hapi píše:no dobrá ale když u OFDM mám stovky nosných a každý má třeba 64QAM tak mám 100nosných x 64QAM a mám rychlost. U těch profi pojítek to je jak? nechápu to. U OFDM chápu že ta subnosná má třeba pro příklad 2MHz a je tam na 20MHz kanál 10x. Ale u profi pojítek to je jak?
Postup je následující: uživatelská data se zakódují (kvůli redundanci), přidá se FEC (na případné odstranění bitových chyb) a vznikne z toho jeden rychlý symbolový tok.
Dám příklad:
U rychlosti 168Mbps 256QAM na 28MHz se použije symbolový takt někde oko 25.47Mbaud (1 symbol=8bitů) a nosná opravdu "přeskakuje" po konstelačním diagramu s touto rychlostí symbolového taktu. Na demodulační straně se opět obnoví nosná (zjistí se časové body, ve kterých se daný symbol vysílá), zjistí se pozice těchto bodů a dále se postupuje opačně. Na konci je opět jeden uživatelský tok dat.
U OFDM si to lze představit, že se vysílá hodně nosných, které se vzájemně neovlivňují (odborně se tomu říká, že jsou ortogonální), ale vlastní symbolová rychlost na těchto subnosných je řádově pomalejší, proto tomu nevadí vícecestné šíření. Ale každá z subnosných se kóduje a pak dekóduje obdobným (i když matematicky fikanějším a náročnějším) postupem. Na druhou stranu než se uživatelská data na těch pomalých subnosných zakódují a naopak vydekódují, tak to trvá řádově déle a o to pomaleji se také reaguje, že došlo k chybě a co s tím.
Je to srozumitelné?
ok1vaw