❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

návrh spoje na 8km a zvláštní nabídka od Alcomy

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
okoun
antispam: Ano

Re: návrh spoje na 8km a zvláštní nabídka od Alcomy

Příspěvekod okoun » 12 years ago

No to bych netvrdil protože Ray také nabízí 200Mb a za příjemněší cenu....

Ale pokud se bavíme o zastarlém spoji, tak to rozhodně není taková tragédie, i spoj s kapacitou 100Mb najde v sítí své uplatnění, prostě až nebude 180Mb stači spoj se nahraní něčím lepším což momentálně je tak jedině 13GHz a starý se určitě použije na jiném skoku, MP200 - opravdu těch 20Mb nikho nevytrhne, to je prostě jen marketing. Ano MP200 má lepší radio, ale v mém případě není třeba, jelikož máme rezervu dobrou. Pokud by MP200 dala 360Mb tak už by to byla jiná, ale bohužel.
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 12 years ago

hlasuju za mp200 :)
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education

okoun

no to je mi jasné, že hlasuješ za MP200, pokud bych měl obrat jako ty také bych hlasoval, ale bohužel musím rozmýšlet každý ticíc. ano MP200 není špatná, ale nastává otázka jestli není až zbytečně moc dobrá 8)
nicméně co ty říkáš na použití MP360 na 8km, je to seriozní nabídka?
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

ne, je to blbost :) 17Ghz na takovou dalku neee ... to uz neni otazka legalnosti, to uz proste prirodu neprechcijes :)
0 x
- programming
- development
- education

okoun

díky mám stejný názor, ale bohužel obchodník bude jen obchodníkem.
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

ne kazdy obchodnik je odbornik :-) nekdy prevazi touha prodat ... a to neni vzdy uplne dobre
0 x
- programming
- development
- education

okoun

no ale abych byl upřímný tak u alcomy mě to trochu mrzí, čekal jsem že tam jsou na úrovni, minimálně že obchodníci buduou spolupracovat s technikama.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 12 years ago

no proč spoluprcovat s technikama. Měl si otevřít kalkulačku kterou maji na webu a ta by mu to řekla.

seš si jistej že racom dá 200Mbit? to je jako že orcáve má 200Mbit ale ve skutečnosti to je 185Mbit. Mám takovej dojem že u racomu je to stený.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

okoun

nevidím jediný důvod proč by to nedal když to dá i alcoma a pokud to nedá, tak jim to reklamuji, protože v papírech to dát má.
orcave 1S10LA má pouze 175Mb až orcave 1S10HA má 200Mb ale píšou tam jen 175Mb, tak nevím jaké číslo platí :) Ray udává pouze jedno číslo a to 200Mb, tak by to snad dávat mělo. I když tam píšou modulační rychlost, to je zas nějaká kulišárna, ale nevěřím že alcoma by na tom byla jinak. Mají stejnou technologii jen se to jmenuje alcoma.
Naposledy upravil(a) okoun dne 22 Mar 2013 09:11, celkem upraveno 1 x.
0 x

Polk

Příspěvekod Polk » 12 years ago

Budu řešit podobný problém na cca 9 - 10 km , také mi od Alcomy byla nabídnuta MP200 , tak MP360 a MP600.
Rozhoduju se, samozřejmě momentální potřebná kapacita je 150 Mbits , líbila se mi MP600 , na spoj bych už nemusel asi nikdy šáhnout, neboť by snad měl dát až 400 Mbits na tu vzdálenost. Každopádně mít tam pojítko, který se bude flákat mi nepřejde moc zajímavé - finančně.
Dále pak uvažuji o spoji od Insidera, co jsem študoval jeho spoje vypadají zajímavě. Jen takové otázka do plnéna - celkem dost lidí jeho pojítka chválili, proč většina když schání podobné pojítko jde k Alcomě a né k němu ?
Děkuji za info
0 x

okoun

no já nemohu jeho pojítko použít protože není FOD.
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 12 years ago

Ono nejde ani tak o to že "nemůžu" ale spíš nechci. Insider se tu ohání tím, že je pak možno migrovat se spojem do jiného pásma, ale koho to dneska zajímá? Pokud mě nebude stíhat spoj, posunu ho jinam a koupím nový. Je fajn mít možnost "nekonečného" upgradu spoje, ale potřebuju upgradovat i jiné části sítě a to udělám z čeho? Budu tam kupovat nové spoje? To se opravdu vyplatí...
Hlavně že budu mít přívod ultramegasuper, a zbytek pojede na 5ce, fakt ideální řešení :)
Prostě dneska alespoň pro mě pouze fod řešení. Nehledě k faktu, že na některých místech bych musel překopávat bedny na bodech, aby se mi tam vlezla idu.
0 x

okoun

ano přesně tak
ještě k té alcomě, je možné že by MP200 neměla ACM? Jeden obchodník mi tvrdí, že to nemá a to bych se tedy bál potom nasadit na 8km, díky.
0 x

lukas

Příspěvekod lukas » 12 years ago

Viktor Novotný píše:ne, je to blbost :) 17Ghz na takovou dalku neee ... to uz neni otazka legalnosti, to uz proste prirodu neprechcijes :)

Proc bych ji nemel prechcat? Pokud by dal MP600 na 90/90, na 200M ma modulaci 8QAM pri 80MHz a jede s vykonem +12 s rezervou 38dB, dostupnost 99.9994 a udrzi to slejvak 77mm/h. To uz je slusny dest. Navic se stane jen vyjimecne, ze je takovy slejvak na cely trase. I EIRP by se dal za slunecneho pocasi tak tak udrzet +/-. No a MP600 ma hitless ACM, takze kdyz to nebude stacit, spoj podrazi. Vychazim z kalkulacky Alcomy. Chystam ted podobny spoj, tak uvidime, jak to bude vypadat.

Pokud je tam potencial navysovani do budoucna, ja bych sel do MP600.

btw. miract, ktery sem uz moc nechodi, mel "na test" MP360 na 8km tusim na 180Mbit s 60/60 a rikal, ze mu to zdechlo za rok na pet minut... Ale je pravda, ze on je v udoli.
0 x
Lukas Kristek

okoun

a to že to jde několikanásobně přes limit ti asi nevadí. mám dojem že toto jsou hokusy pokusy, tady bych určitě věřil Dademu, který s tím má určitě zkušenosti, když těch spojů má několik.
0 x