❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Omnitik U-5HnD

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
mpcz

Re: Omnitik U-5HnD

Příspěvekod mpcz » 12 years ago

pcwifi píše:http://www.sectron.cz/produkty/294-konektory-do-dps/296-mmcx.html

v podstate ano AluBox nebo Gewiss krabice...u obojiho se da ale v kombinaci s antenou i docilit toho, ze se krabice "nalepi" - upevni na zada anteny, treba ubnt antena a pak uz jen 2 male pigtailicky 20-25cm vedou dk upraveneho Omnitika...je to ale o made by home...zalezi na vkusu daneho soudruha :)

PW

Zdravím,
když říkáš upraveného, co prosím je tím přesně myšleno? MMCX mám doma všechny různé druhy, v tom by asi problém nebyl. Ale byla tady kdysi řeč o úpravě plošného spoje nebo součástek. Zkoušel někdo naletovat kablík pigtailu přímo na plošný spoj? Řešil tady někdo (alespoň teoreticky) impedanci / přizpůsobení původní antény (zátěže) a toho nového pigtailu + antény?
mpcz, 02.02.2013
0 x

stouracpetr

Příspěvekod stouracpetr » 12 years ago

CSV puvodnich anten nevalne,kolem 1,5-2,2.Prumernym pigtailem toho prilis nepokazite,stineni nerozpletejte do copanku,ale omotejte tenkym dratkem a pocinujte,vzniklou trubicku na co nejvice mistech pricinujte k zemneni DPS podobne jako jsou procinovany puvodni anteny,stredni vodic [co nejkratsi ]pripajet malym mnozstvim cinu k zivemu vodici na DPS.Pri zkouseni TX zacinejte s minimalnim vykonem,pravdepodobnost uspechu vysoka.Nepouzivejte trafopajku,pripadne se prizemnete.
0 x

mpcz

stouracpetr píše:CSV puvodnich anten nevalne,kolem 1,5-2,2.Prumernym pigtailem toho prilis nepokazite,stineni nerozpletejte do copanku,ale omotejte tenkym dratkem a pocinujte,vzniklou trubicku na co nejvice mistech pricinujte k zemneni DPS podobne jako jsou procinovany puvodni anteny,stredni vodic [co nejkratsi ]pripajet malym mnozstvim cinu k zivemu vodici na DPS.Pri zkouseni TX zacinejte s minimalnim vykonem,pravdepodobnost uspechu vysoka.Nepouzivejte trafopajku,pripadne se prizemnete.

Dík,
to je vše jasné. Přiletování konce pigtailíku na pl. spoj mám natrénované již 10 let z dob Ovislinků, kde bylo běžné. Jedná se mi spíše o ty věci okolo impedančního přizpůsobení. Je asi navrženo pro původní anténu a nyní tam připojíme něco jiného. Nerozhasí se to impedančně? Dá se to vůbec nějak změřit?
Další věc je těch pár součástek na výstupním vedení, asi nějaké kondenzátory a odpůrek. Ty tam můžou zůstat? Někde jsem četl, že se s nimi má nějak manipulovat, už to ale nemůžu najít.
Děkuji, mpcz, 03.02.2013
0 x

mpcz

disk píše:Koupím tři ks reflektorů na omnitika.
Díky

Zdravím,
tak reflektory jsou hotové, UV barva plastu Omnitiku, trošku bylo vylepšeno uchycení, ty plastové sdrhovací pásky mají tendenci na slunku a v mrazu upadávat, tak je jedna dvojice dole a jedna nahoře. Sehnal jsem konečně variantu pásek s UV certifikátem, snad vydrží nebo vymyslíme nějaké "nepáskové" uchycení.
Pokud je někdo, kdo chce testovat v tomto hnusném počasí, nechť napíše. Zatím jsem nikde objektivní test tohoto řešení neviděl.
mpcz, 03.02.2013
0 x

stouracpetr

mpcz píše:
stouracpetr píše:CSV puvodnich anten nevalne,kolem 1,5-2,2.Prumernym pigtailem toho prilis nepokazite,stineni nerozpletejte do copanku,ale omotejte tenkym dratkem a pocinujte,vzniklou trubicku na co nejvice mistech pricinujte k zemneni DPS podobne jako jsou procinovany puvodni anteny,stredni vodic [co nejkratsi ]pripajet malym mnozstvim cinu k zivemu vodici na DPS.Pri zkouseni TX zacinejte s minimalnim vykonem,pravdepodobnost uspechu vysoka.Nepouzivejte trafopajku,pripadne se prizemnete.

Dík,
to je vše jasné. Přiletování konce pigtailíku na pl. spoj mám natrénované již 10 let z dob Ovislinků, kde bylo běžné. Jedná se mi spíše o ty věci okolo impedančního přizpůsobení. Je asi navrženo pro původní anténu a nyní tam připojíme něco jiného. Nerozhasí se to impedančně? Dá se to vůbec nějak změřit?
Další věc je těch pár součástek na výstupním vedení, asi nějaké kondenzátory a odpůrek. Ty tam můžou zůstat? Někde jsem četl, že se s nimi má nějak manipulovat, už to ale nemůžu najít.
Děkuji, mpcz, 03.02.2013
\

Je to jasne,nikoli vsak kazdemu.Pokud ma vestavena antena impedanci priblizne 50 Ohmu,budou mit priblizne stejnou impedanci i polovodice a souvisejici plosny spoj.Se soucastkami na DPS v blizkosti anteny bych nemanipuloval,provedene upravy s MMCX panelovym konektorem ,pigtailem a externi antenou o impedanci cca 50 Ohmu se obesly bez dalsich uprav na DPS a provozuschopnost takovehoto zarizeni potvrzuje vyse uvedenou uvahu.
0 x

mpcz

Zdravím,
tak jsem otestoval účinnost originálního reflektoru (viz foto zde na fóru, jiný jsem zatím neviděl) na OMNITIK. Test byl jednoduchý, naskenuji nějaký protější vysílač, bylo -70, nasadím reflektor, bylo -75. Tedy účinnost mínus 5 dB (neboli zeslabení). Omnitik byl na točně, všiml jsem si také, že při originál OMNITIK má při rotování v určitých polohách dost výrazné poklesy, které rozhodně nekorespondují s krásnou pozvolnou křivkou v datasheetu. Má ještě někdo praktické poznatky s účinností toho tajemného reflektoru, o jehož účinnosti začínám nyní mírně pochybovat?
Děkuji, mpcz, 05.02.2013
Naposledy upravil(a) mpcz dne 05 Feb 2013 22:19, celkem upraveno 2 x.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 12 years ago

cože? omnitik přece nemá reflektor tak to nemůže bejt v datasheetu ne? jinak co si čekal když k anténám dáš náhodně plechy? snad ne sektorovou antenu.

edit: upravil si příspěvek ale stejně originální reflektor neexistuje.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

stouracpetr

stouracpetr píše:
hapi píše:to by chtělo cca 180°, caa 120°, cca 90° a cca 60°

jde nějak pořešit víc druhů úhlů? asi bude záležet jenom na bočních plechách ne?

Jednoducha,jednopolarizacni skutecne vsesmerova antena by se dala upravit pro pozadovany uhel v uzkem kmitoctovem pasmu priblizne takovym zpusobem.Omnitik nema ani jednoduchou,ani jednopolarizacni,ani vsesmerovou antenu.

mpcz píše:Zdravím,
tak jsem otestoval účinnost originálního reflektoru na OMNITIK. Test byl jednoduchý, naskenuji nějaký protější vysílač, bylo -70, nasadím reflektor, bylo -75. Tedy účinnost mínus 5 dB (neboli zeslabení). Omnitik byl na točně, všiml jsem si také, že při originál OMNITIK má při rotování v určitých polohách dost výrazné poklesy, které rozhodně nekorespondují s krásnou pozvolnou křivkou v datasheetu. Má ještě někdo praktické poznatky s účinností toho tajemného reflektoru, o jehož účinnosti začínám nyní mírně pochybovat?
Děkuji, mpcz, 05.02.2013

Uz pred nekolika mesici jsem vas varoval,ze to nebude jednoduche....Zkuste radeji MMCX konektory nebo pigtaily.
0 x

mpcz

Očekával jsem prezentované zvýšení zisku o pár decibelů. A především jsem slušně požádal o názor někoho, kdo k tomu MÁ co říci. Už se tu vyskytly příspěvky od uživatelů, kteří reflektor vyrobili a odzkoušeli. Byla zde i řeč o nějakém zaplaceném a dokončeném vývoji.
Děkuji tedy jim, pokud se podělí alespoň o ty výsledky, to mi úplně postačí.
mpcz, 05/02/2013
0 x

stouracpetr

Pak se pravdepodobne bavime o DVOU typech pridavnych reflektoru,prvni ,sestavajici ze dvou kusu plechu,pro zvyseni efektivnosti[prodeje]opatreny na obvodu vyhruznym ozubenim,navrzeny autorem ze zahranici-pravdepodobne z Ukrajiny
druhy,mnou vyvinuty,sestavajici z jednoho kusu urcitym zpusobem ohnuteho plechu,bez ozubeni,zato s plastovym krytem proti zasnezeni a proti obaleni ledem.Vzorek tohoto pridavneho reflektoru byl predan investorovi s upozornenim na skutecnost,ze nerovnomerny vyzarovaci diagram Omnitiku se promitne do soustavy Omnitik + reflektor a vysledny vyzarovaci diagram bude mit zretelna minima.

mpcz píše:........ Už se tu vyskytly příspěvky od uživatelů, kteří reflektor vyrobili a odzkoušeli.....
mpcz, 05/02/2013

Muzete upresnit?

p.s. Takze zatim zadne upresneni.

p.p.s.Jestlize si chcete pohrat s nastavenim,nasunte na plastove kryty Omnitiku 2+2 manzety sirky cca 2 cm z penoveho materialu,odriznute napr.z sede izolacni trubky na rozvody teple vody a postupnym dotahovanim stahovacich pasku na reflektoru mente vzdalenost reflektoru od plastovych krytu Omnitiku.
0 x

goblajz
antispam: Ano

Příspěvekod goblajz » 12 years ago

Nestává se vám někomu že u OmniTiku mizí wifina? Mám tu dva kusy a oboum náhodně po restartu nenaběhne. Řešil jsem to s podporou a že prý to mam přeinstalovat netistallem a upgradovat PoE firmware, což u jednoho kusu zabralo, ale pouze do upgradu na novější verzi RoS. Zdroje jsem zkoušel a nezabralo.

RoS který jsem zkoušel: 3.22, 3.23, 3.24 a všude stejný problém.
Naposledy upravil(a) goblajz dne 24 Feb 2013 00:26, celkem upraveno 1 x.
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 12 years ago

stalo, sice nemizela, ale z wlan1 se stala wlan2 a disablovala se, stacilo to rebootnout a zas to jelo
0 x
Jan Ptáček

Tomáš Nesrsta
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Nesrsta » 12 years ago

Zkuste mi nekdo vysvetlit ten paradox protoze tomu asi fakt nerozumim.

Omnitik ma 5eth, vestaveny anteny, licenci L4 a venkovni kryt, PoE a trafo. Nakupni cena 900,-
Neljevnejsi 711 s L4 ma jen jeden eth, je bez anten a krytu a bez PoE a trafa. Nakupni cena 1150,-

Takze moje domenka je ze by bud 711 mela zlevnit (idealne na cca 800,-) a nebo by se mohla objevit deska ala omnitik jen s mmxc konektorama za zajimavy penize.
0 x
Bývalý ISP...

pepulis

Příspěvekod pepulis » 12 years ago

Tomáš Nesrsta píše:Zkuste mi nekdo vysvetlit ten paradox protoze tomu asi fakt nerozumim.

Omnitik ma 5eth, vestaveny anteny, licenci L4 a venkovni kryt, PoE a trafo. Nakupni cena 900,-
Neljevnejsi 711 s L4 ma jen jeden eth, je bez anten a krytu a bez PoE a trafa. Nakupni cena 1150,-

Takze moje domenka je ze by bud 711 mela zlevnit (idealne na cca 800,-) a nebo by se mohla objevit deska ala omnitik jen s mmxc konektorama za zajimavy penize.

No a neni to prave o te pouzitelnosti? 711 muzu pouzit "klidne" i na delsi spoje apod. Jestli neuvazuji timhle stylem ...
0 x

hocimin1

Příspěvekod hocimin1 » 12 years ago

cenu urcuje nabidka poptavka konkurence.

Bohuzel 711 je zadana a nema konkureci tak palej cenu. Ja bych to udelal stejne
0 x