jimik píše:zdravím, prosím kde bych mohl mít chybu v konfiguraci OSPF.
vzhledem k tomu, že některé prvky nepropouštějí multicast jsem byl donucen zvolit nbma. Jelikož jsem s OSPF vždy pracoval pomocí muticast, rozhodl jsem se, že si nejprve vše otestuji ve virtuálním prostření. Nainstaloval jsem si 5 routeru, všechny jsou připojeny do jedné sítě/subnet(192.168.56.0/24). Zkonfiguroval OSPF s multicast a vše fungovalo dobře. Testuji vždy tak, že shodí DR a čekám jak se OSPF zachová. Pak jsem nastavil typ sítě nbma, nastavil neighbor. Při postupném přidávání routerů je vše OK, ale jakmile vypnu DR. Zvolí si pár routerů svého vlastního DR a BDR a už se to celé sype a nikdy nedosáhnu toho abych měl v sítí jednoho DR, což je podmínka, aby OSPF fungovalo korektně. Kde bych prosím mohl mít chybu? Zkoušel jsem nastavovat i u neighbor různé priority pro každého(na všech routerech stejně), problém tam pořád je.Kód: Vybrat vše
/routing ospf instance
set default disabled=no distribute-default=never in-filter=ospf-in metric-bgp=auto metric-connected=20 metric-default=1 metric-other-ospf=auto metric-rip=20 metric-static=20 name=\
default out-filter=ospf-out redistribute-bgp=no redistribute-connected=no redistribute-other-ospf=no redistribute-rip=no redistribute-static=no router-id=0.0.0.0
add disabled=no distribute-default=never in-filter=ospf-in metric-bgp=auto metric-connected=20 metric-default=1 metric-other-ospf=auto metric-rip=20 metric-static=20 name=blekotalek \
out-filter=ospf-out redistribute-bgp=no redistribute-connected=as-type-1 redistribute-other-ospf=no redistribute-rip=no redistribute-static=no router-id=192.168.56.2
/routing ospf area
add area-id=10.1.1.0 disabled=no instance=blekotalek name=blekotalek type=default
set backbone area-id=0.0.0.0 disabled=no instance=default name=backbone type=default
/routing ospf interface
add authentication=none authentication-key=blekotalek authentication-key-id=1 cost=10 dead-interval=40s disabled=no hello-interval=10s instance-id=0 interface=ether1 network-type=nbma \
passive=no priority=1 retransmit-interval=5s transmit-delay=1s use-bfd=no
/routing ospf nbma-neighbor
add address=192.168.56.11 disabled=no instance=blekotalek poll-interval=20s priority=1
add address=192.168.56.2 disabled=no instance=blekotalek poll-interval=20s priority=0
add address=192.168.56.3 disabled=no instance=blekotalek poll-interval=20s priority=0
add address=192.168.56.4 disabled=no instance=blekotalek poll-interval=20s priority=0
add address=192.168.56.5 disabled=no instance=blekotalek poll-interval=20s priority=1
/routing ospf network
add area=blekotalek disabled=no network=192.168.56.0/24
vyresil jsi to nejak ?