❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Zamyšlení - Více hopů na 5GHz

Návody a problémy s konfigurací.
Majklik

Re: Zamyšlení - Více hopů na 5GHz

Příspěvekod Majklik » 12 years ago

Jo, bylo by hezké dopátrat se přesně příčiny, proč výměna Tupouna za RB250GS ti to zvedlo o desítku. Ale kfyž si vezmu do ruky svůj nejnovjší analytický nástroj z produkce palírny Macallan - Estate Reserverve 1842 collection (duty free shopy na letišti budiž pochváleny, člověk si aspoň něco užitečného koupí na Vánoce na poslendí chvíli) a důkladně jej požiji, tak bych se na to vyflákl (i s vědomím, že hlavně řešení tkaovýchto magií mou osobu živí)...
Zvedl jsi to o desítku, nasadil levnejší, menší, míň žeroucí krabičku a byl bych spokojen. K tupounu bych si udělat velký vykřičník s otazníkem a používat k mlácení neplatičů po hlavě (asi prznil to na přepínání gigo/sto, do budoucna si jen hlídal kombinmaci gigo switch, gigo RB, stovkové PoE a poctivě nastavoval switch i RB na stovku v takové konfiguraci). Problém znovu řešil, až se bude objevovat houfně. Jinak na tom strávíš mládí a než se něčeho dobereš, tak tě koupí Starnet. :-)
Lidi to stejně neocení, neplatičů neubude, budou brblat, že je to stále pomalé a naprd.....
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 12 years ago

tak tak. To bych musel maximálně pozjišťovat chipy v těch zařízeních a porovnat nějaký věci v hardware a pak nějakym závěrem konstatovat proč tupoun dělá takový problémy. Na druhou stranu tupoun je, pokud se nepletu, cca 10 let starej koncept. Možná nemá správně zvládnuté přechody gigo/fast. Všechno to jsou spekulace. Hlavní je že závěr je vyhodit ho a nasadit nějaký jiný a je klid. Hlavní je že se našel problém a další psychickej nátlak je pryč.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

ludvik

Příspěvekod ludvik » 12 years ago

Docela by mě zajímalo, jestli se tenhle problém s rychlostí na jedné konexi vyřešil. Protože už se týká i mě a ač jsem prolezl celý google (ispforum také, samozřejmě) tak mi nevychází žádný výsledek.

hapi píše:hmm, pokud tedy window size se určuje samo od sebe bez závislosti na latenci cesty a je závislý na nastavení obou stran (což je vlastně logický) tak to jsme dost v prdely. RTT se zkrátit už nedá. Jo nstreme ukazuje pěkný latence jenomže jenom pokud nikdo nic netahá. Pak snadno překračuje latenci NV2. No ale stejně, když popřepínám 3 spoje za sebou na cokoliv, změny jsou zanedbatelný. Já mám takovej pocit, že něco posraly protože před rokem co jsme vystavěly nový oblasti tak co si poamatuju speedtest běhal úžasně. Dneska je to na vyliž mi.

Moje situace:
NV2/802.11n/40MHz na 751G-2HnD (ano - AirBQ), je to PtP spoj, wds bridge. CCQ 100/100.

jedna strana je na site s Alcomou (nevytíženou, v pohodě), RB450G a switchem.
Koncová strana je též RB450G.
Tedy je v cestě jen jeden TDD spoj.

A teď výsledky (send - tedy jakoby download klienta na konci), btest běží na Windows 7:
UDP neřeším, to je na očekávaných rychlostech.
TCP
Za alcomu na RB450 - 46Mbit
O krok dál na 751 - 33Mbit
Přes NV2 - 10Mbit !!!
Přes ethernet na RB450G - též 10Mbit.

Nějaké malé kolísání tam samozřejmě je - alcoma má jen 80Mbit, něco tam přeci jenom teče. Kromě toho jdou CPU těch RBček dost nahoru. ALE: těch 10Mbit je prostě stabilních, jak když řízne nožem.

ALE 2: opačný směr je v pohodě ... přes to NV2 dostanu přes 30Mbit.

Říkám si - co je za rozdíl v těch směrech? Operační systém odesílatele ... Pustím tedy SEND test z RB450G co se mi tu válí na stole (ve stejném switchi jako ty windows). Jaképak to překvapení - sem tam dostal i 80Mbit!!! Pak jsem změnil počet konexí btestu na 1 (protože jsem si toho nevšiml) a dostanu tam cca 45Mbit. Což na Nko považuju za dostatečnou rychlost jedné konexe (i 30 bych uznal).

Zajímavé bylo, že jeden z lidí na tom konci (Win XP) měřil normální rychlosti. Ale ostatní už ne.
Zkouška s Windows 8 ... vše je v pořádku.

Někdo tu zmiňoval, že může být problém s TCP Window Size. Takže jsem si hrábnul na windows 7 do registrů:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\AFD\Parameters
Nová hodnota DWORD DefaultSendWindow = 64512 a reboot.

NYNÍ TAM I Z WINDOWS 7 DOSTANU I 60Mbit! :-)

Další pokusy (nstreme a všechny ostatní parametry na kartě) snad ani popisovat nebudu ... nic nemá vliv. Snad až na nstreme, kdy je jedna konexe lepší, celkově ovšem podstatně horší. A padá to. Ani queues nezabraly očekávaným způsobem.

Prostě teď mám dvoje Windows 7, jedny upravené, druhé ne. Z upravených dostanu btestem co chci, z neupravených 10-11 Mbit (no - tím laděním jsem tam někde ten megabit nahnal, nevím čím).

Zajímavé je chování souběžného btestu z těch windows. Na upravených nastavím Local TX speed na 30Mbit, na neupravených je default. Takže vytáhnu 30Mbit - a ty druhé padnou na 7Mbit. Nastavím 60, druhé padnou na 4 či méně ...

Mezi těmi windows vytáhnu tímto směrem 54Mbit, takže rezerva dostatečná. Window size do toho kecá i zde ... Obráceně už 100, tedy max. V cestě jen switche, pc routery a gigabitová rádia.

A z upravených windows (ještě před úpravou ovšem!) jsem byl schopen uploadovat na samba server i půl gigabitu za vteřinu ... to je taky jen jedna konexe. A cesta stejná jako v předchozím odstavci.

Tam kde je větší window size tak prostě jede lépe! Normálně ...

A teď mi někdo vysvětlete, jak může wifina a bridge kecat do TCP! Mě to fakt hlava nebere. Podělal víc něco mikrotik, nebo microsoft?

Přeci nebudu lidem posílat emailem .reg soubor ať si to upraví.

Naschvál jsem si zkusil ještě běžného wifi klienta - 5GHz, NV2, 20MHz kanál. Ovšem jen 802.11a. Dostanu k němu skoro 30Mbit ... a to z obou windows 7.

Nejsem na to zvyklý. K Nku jsme si čuchli poprvé s UBNT a tam tohle prostě řešit nemusím. Takže N na mikrotiku vůbec neznám, nemám zkušenosti.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 12 years ago

Tak uz sem se s tim taky setkal na novym vysilaci co jsem udelal ... neteklo vic jak 10 - 12 mb prito tam melo tect tak 60 .... mel sem tam statickej routing ospf sem chtel jeste neco doladit ...a hle stacilo zadat spravne routing statickej a jede to jak vitr s ospf zadnej problem ...
takze sem mel zas chybu mezi klavesnici a zidli :lol:
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 12 years ago

ludvik píše:Docela by mě zajímalo, jestli se tenhle problém s rychlostí na jedné konexi vyřešil. Protože už se týká i mě a ač jsem prolezl celý google (ispforum také, samozřejmě) tak mi nevychází žádný výsledek.

zkontroluj si přechody gigo/fast ethernet. Z čim silnějších mašin testuješ, tim horší bude rychlost. První indikátor je když se pustí UDP test tak je v něm řádově ve stovkách lost paket. Pokud můžeš, popřepínej na test porty po cestě na fast.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Majklik

S tím natažením window size v registrech opatrně. Sice vymačkám slušnou rychlost na jendo spojení, ale snadno způsobím, že řada aplikací komunikujících stylem sem tam paket se rozbije. Začnou vypadávat na timeout spojení, čekání na odezvu atd.... Chyba je na straně programátora aplikace, že si vysloveně nenastavil sinalizaci na příjem/odesílání dat na nějakou velikost a dle toho i rx/tx socketové bafry (čili přebouchat tu defualt hodnotu na něco vhodnějšího pro dnaou app). Když na to nešáhne, tak se bafry a wakeup nastaví dle velikosti okna a pokud aplikace si pošle sem tam pár bajtů (a nepočítá, že hodnoty mohou být jiné, než Microsoft kdysi zvolil), tak se přijímací strana ani nemusí všmnout, že už v bafrech čeká nasysleno dost dat a hodí timeout...
Takže nastvit, ale když budou kecálkové a podobní padat, tak snižovat, dokud to nedá pokoj.
0 x

ludvik

ppp76: mezi klávesnicí a židlí to opravdu není ... :-)

hapi: ty rb751 jsou na stovce. A přívod je 80Mbit. Já neřeším stovky, ale desítky.

Majklik: jo, mě se to také nelíbí. Zatím problémy ovšem nepozoruji. Nevíte někdo jaké je to window na Win8? Wireshark mi tam nějak nechce fungovat.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Tak proc kdyz sem dodal automaticky vycitani rout to najednou najelo a predtim to jelo blbe jak vyse plno lidi popisuje?
0 x

ludvik

To bez dalších informací nikdo neřekne. Třeba jsi tam měl asymetrii a jeden směr jel něčím horším.
ppp76 píše:Tak proc kdyz sem dodal automaticky vycitani rout to najednou najelo a predtim to jelo blbe jak vyse plno lidi popisuje?

Můj případ je trochu jiný. Všechno až na ty samotné RB751 (kde je bridge) jede na ospf a správně (a zde i bez kolečka, je tam odemne jen jedna cesta). Řeším proč jen z nějakých operačních systémů ... a co za to vlastně může.
0 x

Majklik

Smířit se s tím. Pokud ti TCP jendo spojení dosahuje dlouhodobě cca 35% přenosové maximálky, tak jsi dosáhl toho, co dnes nejrozšířenější implementace TCP umožňuje.
Dáno tím, že se ti povedlo vyrobit LFN (síť, jejíž kapacita je pojmount výrazně víc jak 12.500 bajtů).
Jediné, do můžeš dělat, je zvyšovat rychlost a snižovat odezvu (aby jsi vypadl z LFN oblasti).
A můžeš se třeba zbláznit, pak stačí, ab se klient spojil na server, který používá TCP syncookies a jeho přenosovvka bude úplně naprd...
0 x

ludvik

Mě štve, že to není 35%, ale sotva 10%.
Majklik píše:Smířit se s tím. Pokud ti TCP jendo spojení dosahuje dlouhodobě cca 35% přenosové maximálky, tak jsi dosáhl toho, co dnes nejrozšířenější implementace TCP umožňuje.
Dáno tím, že se ti povedlo vyrobit LFN (síť, jejíž kapacita je pojmount výrazně víc jak 12.500 bajtů).
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 12 years ago

Oživím zapadající téma.

Potřebujeme do lokality kde je relativně málo klientů dostat slušnější konektivitu. Stávající single spoje nestačí.

Padlo rozhodnutí udělat to kompletně v DUAL chainu.

Problém je v tom že to jsou 4 skoky v 5Ghz.

1. Pokud dám NV2 tak na konci bude problém s rychlostí na 1TCP spojení.
2. Pokud dám 802.11N 2x2 tak se nespojím na víc než 54Mbit. I když je only N 2x2. Nevím proč?
3. Pokud dám Nstream 2x2 (spojím se 130Mbit) ale spoj se neustále rozpojuje viz LOG.

Nějaké rady?
Přílohy
Nstream 2x2.jpg
Nstream 2x2.jpg (50.51 KiB) Zobrazeno 2350 x
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

ma oblibena rada nstreme dual ....na preskoky dat rb800 a je vystarano
0 x