❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

OSPF - Podivne Chovani

Návody a problémy s konfigurací.
kolousekkk
Kontaktovat uživatele:

OSPF - Podivne Chovani

Příspěvekod kolousekkk » 12 years ago

Mam sit mekolik mikrotku do kruku, dve konektivity kazdou na jinem miste tzn dva servery mam jako nat. Leta mi ofspf chodilo normalne a ted posledni dobou se mi deji ruzne veci bud mi na nejakem bode vypadnou routy nebo kdyz nahodou nevypadnou tak mi to jen pise ze to nemuze najit dns server a pochopitelne do netu nepinga a nejede to. Pritom zadany dns je atd. Nekdy pomuze jen restart, jindy musim na nejaky cas proste ten kruh prerusit vypnutim nejakeho spoje.Poradi mi nekdo co mam blbe. diky

Prosim vas pokud uz se to nekde resilo a vite o tom tak mi namisto rady hledej poslete odkaz na to tema, pokud o nem vite, dekuji Petr
Naposledy upravil(a) kolousekkk dne 12 Mar 2013 16:34, celkem upraveno 1 x.
0 x
jsem lama berte ze je to tak

reset

Příspěvekod reset » 12 years ago

vim presne co s tim mas, mas to rozbity :o
pokud stavis sit asi tak jak pises naspisy, pak se ani nedivim
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

kolousekkk
Kontaktovat uživatele:

jezisi diky to me zmatlo
0 x

menicks

Příspěvekod menicks » 12 years ago

standartně nejčastěji to býva duplicitní id nebo špatný čas.
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 12 years ago

Důvodů může být tolik, že nevím jestli ti někdo dá odpověď :-) Další pěkné důvody jsou: špatné spoje (data neprochází, ale ospf se tam ještě někam vejde), chyba v NATce (mění SRC v OSPF paketech), switch s malou hranicí broadcast/multicast stormu. No a někdy je odpověď "prostě mikrotik" ...

Zkus to odladit, ospf lze házet do logů (nedoporučuji ale do souboru, je toho docela dost).
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

kolousekkk
Kontaktovat uživatele:

spoje mam ok, o tom jsem presvedcen. Ono totiz kdyz mas mk kde je vsechno ok a prez lan kabel druhej mk groove sektor s kliosema ktery pul roku jede v pohode a najednou se objevi hlaska v logu kterou tu kazdy popisuje jako bug a routy sou fuc, po restartu jsou zase back tak nevim no, nicmene meli sme na siti v ospf redistribute connetced route as type 1 (leta a bylo to v klidu) dali jsme je pred dvema dny na NO a je zatim klid ale i predtim se to chovalo nevyzpitatelne, jednou to padlo na lan rozhrani podruhy na koncovem bode prez wifi. Jinak na 99 procent dycky koncovy bod.
0 x

kolousekkk
Kontaktovat uživatele:

duplicitni routed ID jsem prosel. A cas myslis toho mk? to je fakt ze jsem nejaky take upravoval, dokonce jsem s podivem zjistil ze nova jednotka groove ani nemela balicek nainstalovanej
Naposledy upravil(a) kolousekkk dne 13 Mar 2013 16:35, celkem upraveno 1 x.
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 12 years ago

s tím časem to zase tak horký není. podle mě dokonce vůbec ... funguje to i při startu, ještě dřív než se sesynchronizuje čas (jelikož RBčka nemají dodnes RTC). A žádný extra balíček potřeba není, SNTP klient je v základu.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

kolousekkk
Kontaktovat uživatele:

hledam na jakym bode to bylo ale vazne jsem ho tam proste nemel. nicmene zatim maka vsechno jak ma, kdyz se na bodech tere jsou v okruhu nastavilo na ospf vsechny redistribute na NO
0 x

kolousekkk
Kontaktovat uživatele:

tak jsem to zakrikl je to tu zase

16:32:51 route,ospf,info Database Description packet has different master status f
lag
16:32:51 route,ospf,info new master flag=false
16:32:51 route,ospf,info OSPFv2 neighbor 192.168.17.1: state change from Full to 2
-Way
16:33:32 route,ospf,info Database Description packet has different master status f
lag
16:33:32 route,ospf,info new master flag=false
16:33:32 route,ospf,info OSPFv2 neighbor 192.168.17.1: state change from Full to 2
-Way
16:34:13 route,ospf,info Database Description packet has different master status f
lag
16:34:13 route,ospf,info new master flag=false
16:34:13 route,ospf,info OSPFv2 neighbor 192.168.17.1: state change from Full to 2
-Way
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 12 years ago

typická chyba. Zajímalo by mě proč to najednou začalo dělat. Evidentně jde o to že se nedohodnou na tom kdo bude master (designated router). Já sem se jednoho dne nasral a poupravil všude priority a od tý doby je klid. Ale sere mě to.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

kolousekkk
Kontaktovat uživatele:

hapi na tom routeru sou akorat dve rozhrani, ether 1 tim to priteka je backup a wifi kerou to posila dal je deasignet, mam tedy dat tu wifi pasive??????
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 12 years ago

ne to ne. Já dávám na takových spojích prioritu 1 a 0.

Typicky ptp spoj:

přívod ---- ethernet[prio-0](router)wifi[prio-1] ---- wifi[prio-0](router)ethernet[prio-1] ---- pokračuje

samozřejmě na každej interface přidaný OSPFko, nic typu "interface all". Pak si můžu ty prio nastavit pro každej iface.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

kolousekkk
Kontaktovat uživatele:

no nez si odpovedel skusil jsem to teda tak ze ether jedna rucne a pak all a pasive a ni se nedelo po restaru mk vsak je ether 1 deasignet a wlan backup

no necham to zas esi se to bude chrout tak tam nasekam asi jeste ty priority
0 x

Majklik

Příspěvekod Majklik » 12 years ago

OSPF není závislé na přesném reálném času.

Implementace v ROS (a nejen v něm) neunese, pokud se v OSPF šíří velký počet external rout, či-li všechny ty connected/static routeres vyházet, pokud to jde udělat jako korektní areu. Ideálně se šíří jen jedna externí routa - defualt routa. :-) Je to asi dáno tím, že s ext routama se jinak počítá a zblbne to na tom.

hapi píše:Typicky ptp spoj:

přívod ---- ethernet[prio-0](router)wifi[prio-1] ---- wifi[prio-0](router)ethernet[prio-1] ---- pokračuje

Pro takový spoj se nastavuje, že network type=point-to-poit a vůbec se neprovádí určování DR/BDR, protože kde jsou na lince jen 2 routery proti sobě, tak je to zbytečné. A je na takovém spoji i rychlejší start OSPF, protože se nečeká, než se uhlasují vzájemně kdo je kdo. Priorita je pak nepodstatná.
0 x