❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

PTP z Prahy na 16,5km

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
lwq
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Re: PTP z Prahy na 16,5km

Příspěvekod lwq » 12 years ago

Tak to sem kapku ustrelil ... Pardon ... 500mbps urcite hledat optiku, jinak nerealizovatelne za rozumne prachy.
0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...

GRFS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod GRFS » 12 years ago

Proboha to jsou zas reci. Doporucovat 2048QAM na takovou vzdalenost muze jen blazen.

Co jsem meril a vim ze chodi:

Minilink CN510, nebo TN, modem MMU2H, 512QAM, 56MHz kanal. Idealne 11G pripadne 18G. Zmeren 1Gb/s ve 2+0. Pokud se pouzije XPIC, je to v poplatku za kmitocty 1,25x cena jednoho kanalu. Jako 1+0 zvlada 500 Mb/s. Hovorim o propustnosti na prvni vrstve OSI a plati pro ramce 64byte a interni buffer size 60x64k. 2048QAM bude k disposici v novem modemu MMU3A. Myslim, ze uz se prodava.

Podobne je na tom iPaso 400 a iPaso 1000. Nizsi verze neumi 512QAM a nebo nepodporuji L1 radio bonding. I tak NEC umi maximalne 2+0. 2048QAM je jen marketing, realne to zatim neni a otazka jak bude fungovat. NEC je na tom hur i na 512QAM oproti Svedum, protoze ty maj sice o chlup tupejsi RX radia, ale zas to dohani vyrazne vyssim vykonem TX. Japonci jsou v nekterych pripadech i o vic nez 3dB horsi.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art

lyra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lyra » 12 years ago

Radek Úlehla píše:
Souhlas optika je po CR na hodne mistech.Ale jen pruchozi a bez moznosti připojeni. Pokud by jsi si chtel delat na sve naklady pripojny bod...tak jedine tam kde se to vyplati.Také nam nedovolili pripojeni na optiku , bylo to blizko města,že to patří ČVUT a podobnym jen pro ně.

Nesouhlasim, O2 má optiku do každé vesnice, ČD téměř na každém nádraží a je tu pak hromada jiných, kteří mají něco svého nebo parazitují na zmíněných.

Optika (spíše chráničky)je fakt leckde,ale nikde se nedovis komu to patří a kam to vede
Vývod optiky- rozpočet byl 500 000 Kč .Ovšem měl být k tomu vlastní AS ,s tim jsou další naklady
0 x

PTUMA

Příspěvekod PTUMA » 12 years ago

GRFS píše:Proboha to jsou zas reci. Doporucovat 2048QAM na takovou vzdalenost muze jen blazen.

Co jsem meril a vim ze chodi:

Minilink CN510, nebo TN, modem MMU2H, 512QAM, 56MHz kanal. Idealne 11G pripadne 18G. Zmeren 1Gb/s ve 2+0. Pokud se pouzije XPIC, je to v poplatku za kmitocty 1,25x cena jednoho kanalu. Jako 1+0 zvlada 500 Mb/s. Hovorim o propustnosti na prvni vrstve OSI a plati pro ramce 64byte a interni buffer size 60x64k. 2048QAM bude k disposici v novem modemu MMU3A. Myslim, ze uz se prodava.

Podobne je na tom iPaso 400 a iPaso 1000. Nizsi verze neumi 512QAM a nebo nepodporuji L1 radio bonding. I tak NEC umi maximalne 2+0. 2048QAM je jen marketing, realne to zatim neni a otazka jak bude fungovat. NEC je na tom hur i na 512QAM oproti Svedum, protoze ty maj sice o chlup tupejsi RX radia, ale zas to dohani vyrazne vyssim vykonem TX. Japonci jsou v nekterych pripadech i o vic nez 3dB horsi.

Nebo AL11F 2+0 (split system)
XPIC - L1 bonding, 56MHz - dosud jen 256QAM = 752Mbit, platí pro rámce 15xx.

:wink:
0 x

honza198
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod honza198 » 12 years ago

for @ll:
optika by byla supr, kdyby:
- se jedna firma nejmenovala O2 (dva roky jednani o nicem a mezitim si ji tu tahaj ke kazdymu domu)

Takze ta AL11F 2+0 - uvidime jak dal. Dekuji za pomoc - Honza
0 x

Fidoo

Příspěvekod Fidoo » 12 years ago

Na tuto vzdálenost a požadavek min. 500Mbps je nejvhodnější řešení výrobce Exalt Communication. Skladem máme Exalt ExploreAir a ExtremeAir se zabudovaným XPIC - technologie vyzkoušené desítkami instalací v ČR. ExploreAir přenese 500Mbps full duplex v 80MHz kanálu, XtremeAir přenese 500Mbps v 40MHz kanalu v XPIC a především umožní SW rozšíření na 1Gbps.
0 x

fD667

Příspěvekod fD667 » 12 years ago

Fidoo píše:Na tuto vzdálenost a požadavek min. 500Mbps je nejvhodnější řešení výrobce Exalt Communication. Skladem máme Exalt ExploreAir a ExtremeAir se zabudovaným XPIC - technologie vyzkoušené desítkami instalací v ČR. ExploreAir přenese 500Mbps full duplex v 80MHz kanálu, XtremeAir přenese 500Mbps v 40MHz kanalu v XPIC a především umožní SW rozšíření na 1Gbps.

A v cem je nejvyhodnejsi? Na jednu stranu je fajn, ze je to f-odu technologie, no ale prave diky integraci vseho do jedne jednotky je to pri chybe/poruse dilci casti nefukcni jako celek... Ty Al-F Odu/Idu spoje od Alcomy 2+0 pracuji zaroven jako 1+1, kdyz treba odejde prepetovka, odu, nebo jeden modem, pak to odpoji bandlovani dat a ziva polovicka prenasi dal (aspon ze pulka kapacity) a to je pro vysokokapacitni pater lepsi mantra, nez "konstatovani" nejvhodnejsi technologie. A to jsem i nezminil, ze to muze mit i double power modul. Blahe pameti bylo konfiguracne srejne dobre radio Ceragon1500, nez to domrsili verzi Ip10.
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Radek Úlehla » 12 years ago

Blahe pameti bylo konfiguracne srejne dobre radio Ceragon1500, nez to domrsili verzi Ip10.

OT: FibeAir 1500P mi leží na skladě, prodám :)
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 12 years ago

radku mas k tomu i RAUcka ? jake freq ?
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Radek Úlehla » 12 years ago

Momentálně mám 3 kompletní spoje.

18GHz (360Mbps) 65+65 - ten jsme už začali koordinovat, protože to vypadalo, že se toho nikdy nezbavíme.
11GHz (100Mbps) 120+120 - jeden jsme začali koordinovat ze stejného důvodu, stejný spoj tu mám ještě jeden plonkovej. Není problém navýšit sw licencí kapacitu, je problém sehnat do něj modul pro GEth.
0 x

GRFS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod GRFS » 12 years ago

fD667 píše:Blahe pameti bylo konfiguracne srejne dobre radio Ceragon1500, nez to domrsili verzi Ip10.

Pan zrejme mysli 1500P IPMAX2 :-) Kdeze ty lonske snehy jsou.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art

rouchi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod rouchi » 12 years ago

Myslim, že horkou novinkou pro takovéhle použití bude Ceragon IP20, který umí v MIMO v instalaci 1+0 přenést 1Gbit, potom dokonce je i konfigurace 2+0 s přenosem 2Gbity.. :D myslím, že ta varianta 1+0 ale vyjde cenově prakticky stejně jako dva AFy... nevím nepoptával sem, jenom vím, že to jako novinku uvádějí na trh...
o AFku jsem taky uvažoval (já řeším spoj na 20km ale ne z prahy...), ale nakonec jsem se dohodl se stávajícím poskytovatelem, že nám pronajmou "svoje rádio" Aviat...(přenosové schopnosti prakticky stejné jako má Alcoma AF...)
A to částečně i z důvodu, že máme ještě 3/4 roku závazek na užívání stavajícího spoje... :-/
0 x
UBNT mám rád, Mikrotik mám taky rád :-D považuji za zbytečné se přít co je lepší.
Jakub Havlíček

whef

Příspěvekod whef » 12 years ago

rouchi píše:Myslim, že horkou novinkou pro takovéhle použití bude Ceragon IP20, který umí v MIMO v instalaci 1+0 přenést 1Gbit, potom dokonce je i konfigurace 2+0 s přenosem 2Gbity.. :D myslím, že ta varianta 1+0 ale vyjde cenově prakticky stejně jako dva AFy... nevím nepoptával sem, jenom vím, že to jako novinku uvádějí na trh...
o AFku jsem taky uvažoval (já řeším spoj na 20km ale ne z prahy...), ale nakonec jsem se dohodl se stávajícím poskytovatelem, že nám pronajmou "svoje rádio" Aviat...(přenosové schopnosti prakticky stejné jako má Alcoma AF...)
A to částečně i z důvodu, že máme ještě 3/4 roku závazek na užívání stavajícího spoje... :-/

Možná si Rouchi přečti stávající dizkusi ať se neopakuješ. Jinak z Prahy je problém s koordinácí pásma atd. Narozdíl od Spoje mezi chrudimí a vesnicí :) a horní dolní. A na takovou vzdálenost se to nedá přenášet v té modulaci 2048 QUAM atd. co tu bylo uváděno ..
0 x

rouchi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod rouchi » 12 years ago

To Whef: dokonáno jest.... vim, že máte nasazeno desítky profi pojítek, takže s tím máš obrovské zkušenosti.
Já jich tolik jako vy nemám, ale když něco plácám vycházím většinou z reálných zkušeností zdatnějších se kterými např. spolupracujeme....
pokud vím tak ceragon tu nikdo nezmiňoval.
-
Když aviat umí udělat s novým WTM3200 udělat 420Mbit na 20km s rezervou na únik 20dBi, tak nevidím důvod proč by Ceragon neudělal 500Mbit(x2) na 16,5km...
Když si někdo myslí že sežral moudro světa OK...
Stejně tak si myslim, že až Alcoma udělá MP600 pro 11Ghz udělají s tim spoj na 16,5km s kapacitou 450Mbit (při šířce pásma 56Mhz, při 80Mhz a tedy i relativně o dost dražší licenci) to dá minimálně 600... a pak od toho tu přece máme ACM.... aby při hnusnym počasí šla modulace dolu a spoj s nižší kapacitou dál frčel.... o tom by možná mohl trochu víc pan túma...
Mám od Coprosysu potvrzené že mají několik instalací Aviat HS GE3 s kapacitou 360Mbit na 25 - 28km a to proísm i v pásmu 18GHZ..! tak tady prosim vás nebrečte že 16,5 je nějaká obrovská překážka ! nebavíme se tu o 10Ghz ale o placených pásmech kde jsou výkony o 35db(celkem) vyšší a tam jde sakra napálit vyšší modulace. Navíc výhoda 18Ghz psáma je v použití šířce pásma...
pokud můžu radit, tak bych zkusil poptat Ceragon IP20 v konfiguraci 1+0 v pásmu 18Ghz a s použitím šířkou pásma 110Mhz ! další varianta je počkat na Alcomu MP600 v pásmu 11Ghz (kde teda cena za licenci nebude nic moc...při 80Mhz bude o 1500 dražší než 110Mhz v 18Ghz....)
0 x
UBNT mám rád, Mikrotik mám taky rád :-D považuji za zbytečné se přít co je lepší.
Jakub Havlíček

whef

Příspěvekod whef » 12 years ago

Naši firmu neřeším, ale zkušenosti ostatních, který tu píší. Jinak ceragon určitě na tu vzdálenost udělá 2x500 to bez pochyby já myslel ty 2G co si tu psal v dizkusi víš níše se tu o tom píše. Jinak v 18G se taky dá s vyším výkonem, nevím jak to vychází cenově. Jinak co vím, tak se tu hlavně řešila budoucnost navyšování atd. Jinak aviaty jsou dobrý :)
Řešila se tu kapacita 500-1000 Mbit

P.S: Rouchi omlouvám se za hrubý ton, tyhle dizkuse stejně k ničemu moc nevedou :)
Naposledy upravil(a) whef dne 02 Apr 2013 19:39, celkem upraveno 1 x.
0 x