❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Jak připojit další objekt ze stávajícího připojení

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
potkan80

Jak připojit další objekt ze stávajícího připojení

Příspěvekod potkan80 » 12 years ago

Dobré ránko pánové , chtěl jsem poprosit skušenější o radu , nebo't s mikrotikem teprva začínám , a to řeším tu těď na stole situaci poté dám do terénu (mimochodem sem chtěl dodat nejsem isp ale laik co ho mk velice zaujal a te-´d ho chci použít na připjení domečku k internetu) ,ale spátky k situaci . Mám rb co je nastaven jako klient a bere si dhcp od isp.Napojím se do něj kabelem a internet ok.Ale řeším to jak si to protáhnout i na chaloupku (zahradní domeček co mám nedaleko ).Jde mi o soft. nastavení dalšího mk .Použiji na tom dalším mk režim bridge?

Děkuji za náměty. A nekamenuj te mě :)
0 x

reset

Příspěvekod reset » 12 years ago

treba , reseni je vice

btw: na blbou otazku, blba odpoved
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

potkan80

reset píše:treba , reseni je vice

btw: na blbou otazku, blba odpoved

no blba otazka jo no jak jsem psal zacinam s mk a routrovani atd teprva se tím probírám myslel jsem kdyžtak mě opravte:

na mk co je v klientu udělat maškarádu na jin rozsah a ten nacpat na vystupní eth pak bude všude až na ap co mám na chatce ... jak na tom druhém mk mi je v postatě jasné jen nevím jak to upravit na vstupu z prvního mk co je v klientu ...
0 x

reset

neni mi jasne jak to mas nastavene ted a uz vubec co s tim dal zamyslis
0 x

potkan80

reset píše:neni mi jasne jak to mas nastavene ted a uz vubec co s tim dal zamyslis

ted to mama takto: zajímalo by mě zda musím všude stejné ip ze stejného rozsahu nebo můžou bt ruzné že bych měl po cele síti až na mk 3 rozsah 192.168.1.0/24

ted sem ve stádiu že na mk co je na chaloupce teda mk3 se dostanu
takže sít bych řekl je transparentní ale .. internet nejde :(

mk1:

wlan: dhcp wifi klient klient
eth: ? zatím nic

mk: 2

eth: bridge 1
wlan: bridge 1

mk3

wlan bridge 2
eth: bridge 2
0 x

reset

na MK1 budes mit asi dhcp server na eth ,
jelikoz to chces mi v bridge,
bylo by dobre MK2 a 3 nastavit do stejneho rozsahu adres, aby jsi se na to mohl bez problemu dostat,
pak uz jen nastavit wifi casti a spojit to
0 x

potkan80

reset píše:na MK1 budes mit asi dhcp server na eth ,
bylo by dobre MK2 a 3 nastavit do stejneho rozsahu adres, aby jsi se na to mohl bez problemu dostat,

na mk1 je dhcp jen na wlanu je to dhcp isp co mam od nej internet
0 x

pepulis

Příspěvekod pepulis » 12 years ago

potkan80 píše:

Na DHCP tveho isp bych nehledel, to mas ciste jen na prijem internetu a on nemusi vedet, co vsechno tam provozujes. Takze pokud prijimas ip pres dhcp, mas tam zaplou maskaradu (v ip-firewall-nat)?

Pro sve pouziti bych si udelal na mikrotiku vlastni dhcp s rozdilnym rozsahem, nez pouziva tvuj isp. Pro spojeni muzes vyuzit uvedeny bridge a nebo to cele routovat. Pro takoveto domaci pouziti je to asi jedno, co z toho zvolis.
0 x

potkan80

Nat tam mam to dhcp bych asi nedal staci teda dat to do bridge se stejnym rozsahem a melo by to makat ? Routrovat byste myslel jak .... akorad si nevim rady jakou mam myt na mk1 branu ? Mela by tam vubec byt ? Asi ne ze kdyz tam mam branu meho isp

quote="pepulis"]
potkan80 píše:

Na DHCP tveho isp bych nehledel, to mas ciste jen na prijem internetu a on nemusi vedet, co vsechno tam provozujes. Takze pokud prijimas ip pres dhcp, mas tam zaplou maskaradu (v ip-firewall-nat)?

Pro sve pouziti bych si udelal na mikrotiku vlastni dhcp s rozdilnym rozsahem, nez pouziva tvuj isp. Pro spojeni muzes vyuzit uvedeny bridge a nebo to cele routovat. Pro takoveto domaci pouziti je to asi jedno, co z toho zvolis.[/quote]
0 x

pepulis

DHCP bych si pro svou domaci sit asi zapnul, at nemusite vyplnovat rucne ip adresy atd. pri jakemkoliv pripojeni zarizeni ... Brana pro vas bude ip adresa, kterou si nastavite pro ten dany bridge interface, napr. rozsah 192.168.2.1/24 kde 192.168.2.1 je brana a dalsi zarizeni vyuzivaji ip adresu 2.2, 2.3 atd.

Brana, kterou mate od sveho ISP slouzi ciste pro spojeni zarizeni (wlan) z jeho siti ... tu bych nikde nezadaval, aspon tedy ja ne a svuj domaci provoz bych oddelil.
0 x

potkan80

Jasanka ja myslel branu co mam nastavenou na mk1 v routtovaci tabulce sit sem. proroutroval alenic pokud teda to routrovani mam dobre :-(

quote="pepulis"]DHCP bych si pro svou domaci sit asi zapnul, at nemusite vyplnovat rucne ip adresy atd. pri jakemkoliv pripojeni zarizeni ... Brana pro vas bude ip adresa, kterou si nastavite pro ten dany bridge interface, napr. rozsah 192.168.2.1/24 kde 192.168.2.1 je brana a dalsi zarizeni vyuzivaji ip adresu 2.2, 2.3 atd.

Brana, kterou mate od sveho ISP slouzi ciste pro spojeni zarizeni (wlan) z jeho siti ... tu bych nikde nezadaval, aspon tedy ja ne a svuj domaci provoz bych oddelil.[/quote]
0 x

pepulis

Pokud chcete proroutovat mk1-mk2, zadejte na ether u mk1 v ip adress 192.168.2.1/24 a na ether u mk2 192.168.2.2/24 a nasledne v ip route 0.0.0.0/0 192.168.2.1. V tomto pripade bych ale pro routovani pouzil mensi rozsah nez 24 a to /30 = na spojeni dvou interface staci bohate.
0 x

potkan80

pepulis píše:Pokud chcete proroutovat mk1-mk2, zadejte na ether u mk1 v ip adress 192.168.2.1/24 a na ether u mk2 192.168.2.2/24 a nasledne v ip route 0.0.0.0/0 192.168.2.1. V tomto pripade bych ale pro routovani pouzil mensi rozsah nez 24 a to /30 = na spojeni dvou interface staci bohate.

tak to již mám ale s jiným rozsahem a nic ...ne ap se dostaneu ale internet nemaka .... :( ... že by mě někdě blokoval ten bridge ale to je blbost
0 x

pepulis

potkan80 píše:
pepulis píše:Pokud chcete proroutovat mk1-mk2, zadejte na ether u mk1 v ip adress 192.168.2.1/24 a na ether u mk2 192.168.2.2/24 a nasledne v ip route 0.0.0.0/0 192.168.2.1. V tomto pripade bych ale pro routovani pouzil mensi rozsah nez 24 a to /30 = na spojeni dvou interface staci bohate.

tak to již mám ale s jiným rozsahem a nic ...ne ap se dostaneu ale internet nemaka .... :( ... že by mě někdě blokoval ten bridge ale to je blbost

A co mas v NATu? Pingnes si z MK2 na MK1?
0 x

potkan80

Z mk 3 se v poho pres mk 2 na mk 1 dostanu na mk 1 nat maskarada na mk 2 a mk 3 routrovani s bridgem

b][/b]
pepulis píše:
potkan80 píše:

A co mas v NATu? Pingnes si z MK2 na MK1?
0 x