❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

MIMO anténa pro AP

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
ppp76
Kontaktovat uživatele:

Re: MIMO anténa pro AP

Příspěvekod ppp76 » 12 years ago

oproti dcom a ubnt titanium sektorum je rf elements detska hracka . jak jiz nekdo psal rozdil 15dBi je tak ohromnej rozdil kdzy si uvedomis ze decibely jdou logaritmicky .. pokud se nemejlim tak pokles o 3dBi je pokles signalu o stoprocent... rfelemnts fakt ne testnul sem kousek jak sektoru tak to klientsky vajicko a lezj nekde v garazi :( rf elents maj dobrej plastovej program ten nim chvalim ale anteny me zatim zadny neoslovily (serou me prowaxaci ze skoncily :( :mrgreen: )

douby cas me naucil ze antena je to psoledni na cem se ma setrit :wink: i kdyz pri stavbe vysilace se neda setrit sand na nicem ...ale vrati se to v usporenem case az ta m prijde konkurence a rozsviti neco dalsiho .... a muj cas je to nejdrazsi (a proto ho prokecavam tady na isporu :lol: )
Naposledy upravil(a) ppp76 dne 27 Nov 2012 21:06, celkem upraveno 1 x.
0 x

douby
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod douby » 12 years ago

tak nam tu rf sektoru posli, at se ti tam nevali. zrovna budem resit jednu věž kde budem 3 nebo 4 davat.
0 x
Bc. Martin Doubrava
http://www.doubrava.net
- Internet Olomouc, Litovel, Uničov, Šternberk a široká okolí

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 12 years ago

douby píše:tak nam tu rf sektoru posli, at se ti tam nevali. zrovna budem resit jednu věž kde budem 3 nebo 4 davat.

az bud na jare vyklizet garaz tak na tebe vzpomenu :wink:
0 x

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 12 years ago

Nuž ako poviete páni, 15db rozdiel v svietení "dozadu" je prehnaný...tolko nespravia ani 2 hrubé plechy za ktoroukolvek anténou. Takže to je maximálne také bububu. Rozhodne je to lepsia investícia ako malá UBNT sektorka. Ešte raz, ja netvrdím že treba kupovat RFky ako nahradu za velku UBNT! Pozor na to...lenže nie všade sa dá implementovať to velké ubnt hovedo...tam patrí RF sektor. Ale nebudem tu nikoho skalopevne presviedčať...no tej sektore vazne nic nechyba v danej cenovej kategorii.
0 x

martynek

Příspěvekod martynek » 12 years ago

Dáváme za mikrotiky UBNT velké i malé sektory, po různých testech z různých vzdáleností se nám osvědčily nejlépe.
Jako druhé D-com
0 x

stouracpetr

Příspěvekod stouracpetr » 12 years ago

Na http://nanoboot5.cz/mereni/120518/x_ub-rf.htm mate srovnavaci mereni parametru UBNT a RF elements.Mereno ve stejny den na stejnem pracovisti-tocne,kontrola rozdilu zisku provedena v dilne.Rozdilu zisku odpovida i zuzeni vyzarovaciho diagramu RF elements v jedne polarizaci.

Pri zkusebnich merenich na stozarech muzete v provozu dosahnout znacnych rozdilu mezi nezadoucim vyzarovanim anten ruznych vyrobcu v urcitem smeru -tam se antena vyrobce A muze jevit znacne lepsi nez antena vyrobce B. Zmenou polohy anten se rozdil muze zmenit ve prospech ,,horsi ,, anteny-viz propady ve vyzarovacich diagramech pro ruzne uhly.
0 x

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 12 years ago

čo z tých papierov vyplýva? Nič extra závadné som tam nenašiel...
0 x

stouracpetr

midnight_man píše:čo z tých papierov vyplýva? Nič extra závadné som tam nenašiel...

midnight_man píše:3. aspekt je ten, že RFka je vyrobena a navrhnuta na Slovensku. Všetky pripomienky ohľadne funkčnosti/nefunkčnosti mozem komunikovať priamo s vyrobcom a viem, že budú zapracované v rámci normy. Čiže je možnosť, že budeme mať časom slušnú Slovenskú sektoru, v tomto som ochotný experimentovať sám na sebe :) . Hold som vlastenec :mrgreen: :mrgreen:

Zabyvam se merenim fyzikalnich velicin. A pokud budu mit ,,chulostivu informaciu,, o tom,ze prumerna spotreba, kterou udava tuzemsky vyrobce automobilu , je dosazitelna pouze pri jizde s kopce,koupim si radeji jine auto,u ktereho udavana spotreba souhlasi s realitou.

Pokles RF o 13 dB na okrajich 120* sektoru v H pol je znacny.
0 x

iTomB

Příspěvekod iTomB » 12 years ago

Petre a byla merena 90 nebo 120? Na 90 mi to vychazi docela v pohode. Jinak ostatni parametry v pohode co na to koukam.

iTomB
0 x

stouracpetr

Znacena jako SecM5 120*.Mozna je univerzalni.Nevim,nesrovnaval jsem ji s RF SecM5 90*.
0 x

Hatatitla

Příspěvekod Hatatitla » 12 years ago

Ako na to pozeram tak horizontalne to má bližšie k 90° resp ešte menej , či ?
0 x

iTomB

Příspěvekod iTomB » 12 years ago

stouracpetr píše:Znacena jako SecM5 120*.Mozna je univerzalni.Nevim,nesrovnaval jsem ji s RF SecM5 90*.

Horizontal se meri natacenim. Jak je pred merenim nastaven vertikalni sklon? Co kdyz pri mereni byla antena mirne vychylena. Preci jen ma vyzarovaci uhel Elevation kolem 6°. Pak staci o 3° blbe (coz je pomerne malo) a pri okraji (45° az 60°) to neklesa jen k 3dB.

iTomB
0 x

stouracpetr

Ma pravdu .Skutecne by k necemu podobnemu mohlo dojit.Ovsem pouze tehdy,pokud by merici tocna nebyla vybavena zarizenim k jemnemu dostaveni elevace.Tato tocna je vybavena ,jak je patrne z fotografii,zarizenim k jemnemu dostaveni elevace.Je to ta cast,ktera je viditelna vlevo od hlavniho stozaru.Jemnym nastavenim elevace ovsem nebylo zapotrebi provadet korekce,svisla osa otaceni byla totozna s maximem prijmu.Navic,jak uz bylo uvedeno,rozdilny zisk RF sektoru v H a V polarizaci velmi presne koresponduje s prislusnym zuzenim vyzarovaciho diagramu v H polarizaci.Jedno souvisi s druhym.
0 x

Richard

Příspěvekod Richard » 12 years ago

Pánové, děkuji za Vaše názory a rady. Objednal jsem UBNT i RF, obě antény mne překvapily dobrým zpracováním. Trochu mi nesedí SMA konektory pro venkovni použítí, tak uvidíme časem.
0 x