Zdravím,
mám dotaz.
Mám doma ve velkém starém domě síť (viz. obrázek), ale mám problém s pokrytím WIFI. V patře mám v části domu docela špatný signál, ale mám tam natažen GLAN do PC. Tak bych tam rád posílil WIFI (kvůli NB a tabletu), ovšem nechci dělat další podsíť a DHCP server. Chci, aby mi adresy přiděloval router Netgear.
Mám v merku router Mikrotik RB751G-2HnD, měl dobré hodnocení v testech a myslím, že časem bych měl pro něj použití i jako router, ale to až někdy v daleké budoucnosti, až budu překopávat domácí síť trochu víc. Chtěl bych ho tedy teď použít jen jako switch s WIFI (viz. obrázek).
A teď ten dotaz. Musí se na něm něco nastavovat? Normální router bych v takovémto případě zapojil jednoduše - nepoužít wan, ale jen lan, vypnout DHCP (a myslím, že by to mělo fungovat jako SW, snad). Ale s mikrotikem si nejsem jist, zda by to šlo taky jen takto jednoduše, nebo by se musel nějak složitě nastavovat (nemám s mikrotikem a jeho nastavováním zatím zkušenosti). Pokud by to bylo nějak moc složité, tak bych šel asi raději do obyčejného routeru (ale zase za cenu toho, že jednou, až budu potřebovat router, tak hold nebudu mít ten mikrotik)...
Předem děkuji za nějakou odpověď
PierreT
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
RouterBOARD jako switch s WIFI
RB751G-2HnD je v defaultu nastaven jako router s natem a dhcp serverem kdy WAN je eth1, a 2-5 je v bridgi s wlan, takže budeš muset MT přenastavit, ale myslim že by mělo stačit vypnout nat a dhcp připojit přívod internetu do eth2, nastavit si wifi dle svého a je to.
0 x
-
a co treba ho resetnout a nastavit vsechny IF do bridge, celemu bridgy dat jednu adresu, aby se to dalo jednoduse managovat?!
to my prijde nejjednoduzsi - zadny reseni portu - vsechny na stejny urovni vcetne wifi
to my prijde nejjednoduzsi - zadny reseni portu - vsechny na stejny urovni vcetne wifi

0 x
Oběma vám děkuji za rady. Vypadá to, že by to mělo být řešitelné docela snadno.
Díky, půjdu tedy asi do toho mikrotiku a snad to s ním nějak zvládnu.
Jen se ještě zeptám, máte s ním někdo nějaké zkušenosti? Konkrétně mě zajímá kvalita a dosah WiFi.
Na www.svethardware.cz v recenzi ho dost chválili (včetně Wifi).
Na stránkách výrobce uvádí výstupní výkon 30dBm, což by se mi dost líbilo, snad bych tímto mohl pokrýt i celé
patro jen jednou WiFi, což by bylo moc fajn kvůli přecházení s tabletem...
Mám ale obavy, abych nebyl překvapen, třeba až ho budu nastavovat a nastavím tam zemi Česka republika,
tak aby se mi automaticky výkon nesnížil jen na 20dBm. Nemáte s tímto někdo zkušenosti?
Předem děkuji.
PierreT
Díky, půjdu tedy asi do toho mikrotiku a snad to s ním nějak zvládnu.
Jen se ještě zeptám, máte s ním někdo nějaké zkušenosti? Konkrétně mě zajímá kvalita a dosah WiFi.
Na www.svethardware.cz v recenzi ho dost chválili (včetně Wifi).
Na stránkách výrobce uvádí výstupní výkon 30dBm, což by se mi dost líbilo, snad bych tímto mohl pokrýt i celé
patro jen jednou WiFi, což by bylo moc fajn kvůli přecházení s tabletem...
Mám ale obavy, abych nebyl překvapen, třeba až ho budu nastavovat a nastavím tam zemi Česka republika,
tak aby se mi automaticky výkon nesnížil jen na 20dBm. Nemáte s tímto někdo zkušenosti?
Předem děkuji.
PierreT
0 x
Dobrý den, tak ještě jeden dotaz.
Jak to bude s rychlostí? Když budu mít bridge mezi eth2-5 a wlan? Jde mi o rychlost mezi eth2 (přívod sítě) a eth3 (PC), prostě mám mezi PC a NAS gigabitovou síť a nerad bych ji moc brzdil. Někde jsem četl, že bridge zpomaluje, ale zase na druhou stanu ja ho tam potřebuji kvůli tomu, abych si tam přidal WiFi. Chtěl bych to jako gigový switch s WiFi.
Jak to bude s rychlostí? Když budu mít bridge mezi eth2-5 a wlan? Jde mi o rychlost mezi eth2 (přívod sítě) a eth3 (PC), prostě mám mezi PC a NAS gigabitovou síť a nerad bych ji moc brzdil. Někde jsem četl, že bridge zpomaluje, ale zase na druhou stanu ja ho tam potřebuji kvůli tomu, abych si tam přidal WiFi. Chtěl bych to jako gigový switch s WiFi.
0 x
Ja mam na doma RB493G 680MHz v bridge a vse jede dobre. DLNA, NAS vse OK.
0 x
Ladik píše:Ja mam na doma RB493G 680MHz v bridge a vse jede dobre. DLNA, NAS vse OK.
Díky za zkušenost.
Já uvažoval o RB751G-2HnD, což má 400MHz, ale nakonec raději čekám na RB951G-2HnD (to bude mít 600MHz). Jo, věřím, že to pojede, ale mě jde spíš o rychlost, protože te%d mi jede NAS rychlostí zhruba 70MB/s, a když jsem si pořídil poměrně rychlý NAS, tak bych ho nerad brzdil. Jedná se mi o rychlé zálohování a sdílení dat mezi NAS a PC (internet samozžejmně tak rychlý bohužel nemám, to ale neznamená, že nemůžu mít rychlou síť alespon doma).
Jak jsi na tom s tou rychlostí NASu?
PierreT
0 x
normálně si switchni ether2-5 a máš z toho klasickej stolní router.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
hapi píše:normálně si switchni ether2-5 a máš z toho klasickej stolní router.
Díky za radu, a nevím, jestli dobře chápu "swichni ether2-5". Jak to chápu já, tak pak by to byl normální Gb switch, ale právě nevím co s tím udělá, když k němu přes bridge připojím WLAN (taky jen jako switch, takže bez DHCP). Nezpomalí mi ten bridge i cestu ether2 (přívod sítě)-ether3(PC)?
0 x
v klidu. U RB751 dokonce tušim můžeš spojit všechny ethernety do switche bez použití CPU. Do wifiny to vždy musí jít přes CPU. U toho netgearu tě to neznepokojuje ale u mikrotiku ano... zajimavý úkaz 

0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
Už to tedy nebudu řešit a hned jak bude ten RG951G-2HnD dostupný, tak ho objednám. Moc děkuji za trpělivost se mnou...
Jo, ten netgear jsem koupil v době, kdy jsem toto ani nepotřeboval (NAS jsem neměl) a náhodou jsem časem zjistil, že to funguje dobře. Dokonce moc dobře, akorát že je tento router z jiné cenové kategorie (cca 4000), zatímco toto je za 1500. Tak mám prostě trochu obavy, i když možná zbytečně.
A časem bych je chtěl prohodit, protože by se mi hodilo mít router na půdě (kde je v zimě zima a v létě teplo) a tam se mi ten netgear s cenou 4000 a rozsahem teplot 0-40°C dát nechce... :-/
Jo, ten netgear jsem koupil v době, kdy jsem toto ani nepotřeboval (NAS jsem neměl) a náhodou jsem časem zjistil, že to funguje dobře. Dokonce moc dobře, akorát že je tento router z jiné cenové kategorie (cca 4000), zatímco toto je za 1500. Tak mám prostě trochu obavy, i když možná zbytečně.
A časem bych je chtěl prohodit, protože by se mi hodilo mít router na půdě (kde je v zimě zima a v létě teplo) a tam se mi ten netgear s cenou 4000 a rozsahem teplot 0-40°C dát nechce... :-/
0 x