❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Ubiquiti 24 GHz

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
Insider
Kontaktovat uživatele:

Re: Ubiquiti 24 GHz

Příspěvekod Insider » 12 years ago

stepan.benes píše:
hapi píše:BER neni ukázanej nikde. Na jednu stranu by se asi i hodil, na druhou ho vůbec nepotřebuješ.

Tak tímhle si tu diskuzi rozsek ! Ale na jednu stranu máš pravdu - jsou lidi, kterým jsou podobné údaje na nic.

Cau, on je u OFDM modulaci ten BER docela problematicky.. Rikame tady tomu modulace náhodných výbuchů a některé binární kombinace proste neprolejzají, takže se posilají znovu a jinou rychlostí.
U OFDM je maximálně k dispozici PEC, z toho potažmo BER jde vyndat, ale zatimco u PDH matice lze skutečně zjistit kolik bylo vadnych bitů a dokonce které, u OFDM se zahodi celý rámec a nezjišťuje se kde nastal problém, prostě pokud je to kvalitní, tak se rámec pošle znovu na základě ACK druhé strany, ačkoliv disponuje FEC overheadem kolem 35 procent.
0 x
Michal Peterka, KPE spol. s r.o.
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz

stepan.benes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod stepan.benes » 12 years ago

Insider píše:
stepan.benes píše:
hapi píše:BER neni ukázanej nikde. Na jednu stranu by se asi i hodil, na druhou ho vůbec nepotřebuješ.

Tak tímhle si tu diskuzi rozsek ! Ale na jednu stranu máš pravdu - jsou lidi, kterým jsou podobné údaje na nic.

Cau, on je u OFDM modulaci ten BER docela problematicky.. Rikame tady tomu modulace náhodných výbuchů a některé binární kombinace proste neprolejzají, takže se posilají znovu a jinou rychlostí.
U OFDM je maximálně k dispozici PEC, z toho potažmo BER jde vyndat, ale zatimco u PDH matice lze skutečně zjistit kolik bylo vadnych bitů a dokonce které, u OFDM se zahodi celý rámec a nezjišťuje se kde nastal problém, prostě pokud je to kvalitní, tak se rámec pošle znovu na základě ACK druhé strany, ačkoliv disponuje FEC overheadem kolem 35 procent.

Díky za upřesnění. Já jen chtěl naznačit, že informace o tom, jak se mi linka vlastně chová na úrovni fyzický vrstvy, před korekcema, není až zas tak úplně k zahození.
0 x
Profesionální troll, manipulátor a hrubovibrační ještírek.
Vůbec mi nevěřte, protože se s Vámi velmi pravděpodobně právě teď pokouším manipulovat !!!

hapi

Příspěvekod hapi » 12 years ago

jo tak k zahození to neni ale u AFka by to mělo být vidět na capacity si myslim. Možná tam někdy daji CCQ.

když už to Insider nakousnul. Co maji jiný pojítka když nemaji OFDM? Chápu správně že OFDM je několik subnosných rozprostřených v kanále kde každá je kodovaná nějakym QAM? no ale jak to dělaji jiný pojítka?
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Insider
Kontaktovat uživatele:

stepan.benes píše:
Díky za upřesnění. Já jen chtěl naznačit, že informace o tom, jak se mi linka vlastně chová na úrovni fyzický vrstvy, před korekcema, není až zas tak úplně k zahození.

Samozřejmě to první na co se člověk kouká, když hledá je: jestli je problém na radiu nebo na drátech. Bude to znít ošklivě ,budu plísněn, ale jak zaznělo již ve starověku Quod licet Iovi, non licet bovi. U "hobby" zařízení - rozumějte u zařízení, které zatím jenom pokukují po carrier segmentu, tohle snad ani nemůže realista čekat. Je to přeci jenom mílový krok od zařízení na Qualcommu.
Avšak tvrzení, že pár procent packet lossu je přeci OK je šokující, ale mne to od té partičky ze San Jose nepřekvapuje.
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

hapi píše:jo tak k zahození to neni ale u AFka by to mělo být vidět na capacity si myslim. Možná tam někdy daji CCQ.

když už to Insider nakousnul. Co maji jiný pojítka když nemaji OFDM? Chápu správně že OFDM je několik subnosných rozprostřených v kanále kde každá je kodovaná nějakym QAM? no ale jak to dělaji jiný pojítka?

Ostatní pojítka používají spojitou modulovanou nosnou a data jsou přenášena seriově, zatímco u OFDM dochází k bufferizaci dat do paralelních bufferů a jejich dávkovému vyslání. OFDM je v podstatě "špinavá" modulace, kde nedochází k tak výraznému potlačení produktů mimo kanál, protože se produkty jednotlivých složek různě fázově sčítají. Výhoda je, že mu nevadí vícecestné šíření, přenosovka je rozbitá do meších segmentů, takže přenos neshodí úzkopásmové rušení. Jsou tam daleko menší nároky na skupinové zpoždění, ale daleko větší nároky na zesilovací kaskádu.
0 x

stepan.benes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod stepan.benes » 12 years ago

Insider píše:Avšak tvrzení, že pár procent packet lossu je přeci OK je šokující, ale mne to od té partičky ze San Jose nepřekvapuje.

Vždyť to TCP spraví ne ? :shock:
0 x
Profesionální troll, manipulátor a hrubovibrační ještírek.
Vůbec mi nevěřte, protože se s Vámi velmi pravděpodobně právě teď pokouším manipulovat !!!

hapi

no dobrá ale když u OFDM mám stovky nosných a každý má třeba 64QAM tak mám 100nosných x 64QAM a mám rychlost. U těch profi pojítek to je jak? nechápu to. U OFDM chápu že ta subnosná má třeba pro příklad 2MHz a je tam na 20MHz kanál 10x. Ale u profi pojítek to je jak?
0 x

Dalibor Toman

Příspěvekod Dalibor Toman » 12 years ago

hapi píše:no dobrá ale když u OFDM mám stovky nosných a každý má třeba 64QAM tak mám 100nosných x 64QAM a mám rychlost. U těch profi pojítek to je jak? nechápu to. U OFDM chápu že ta subnosná má třeba pro příklad 2MHz a je tam na 20MHz kanál 10x. Ale u profi pojítek to je jak?

vzdyt Insider to jiz napsal. Proste jedna nosna... Misto X pomalych nosnych mas jednu rychlou.
0 x

hapi

jo ale mám JEDNU na QAMu. Jak do ní nacpu tolik dat když OFDM jich má NĚKOLIK. Jedna věc je říct že to tak je a druhá pochopit to.
0 x

hapi

stepan.benes píše:
Insider píše:Avšak tvrzení, že pár procent packet lossu je přeci OK je šokující, ale mne to od té partičky ze San Jose nepřekvapuje.

Vždyť to TCP spraví ne ? :shock:

teď sem testoval 1TCP skrz spoj a dává si to cca 180Mbit.
0 x

David2006

Příspěvekod David2006 » 12 years ago

Slabota :mrgreen: .
0 x

hapi

mezi xeonem a RB450G :-D
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

hapi píše:no dobrá ale když u OFDM mám stovky nosných a každý má třeba 64QAM tak mám 100nosných x 64QAM a mám rychlost. U těch profi pojítek to je jak? nechápu to. U OFDM chápu že ta subnosná má třeba pro příklad 2MHz a je tam na 20MHz kanál 10x. Ale u profi pojítek to je jak?

Jedna nosná třeba 28MHz
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Radek Úlehla » 12 years ago

Hapi pro Tebe je asi zásadní rozdíl jen v tom, že na přenos symbolu v QAM potřebuješ cca 1,2 Hz... u OFDM k tomu potřebuješ 312,5 kHz.
0 x

hapi

stejně to nechápu.
0 x