsem se niceho.
Budeme se bavit ciste o DOWN. Pokud budu mit 2 linky privedene do 2 eth. rozhrani. Jedna linka treba 4M, druha 2M. Tudiz bych mel 2x WAN. Soucet mi dava at chci nebo ne 6M. Je realne mit na LAN 6M? Pokud ano, tak jan na to.
Uvazuji totiz podporit stavajici konektivitu, ktera vyjimecne nestiha, nejakou rychlejsi ADSL, ktera by vychytavala ty spicky.
Momentalne mam garant 4M, ale nekdy uz mam problemy...
Poradi mi prosim nekdo, jak na to??
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
2xWAN
2xWAN
0 x
apendix2 píše:Nevim, zda je toto mozne, cetl jsem, ale nedocetl jsem se niceho.
Budeme se bavit ciste o DOWN. Pokud budu mit 2 linky privedene do 2 eth. rozhrani. Jedna linka treba 4M, druha 2M. Tudiz bych mel 2x WAN. Soucet mi dava at chci nebo ne 6M. Je realne mit na LAN 6M? Pokud ano, tak jan na to.
Uvazuji totiz podporit stavajici konektivitu, ktera vyjimecne nestiha, nejakou rychlejsi ADSL, ktera by vychytavala ty spicky.
Řekl bych že bonding interfaců ale jak to nakonfigurovat nemám zkušenost.
0 x
Leeonek píše:soucez píše:apendix2 píše:Nevim, zda je toto mozne, cetl jsem, ale nedocetl jsem se niceho.
Řekl bych že bonding interfaců ale jak to nakonfigurovat nemám zkušenost.
Bonding? Bondování slouží k propojení 2ks mk dvěma FD spoji
Aha tak to sorry
0 x
Rika se tomu loadbalancing nebude to 6MBits linka ale hezky to rozdeli na obe
http://wiki.mikrotik.com/wiki/Load_Balancing
0 x
hocimin1 píše:Rika se tomu loadbalancing nebude to 6MBits linka ale hezky to rozdeli na obe
Diky, jen jeden skromny dotaz...Pokud budu mit jednu linku 4M a druhou 2M. Jakou rychlost dosahnu u klienta?
0 x
apendix2 píše:hocimin1 píše:Rika se tomu loadbalancing nebude to 6MBits linka ale hezky to rozdeli na obe
Diky, jen jeden skromny dotaz...Pokud budu mit jednu linku 4M a druhou 2M. Jakou rychlost dosahnu u klienta?
Bud 4M alebo 2M, v pripade prikladu na wiki.Zavisi ktorou linkou ho pustis prostrednictvom znackovania.
Keby si neznackoval prevadzku ale nastavil dve vychodzie brany tak by to klientovi aj mohlo ist 6M ak by tahal viac veci naraz. Ale dve default brany robia blbosti /vypadavaju IM, nejde sa dostat do banky a pod../, da sa to sice nastavit ale treba si s tym pohrat, ale aj tak, treba na to furt cumiet az ta to prestane bavit.
0 x
keksik píše:Keby si neznackoval prevadzku ale nastavil dve vychodzie brany tak by to klientovi aj mohlo ist 6M ak by tahal viac veci naraz.
V případě součtu rychlostí kterými tahá a za předpokladu tahání z více zdrojů ale jedna sesion nikoli.
keksik píše:Ale dve default brany robia blbosti /vypadavaju IM, nejde sa dostat do banky a pod../
Když se vytvoří conections (např ICQ) tak drží přes tu linku přes kterou byla vytvořena, v případě že se uzavře a vytváří se jiná přes druhou linku může to dělat problémy, mě to jelo uplně v pohodě a dostával sem se i do banky, možná záleží na konkrétním případu a aplikaci
0 x
apendix2 píše:Chcete mi nejak naznacit, ze by se dalo rict: Web pujde pres tuhle lajnu a ostatni veci pres tu druhou? A mikrotiku starej se?
Jasně, záleží jen co a jak označkuješ a kama to pošleš. Máš 2 brány, u jedné nastavíš mark 1 a u druhé mark 2. V mangle pak označkuješ všechny ip adresy a port 80 značkou mark 1. Dále vytvoříš mangle kde dáš to samé ale před port 80 dáš zaškrtneš vykřičník a nastavíš mark 2. Pokud jsi to udělal dobře pujde všechen traffic portu 80 bránou jedna a zbytek bránou 2
0 x
Zdrarec
Dá se nějakým způsobem překládat rozsah vnitřních IP adres na druhou bránu bez použítí MARK-routing?
Zkoušel jsem do IP-routes nastavit toto a nejede to: Př.:
destination:0.0.0.0/0 brána1: (veřejná IP adresa)
destination: 192.168.5.10/32 brána2: 10.0.0.139
Maškarádu mám nastavenou na obě dvě rozhraní.
Dá se nějakým způsobem překládat rozsah vnitřních IP adres na druhou bránu bez použítí MARK-routing?
0 x
jirk píše:Zdrarec
toto je staticky routing a neviem preco by to nemalo ist...
0 x
Jak to vyřešit (spojit)?
Mám v MT 2x ADSL. ADSL modemy jsou v režimu bridge, tedy mám veřejné IP adresy v MT.
V MT na kartě prvního PPoE mám zaškrtnuté add default route (tzn. vytvroří se v IP routers: 0.0.0.0/0 gateway 88.103.200.8
Na tom druhém PPoE už NEmám zaškrtnuté add default route.
Teï mně nastala situace, kdy to druhé PPoE má stejnou bránu, jako to první PPoE, tedy to druhé má taky gateway: 88.103.200.8
Jak mám do IP routes dostat tu druhou bránu? Když zadám př. 192.168.10.0/24 gateway 88.103.200.8 tak se tam automaticky doplní interface, který je přiřazen k tomu prvnímu PPoE!
Popř. jak tyto ADSLky spojit? Looad Balancing jde použít za předpokladu, že mně budou fungovat obě routy.
Díky za odpovědi.
Mám v MT 2x ADSL. ADSL modemy jsou v režimu bridge, tedy mám veřejné IP adresy v MT.
V MT na kartě prvního PPoE mám zaškrtnuté add default route (tzn. vytvroří se v IP routers: 0.0.0.0/0 gateway 88.103.200.8
Na tom druhém PPoE už NEmám zaškrtnuté add default route.
Teï mně nastala situace, kdy to druhé PPoE má stejnou bránu, jako to první PPoE, tedy to druhé má taky gateway: 88.103.200.8
Jak mám do IP routes dostat tu druhou bránu? Když zadám př. 192.168.10.0/24 gateway 88.103.200.8 tak se tam automaticky doplní interface, který je přiřazen k tomu prvnímu PPoE!
Popř. jak tyto ADSLky spojit? Looad Balancing jde použít za předpokladu, že mně budou fungovat obě routy.
Díky za odpovědi.
0 x