❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

návrh spoje na 8km a zvláštní nabídka od Alcomy

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
okoun
antispam: Ano

návrh spoje na 8km a zvláštní nabídka od Alcomy

Příspěvekod okoun » 12 years ago

Již nevím jestli jsem nějak nezaspal dobu či ČTU nezměnilo normy, ale dozvěděl jsem se zvláštní věc.

Poptával jsem u společnosti Alcoma pojítko na vzdálenost 8km a logicky v pásmu 10GHz. Jeden obchodník mi nabídl pojítko MP165 za zajímavou cenu, není to sice nejnovější pecka ale ani ne nejstarší. S 90cm anténama by to na 8km mělo propustit 180Mb. Toto mi celkem vyhovuje i jejich kalkulačka mi to potvrdila.
Co mě ale zaráží, že druhý obchodník z Alcomy mi nabízí pojítko MP360 v pásmu 17GHz a 95cm anténama s tím, že to pojede bez problému na 32QAM a za deště si to díky ATPC přidá na výkonu. Nevím, jestli tedy ještě platí limit od ČTU který říká max 20dB vyzářených v jakékoli modulaci? A i přes výkon se bojím že tam bude větší BER jak na 10GHz i dle jejich kalkulačky.

Jsem z toho trochu janek a nechápu trochu toto obchodníka proč mě doporučuje MP360 a a hlavně 17GHz. Jména obchodníku zde zveřejňovat nebudu.

Jestli máte zkušenost v totomto pásmu na tak dlouhé skoky, tak sem s tím.
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Tomáš Nesrsta
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Nesrsta » 12 years ago

Tak jako tech 17GHz tam papirove taky pojede pri 180M. Akorat me desi ta rezerva na unik, tam se evidentne pocita ze si spoj pritopi kdyz bude potrebovat. Rekl bych taky ze zalezi na tom co tam budes tahat. Jestli "jen" net tak by to mohlo bejt v pohode ale pokud tama budes tlacit i nejakou IPTV tak bych se bal ze si to muze podradit a jses bez TV.
0 x
Bývalý ISP...

okoun

tak jestli jsem to dobře pochopil, tak limi od ČTU asi nikdo nedodržuje ani u mikrovln.
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 12 years ago

Dám modelový příklad. Máme dejme tomu spoj 8km který, a to si řekněme na rovinu, při 8km s plnou rychlostí a 90cm parabolama nikdy nemůže být v normě. Už jen proto, že mu chybí do funkčnosti 10db. Dejme tomu že "optimalizujeme" výkon tak, aby to jelo. Budeme přitom spoléhat na atpc, které si ještě víc přidá v případě nepříznivého počasí. Můžeme argumentovat tím, že v cílovém místě druhé paraboly je stále stejná úroveň přijímaného signálu, což je fakt.
Neříkám že je to pravděpodobné, ale co když někdo bude mít spoj jiný spoj "v normě" kousek od nás, a řekněme na pár stovek metrů. V případě že jedete na -10 Vás nevidí, ale když si Váš milááášéék přitopí na +8 (nebo +12 u MP600) tak je dotyčný v hajzlu. Ono těch +8db je docela maso a ještě například v kombinaci s 60cm parabolou. Sám jsem se divil při montáži MP360, že když byla anténa povolená a mířila skoro do země, spoj na 600m vesele fungoval jako by se nechumelilo...
0 x

Tomáš Nesrsta
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Nesrsta » 12 years ago

kdyz mas tu MP360 kolik jde nastavit do minusu? ja jen abych vedel jestli ty 120cm anteny jsou na nasazeni realny k pouziti nebo ne.
0 x
Bývalý ISP...

Insider
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Insider » 12 years ago

Tak proč nekoupit 10GHz s 2x65 cm antenama, co tech 180 pojede stuj co stuj :lol:
0 x
Michal Peterka, KPE spol. s r.o.
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz

okoun

jojo to bohužel ten obchodník nechce pochopit proč neinvesotvat do 10GHz, mám prostě dojem že se mi za každou cenu snaží nabídnout co nejnovější produkt, tedy nejdražší produkt.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 12 years ago

vem MP200 a cajk.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

David2006

Příspěvekod David2006 » 12 years ago

+1 :lol: .

Každej se Tě Okoune snaží napálit, nedej se a ber MP200 nejlíp nadřevo :mrgreen: . A ne že pak na pojištění budeš skrblit :wink: .
0 x

okoun

nebudu brát MP200 protože je dražší a hlavně je je to o 20Mb jen rychlejší, což je trochu nesmysl pro naše účely. MP165 je myslím dobrá volba cena ku výkonu.
0 x

Peyrak

Příspěvekod Peyrak » 12 years ago

vem airone
0 x

GRFS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod GRFS » 12 years ago

okoun píše:nebudu brát MP200 protože je dražší a hlavně je je to o 20Mb jen rychlejší, což je trochu nesmysl pro naše účely. MP165 je myslím dobrá volba cena ku výkonu.

Ja bych MP200 vzal. Ve 28MHz kanalu prenese skutecnych 200 jen malo pojitek na trhu a navic MP200 ma citlivejsi RX. Cca 3dB oproti MP165. Dokonce i slavny Ericsson zvladne ve stejnem kanalu pouze 170Mb. Samozrejme tez 256QAM. Takze tam kde koncis s MP165, bude MP200 stale fungovat. Pri stejnych antenach.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art

okoun

To ano jenže bohužel zapltím o 38 tisíc více a to je hodně za dalších 20Mb kapacity.
0 x

GRFS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod GRFS » 12 years ago

okoun píše:To ano jenže bohužel zapltím o 38 tisíc více a to je hodně za dalších 20Mb kapacity.

Tot otazka a moudri jiz vedi. Zaplatis o tech 38k vic a dostanes 200Mb nebo stejnou kapacitu jako s MP165, tj. tech 180Mb ? Kdyz si vezmes 180Mb v provedeni MP200, jaka bude cena ? Osobne bych se zajimal treba i o takove veci, jako je rychlost moralniho zastarani hardware, ktery kupujes. Je dobre vedet, co provedes s tim spojem, az budes chtit na uvazovane trase upgradovat a pak te budou zajimat jeho parametry. Cim horsi spoj si ted koupis, tim pravdepodobneji budes muset investovat do noveho HW pri prvni prilezitosti. Takze je to jen o tom, jestli ted vytopis 38k navrch a nebo si za cas koupis novej spoj v cene 2x vyssi, protoze tendle ti nebude uz stacit.

Ale je to jen na tobe.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art

hapi

Příspěvekod hapi » 12 years ago

alcomu nemusim ale MP200 se mi líbí. Je sice dražší ale je nejlepší.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků