❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Sdílení v síti
Sdílení v síti
Prosím mohli by jste mi poradit jak a jestli lze nakonfigurovat síť z přiloženého obrázku tak, aby se všichni viděli navzájem a mohli mezi sebou sdílet soubory a tiskárny? Jednoduše aby všichni byli jako v jedné síti? Děkuji.
- Přílohy
-
- Nastavení sítě.png
- (5.83 KiB) Zatím ještě nestaženo
0 x
1. nechapu to dhcp
2. pokud to jsou byt1-3 jsou routry , chybi ti adresace druheno rozhrani
2. pokud to jsou byt1-3 jsou routry , chybi ti adresace druheno rozhrani
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam
Všechny byty mají doma wifi router s přidělenou IP adresou z rozsahu 10.55.35.x a jako brána do internetu je Mikrotik (10.55.35.1). Každá ta WiFi pak má zapnuté DHCP pro bezdrát a porty pro vnitřní síť.
Jenom na okraj. Svého času jsem instaloval Kerio Winroute (Control) ke kterému lze stáhnout VPN klienta pro všechny platformy. Toho stačilo spustit a všichni byli v síti. Elegantní řešení, pro můj účel ale drahé.
Jenom na okraj. Svého času jsem instaloval Kerio Winroute (Control) ke kterému lze stáhnout VPN klienta pro všechny platformy. Toho stačilo spustit a všichni byli v síti. Elegantní řešení, pro můj účel ale drahé.

0 x
To, že se nevidí v "okolních počítačích" neznamená, že to nebude fungovat. Jenom holt musíš vědět, jak se ten počítače jmenuje (resp. v tomto případě DNS) a co nabízí za share.
Aby se "viděli", tak prostě musí být ty počítače ve stejné síti. Howg.
Ale rozchodit VPNky jim vlastně můžeš také. Řešení je spousta, máš tam mikrotika. Ale fungovat v tomto případě bude možná jenom OpenVPN.
Aby se "viděli", tak prostě musí být ty počítače ve stejné síti. Howg.
Ale rozchodit VPNky jim vlastně můžeš také. Řešení je spousta, máš tam mikrotika. Ale fungovat v tomto případě bude možná jenom OpenVPN.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
mno, ve stejny siti muzou sedet, ale videt se nemusi, musi byt na stejnem subnetu, coz je rozdil, protoze broadcasting , pak se budou videt i pres vpn , ale na stejne siti nesedi, dns s nazvy pocitacu nema nic spolecneno, protoze samba , resp. ta placebo vec m$ network funguje jinak
0 x
Internet je jen jedna síť ... je fuk, jestli jsem v Praze a ten druhý v Malajsii
Tedy v kontextu zakladatele threadu stejná síť = stejný subnet, broadcastová doména.
DNS jsem psal proto, že NETBIOS jména fungují právě jen v rámci subnetu (teoreticky i jinde za pomoci WINS serveru, ale to se mi kdysi vůbec nepodařilo rozchodit, takže je to možná jen fáma). Jenže pro BFU je to prostě nepochopitelné, nevidí to ve stromečku, neexistuje to.

reset píše:mno, ve stejny siti muzou sedet, ale videt se nemusi, musi byt na stejnem subnetu, coz je rozdil, protoze broadcasting , pak se budou videt i pres vpn , ale na stejne siti nesedi, dns s nazvy pocitacu nema nic spolecneno, protoze samba , resp. ta placebo vec m$ network funguje jinak
DNS jsem psal proto, že NETBIOS jména fungují právě jen v rámci subnetu (teoreticky i jinde za pomoci WINS serveru, ale to se mi kdysi vůbec nepodařilo rozchodit, takže je to možná jen fáma). Jenže pro BFU je to prostě nepochopitelné, nevidí to ve stromečku, neexistuje to.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
OK.
Udělej z těch routerů bridge.
mimochodem jsem si offtopicu ve vlákně tedy nevšiml. Vše je k věci, tedy ke sdílení v MS síti.
Udělej z těch routerů bridge.
mimochodem jsem si offtopicu ve vlákně tedy nevšiml. Vše je k věci, tedy ke sdílení v MS síti.
0 x
- lwq
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
Jednoduche to celkem jest:
1) Prepni router v bytech na bridge (to muze byt u nekterych modelu orisek, ale kdyz kabel vrazis do NE-WAN portu a napevno oadresujes LANku, tak to pujde)
2) Prepnuout/prepojit routery na bridge
3) Dat jim pevne adresy 192.168.1.253-252-251-... / 24, branu a DNS asi nepujde vyplnit.
4) Na Mikrotiku - brane nastavit na port kam je zapojena sit adresu 192.168.1.254/24
5) Na Mikrotiku - IP - DHCP server - nastavit DHCP server pro rozhrani site do bytu s adresnim rozsahem 192.168.1.1-192.168.1.200 (zbytek 201-254 si nech pro pevne adresy) (+ v IP - DHCP server - Networks dopln udaje jako DNSka a tak)
6) Na Mikrotiku nastav IP - DNS - nadrazeny DNSka (pokud je nedostavas pres DHCP od ISP)
7) Hotovo ... pokud sem neco nezapomel ...

1) Prepni router v bytech na bridge (to muze byt u nekterych modelu orisek, ale kdyz kabel vrazis do NE-WAN portu a napevno oadresujes LANku, tak to pujde)
2) Prepnuout/prepojit routery na bridge
3) Dat jim pevne adresy 192.168.1.253-252-251-... / 24, branu a DNS asi nepujde vyplnit.
4) Na Mikrotiku - brane nastavit na port kam je zapojena sit adresu 192.168.1.254/24
5) Na Mikrotiku - IP - DHCP server - nastavit DHCP server pro rozhrani site do bytu s adresnim rozsahem 192.168.1.1-192.168.1.200 (zbytek 201-254 si nech pro pevne adresy) (+ v IP - DHCP server - Networks dopln udaje jako DNSka a tak)
6) Na Mikrotiku nastav IP - DNS - nadrazeny DNSka (pokud je nedostavas pres DHCP od ISP)
7) Hotovo ... pokud sem neco nezapomel ...

0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...
pro lwq:
Děkuji, ale to neřeší můj dotaz. Rozsah pro dům je daný a stačilo by ponechat všechny zařízení v tomhle rozsahu. Jenomže já potřebuji, aby sítě v bytech zůstali za routrem (WiFi) na vlastním segmentu, a zároveň se mezi sebou viděli. Neptejte se mně na důvody
Původně jsem myslel, že by se to dalo řešit nastavením VPN přes Mikrotik + nějaké DNS s DHCP pouze pro to VPN, takže klienti by mezi sebou po vnitřní síti komunikovali přes VPN a na internet by jeli přes normální rozhraní. Případně na každé síti udělat jiný rozsah a nějak to spojit přes WINS, který by běžel na Mikrotiku.
Děkuji, ale to neřeší můj dotaz. Rozsah pro dům je daný a stačilo by ponechat všechny zařízení v tomhle rozsahu. Jenomže já potřebuji, aby sítě v bytech zůstali za routrem (WiFi) na vlastním segmentu, a zároveň se mezi sebou viděli. Neptejte se mně na důvody

Původně jsem myslel, že by se to dalo řešit nastavením VPN přes Mikrotik + nějaké DNS s DHCP pouze pro to VPN, takže klienti by mezi sebou po vnitřní síti komunikovali přes VPN a na internet by jeli přes normální rozhraní. Případně na každé síti udělat jiný rozsah a nějak to spojit přes WINS, který by běžel na Mikrotiku.
0 x
mno, pres spojeni pres VPN by to asi i slo , ale pokud to chces pouzivat pernamentne , idealni by byl ten bridge .
Melo by se to dat resit i bez VPN a bridge, ale musel by ti na "uprostred" sedet samba server (nebo ten od m$), ale linuxova samba je na to pry lepsi. Odskouseno to ale nemam.
Jak je na tom mikrotik + samba, to ti nereknu.
Melo by se to dat resit i bez VPN a bridge, ale musel by ti na "uprostred" sedet samba server (nebo ten od m$), ale linuxova samba je na to pry lepsi. Odskouseno to ale nemam.
Jak je na tom mikrotik + samba, to ti nereknu.
0 x