Zdravim v nasej obci nemame ziadny normalny internet, preto som sa rozhodol ho vytvorit. Pristupnost ku konektivite ziadna okrem satelitu, takze som sa rozhodol pre tooway. Ten ale nema verejnu staticku ip adresu. Takze to budem riesit tak ze cez astra2connect mi pobezi server s dns, dhcp, postfix, smtp, pop , webail a mysql5 + apache2(eth0) (Debian squeezy). 2-hou konektivitu z tooway prinesiem na eth1, vystup do lokalnej siete cca 20 klientov pojde z eth3 do AP (starosta nepovolil natiahnut kable) a potom ku kazdemu klientovi wifi klient resp. AP v rezimu klient a utp do klientskeho PC
A teraz otazky na ktoré hľadám odpoved:
1. Návod na 2 konektivity pre LAN som tu videl niekolko, ale budu fungovat ak satelitne spojenie nema verejnu ip adresu?
2. Ako nakonfigurovať a hlavne kde, aby sa po prenesení napr. 4Gb dát z internetu spomalila rýchlosť u klienta z full na cca 128kbps?
3. Ako klienta používať Airlive napr. 5460? alebo co odporúčate?
4. Dá sa z AP vytvoriť sieť bunkového tvaru bez ich vzájomneho prepojenia cez UTP kábel, teda aby fungoval ako AP+klient?
Server mi uz bezi zatial bez tooway maju ho dodat na buduci tyzden zatial davam do prevadzky web a mail server (dns uz bezi)...
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Lan s inetom + wifi
1. IP adresa je IP adresa. Jestli veřejná, nebo neveřejná v tomto případě nemá vliv.
2. neříkáš kde. Bez scriptování se v podstatě neobejdeš. Já to řeším softwarem Prometheus - ovšem na čistém linuxu.
3. to je prověřený klient. Ale pakárna jsou bohužel nutnosti použít externí anténu, kabely. A z toho vyplývajících problémů s kvalitou těch kabelů, konektorů, s vodou také. Nakonec je v dnešní době lepší použít třeba Nanostation.
4. dá, ale nedoporučuje se. Strč tam dva - jeden bude klient, druhý AP.
5. použij 5GHz.
2. neříkáš kde. Bez scriptování se v podstatě neobejdeš. Já to řeším softwarem Prometheus - ovšem na čistém linuxu.
3. to je prověřený klient. Ale pakárna jsou bohužel nutnosti použít externí anténu, kabely. A z toho vyplývajících problémů s kvalitou těch kabelů, konektorů, s vodou také. Nakonec je v dnešní době lepší použít třeba Nanostation.
4. dá, ale nedoporučuje se. Strč tam dva - jeden bude klient, druhý AP.
5. použij 5GHz.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
je ti jasné, že latence je u satelitu běžně 500-1000ms, že? tohle mi vůbec přijde jako celkem ujetý nápad... v roce 2013 bych tě s tímhle být tvým zákazníkem poslal do příslušných míst. satelit má na trhu svoje místo jako nouzovka pro někoho, kdo fakt nemá jinou možnost, ale hrát si s tím na providera?
xdsl by se tam někde poblíž chytit nedalo?
0 x
Pokud jinou možnost nemá, tak mu musíme věřit. Sice většina způsobů je lepší, než satelit, ale kapacitně na tom může být naopak lépe. Holt si nezahraje a nezatelefonuje. Ale určitě je to lepší, než nic, nebo drátem uchem do obou očí.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
Myslis ze keby bola ina moznost tak to riesim??? u nas je jedina moznost okrem satnetu jedine isdn (64kbps)a orange edge (3,7kb/s) a najblizsich 10 rokov sa tu nic menit nebude . telekom sa vyjadril ze jedine optiku, alwe to by musela obec zaplatit okolo 70.000€/km , orange tu 3G neda dalsich 5 rokov a kazdy komu som pisal tu investovat kvoli max 100 ludom nebude investovat....
Naposledy upravil(a) ipm dne 05 Jan 2013 02:09, celkem upraveno 1 x.
0 x
czu píše:je ti jasné, že latence je u satelitu běžně 500-1000ms, že? tohle mi vůbec přijde jako celkem ujetý nápad... v roce 2013 bych tě s tímhle být tvým zákazníkem poslal do příslušných míst. satelit má na trhu svoje místo jako nouzovka pro někoho, kdo fakt nemá jinou možnost, ale hrát si s tím na providera?
Ano, Astru2Connect od skylinku mam uz 3 roky, ale aplikacie klient-server mi bezia bez vypadkov....
Optycky vypych cca 12km, ale zasa nieje kadial tahat kabel a delia ma 2 velke kopce, a stoziare su drahe nehovoriac o tom ze hodina vrtulniku na dopravu stoziara stoji 2000€/hod....
Naposledy upravil(a) ipm dne 05 Jan 2013 02:13, celkem upraveno 2 x.
0 x
ludvik píše:2. neříkáš kde. Bez scriptování se v podstatě neobejdeš. Já to řeším softwarem Prometheus - ovšem na čistém linuxu.
5. použij 5GHz.
2. To je jedno kde by sa to urobilo, len aby sa zabezpecilo ze ak si zaplati napr 3 gb tak po ich precerpani mu padne inet na 120kb. Konektivitu mame 18Mb a limit 50Gb neskor 150Gb
P.S.: Poslal by si mi pls nejake linky ohladom Promethea?? Hoc i pres SS. Dik...
0 x
To je nabídka stylu "dáme, ale nechceme". Sedmdesát tisíc za kilometr a ještě k tomu v eurech? To potřebuješ prohnat přes Gerlach?
ipm píše: telekom sa vyjadril ze jedine optiku, alwe to by musela obec zaplatit okolo 70.000€/km
0 x
http://czfree.net/forum/showthread.php? ... adid=20970
Ale beru částečně zpět ... pro malou obec je prostě moc i relativně běžná poloviční cena (otázkou je terén - v zelenině je to podstatně lacinější). Skoro bych riskl položení kabelu svépomocí lesem ... jen na krumpáč hluboko.
Ale beru částečně zpět ... pro malou obec je prostě moc i relativně běžná poloviční cena (otázkou je terén - v zelenině je to podstatně lacinější). Skoro bych riskl položení kabelu svépomocí lesem ... jen na krumpáč hluboko.
0 x
ludvik píše:To je nabídka stylu "dáme, ale nechceme". Sedmdesát tisíc za kilometr a ještě k tomu v eurech? To potřebuješ prohnat přes Gerlach?ipm píše: telekom sa vyjadril ze jedine optiku, alwe to by musela obec zaplatit okolo 70.000€/km
ano na slovenske 2,2 mil/km
0 x
ludvik píše:http://czfree.net/forum/showthread.php?s=&threadid=20970
Ani to nieje mozne, su tu statne lesy, urbariáty a hlavne banské lesy a tam ti povolenie neda nikto, navyse pri tazbe by ti ich potrhali do tyzdna

0 x
ty hele, co takhle kontaktovat nejbližší ISPíky? já jsem pro jednu vesnici tady před rokem taky scháněl konekt a kdo a jak to dotahne. ČRA mi pěkně šli na ruku, prohnali to jejich softem na měření terenu atd.. nakonec se ozval místní ISPík a dořešil to sám.
Jako 20m stožár postavit může aby to překouklo lesy ne? atd. atd.
stejně mi to nějak smrdí. Píšeš že normální internet tam neni takže tam je jenom ten satelitní nebo tam je i jiná možnost?
Dál by mě zajímalo proč hned hrotíš linux server s webem atd.. já myslel že chceš rozšířit internet a ne dělat hosting...
Jako 20m stožár postavit může aby to překouklo lesy ne? atd. atd.
stejně mi to nějak smrdí. Píšeš že normální internet tam neni takže tam je jenom ten satelitní nebo tam je i jiná možnost?
Dál by mě zajímalo proč hned hrotíš linux server s webem atd.. já myslel že chceš rozšířit internet a ne dělat hosting...
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
high speed routery podle požadavků
Nejvice bych se obaval toho limitu 50 GB na satelitu. Presne tuhle satelitni sluzbu Tooway mame u jednoho zakaznika (stredni skola) v mistech, kde lisky davaj dobrou noc a zadny wifi ISP tam neni a nechce jit. Pomoci load balancingu to mame v kombinaci s 4 Mbps ADSL a stejne jsou mesicni prenosy na satelitu okolo 40 GB. Lide v domacnostech ti to zapraskaj ani nevis jak a jet pak zbytek mesice na lince, ktera ma misto 18 Mbps po precerpani limitu jen 128 kbps je proste silenost.
0 x
Btw. Jeste nemluve o tom, ze tam neudelas poradny traffic shaping, protoze to neni garantovana linka a rychlost sat. pripojky hodne kolisa.
0 x
tak jsou 2 varianty jak to delat:
a) bud poskytovat vetsi rychlosti s malym FUP
b) poskytovat mensi rychlosti s vetsim FUP nebo uplne bez FUPu..
Osobne si myslim, ze kdyz ta linka bude kvalitni (cela trasa az k zakaznikovi), tak neni duvod poskytovat vetsi rychlosti nez 2-3Mbit a i za to ti lide utrhnou ruce...
a) bud poskytovat vetsi rychlosti s malym FUP
b) poskytovat mensi rychlosti s vetsim FUP nebo uplne bez FUPu..
Osobne si myslim, ze kdyz ta linka bude kvalitni (cela trasa az k zakaznikovi), tak neni duvod poskytovat vetsi rychlosti nez 2-3Mbit a i za to ti lide utrhnou ruce...
0 x
Jan Ptáček