❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

vliv na propustnost z 1Gb na 100Mb

Návody a problémy s konfigurací.
okoun
antispam: Ano

vliv na propustnost z 1Gb na 100Mb

Příspěvekod okoun » 12 years ago

ahoj, psal jsem na support mikrotiku ale nechce se nikdo vymáčknout, tak se zeptám jeslti toto někdo z vás neřešil.

map.jpg
map.jpg (127.65 KiB) Zobrazeno 4268 x

v příloze je mapa trasy, v této konfiguraci naměřím do internetu něco kolem 30Mb na speedtestu. Nicméně pokud změním nastavení na spoji (kabelovém propoji) 2 z 1Gb na 100Mb tak už naměřím kolem 40Mb a když přepnu spoj (propoj) 4 také na 100Mb tak naměřím kolem 50-60Mb.
trochu divné že 1Gb jede pomaleji než 100Mb. errory na ethrnetech jsem žádné nenapočítal při přepnutí na 1Gb, netuším čím by to mělo být, ale asi to bude souviset s NV2 protože toto se projevuje až po pár skocích s NV2, pokud bych konektivitu měřil hnedle za alcomou na RB2011 tak je to OK jak v 1Gb tak ve 100Mb.
jestli někdo vidí do problematiky TCP, tak prosím o vysvětlení

děkuji
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

3com

Příspěvekod 3com » 12 years ago

Tolik skoků??? To máš z Aše do Ostravy? :D
0 x

David2006

Příspěvekod David2006 » 12 years ago

Jestli to chápu správně tak to kabelem obtočil kolem zeměkoule, pač skoky jsou jen čtyři na 5GHz a jedna Alcoma. Skoro to vypadá že si tu druhou polovinu poskládal na stole (cca od osmičky) než jako skutečná smysluplná konfigurace.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 12 years ago

některý situace mi tam přijdou divný. Třeba 7,8,9. proč to nejde do switche a do něj teprve napíchat rbčka? To si jako zbytečně na sajtu proleze 3x po ethernetu a zbytečně přes RB600? to samí 17,18,19. Proč zase to SXT musí mít zastávku v RB433AH? proč to nejde opět přímo do switche? že ty máš půlku sítě v bridge a ta RB600 to odroutovává mezi 7 a 8?

je ten switch na konci L2?

Pokud na to máš koule nahoď na tu cestu v6rc13. Podle mě v6ka předvádí zázraky.

Zkoukni jestli všechny CPU po cestě maji správnou frekvenci. To mě několikrát vypeklo.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

okoun

to zkontrolovat můžu nicméně mi uniká proč to ve 100Mb jede parádně, kdyby bylo CPU dole tak by to jelo i ve 100Mb blbě.
Síť je nrmáně routovaná, switche tam nejsou protože třeba v té RB600 či RB433 je jedna karta na APčko
poslední switch je jen "hloupý" 16x 1Gb switch
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Ajfel

Příspěvekod Ajfel » 12 years ago

Jeste napis, jaky system je na bode "My PC TEST" vsude mas popsane systemy i verze, ale na PC ani nenapises jestli je to Windows nebo Linux, na mereni pouzivam zasadne Linux, vzdy to ukazuje vyssi hodnoty, at je skoku malo nebo moc.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 12 years ago

to je celkem jedno, většina lidí má windowsy.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

pepulis

Příspěvekod pepulis » 12 years ago

3com píše:Tolik skoků??? To máš z Aše do Ostravy? :D

Uplne normalni stav, ktery najdes kdekoliv, kde mas vesnici a vice clenity teren, kde u vesnice dlouhe 3 km, musis vybudovat napr. i 7 AP bodu, abys ji celou pokryl :-).
0 x

okoun

Ajfel píše:Jeste napis, jaky system je na bode "My PC TEST" vsude mas popsane systemy i verze, ale na PC ani nenapises jestli je to Windows nebo Linux, na mereni pouzivam zasadne Linux, vzdy to ukazuje vyssi hodnoty, at je skoku malo nebo moc.

je to windows 8, nicméně pokud stahuji třeba ze steamu tak je to také rychlejší na 100Mb než na 1Gb
0 x

jirka123

Příspěvekod jirka123 » 12 years ago

Něco podobného sem také řešil. PC-router-gigo-Switch SMCGS24C-100mbit alcomy,na routerech za alcomama šla naměřit plná rychlost. na dalším skoku to šlo o 50% dolu, na dalším dalších 50%.na čtvrtém už bylo tak 8mbit. Na gigovych spojich to bylo ok. Při přepnutí portu na pc do sw z giga na 100 problém zmizel. Na test jsem tam dal 450G a ok. Teď je tam nějaký tupý tplink zdá se ok, zatím jsem to moc netestoval.
0 x

klacek

Příspěvekod klacek » 12 years ago

Resil jsem podobnou situaci, cesta byla z cca 8 skoku a po ceste prevazne switche. Problem byl na jednom z nich, protoze spatne obsluhoval buffer ci neco takoveho a mel problem s tim, ze posilal data do 1Gbps portu, ale v nem bylo radio, ktery melo mensi kapacitu (180Mbps) a nasledne byly skoky v 5G apod. Byt zadnej ze skoku nemel pod 40Mbps, tak na konci tyhle housenky jsem nameril tak 10-15 Mbps. Na vine byl switch na zacatku, vymnenil jsem ho za jinyho vyrobce / typ a hned to vyskocilo na odpovidajici hodnoty. Nevim presne cim to bylo, jednotlivy skoky byly ok, zadna chybovost, ale proste za vse mohl switch na zacatku, ale tahle vlastnost se u nej projevovala az po nekolika skocich.
0 x

okoun

no tomu začínám věřit protože když tam byl SWOS 1.6 tak to mělo problém s rychlostí i na 100Mb, po nahrání verze 1.8 to jede alespoň na 100Mb dobře, no myslím že by se mi k tomuto měl vyjádřit support z MKčka.
0 x

David2006

Pristup k bodu 1 a 2 mas predpokladam za vypalne a jsi si jisty ze tam chces mit tu RB250? Nedas tam radeji neco jineho ci spis ti staci na privodu do 100Mbs... .
0 x

okoun

Cože? tam není RB250 ale RB250GS což je gigo.
0 x

David2006

Psal jsem to z mobilu, takže "GS" jsem tam nedával. Každopádně otázky trvají - máš to za výpalné a skutečně budeš raději laborovat s FW/nastvením než tam zkusit něco jiného? Potažmo Tě to asi zatím moc netrápí když stačí i 100Mbs na přívodu.
0 x