❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

5GHz vs. 10GHz (respektive Rocket M5 vs. PowerBridge10)

Problematika Ubiquiti hardware.
Hannnz2

5GHz vs. 10GHz (respektive Rocket M5 vs. PowerBridge10)

Příspěvekod Hannnz2 » 12 years ago

Ahoj,

asi mě nebudete mít rádi (možná opakující se dotaz), ale...

Řešíme otázku.

Máme stávající propoj na Rocket 5M, jede nad lesem, ale časem poporostly stromy a podstatně klesl signál, tím i propustnost a kapacita, kterou spoj protáhne nestačí na pokrytí požadavků.

Budeme realizovat spoj přes jiné místo.
Vzdálenost je do 2,1km. Přímá viditelnost bude. Prostředí nezarušeno. Požadavek na konektivitu je cca 60+Mbps.

Je reálně toho dosáhnout opět na Rocketech nebo máme nasadit Powerbridge? Byl bych rád za každou zkušenost z reálného provozu. Určitě budeme chtít použít jiné antény, než od UBNT (asi od Jirouse). Pokud by někdo měl bohatější zkušenosti ohledně těchto antén a dokázal by poradit i s výběrem vhodných antén, budu taky jen a jen rád.

Někde jsem se tu v diskuzi dočetl, že 10GHz spoj od UBNT je stejně pořád jen wifi a že to není ono. Právě kvůli tomu bych nerad dával zbytečné peníze za 10GHz, když je Rocket na stejné úrovni. A nebo se investice vyplatí?

Vlákno jsem našel, to ano, ale projít 162 stránek tak, aby se člověk z obsahu něco dozvěděl mě přestalo bavit asi na stránceč. 24 :)

Díky za rady a pomoc předem.
0 x

Tomáš Břinčil
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Břinčil » 12 years ago

Za PBM10 dostaneš po hubě až někokoho zarušíš.
Vzal bych Anyplication nebo AF24
Nemá cenu se snažit ani v 5ce.
0 x
Windows what? Linux instead...
Real programmers don't need notice all their known languages.

https://www.facebook.com/conexainternet

David2006

Příspěvekod David2006 » 12 years ago

Dle mého soudu je airFiber momentálně nejlepší investicí a asi i nejlepším řešením pro Tebe. Pokud to není mimo Tvůj rozpočet a je tam dobrá možnost ukotvení a samosebou 100% viditelnost (nemusí být Fresnelka čistá, ale musí se ty antény vidět očima). Prostě zkus jej aspoň na zkoušku si půjčit. 60Mbs (kdy je předpoklad že myslíš duplexních) je ošidných a v 5GHz a 20MHz kanálu bych to moc neviděl. Vše je o penězích.
0 x

Tomáš Nesrsta
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Nesrsta » 12 years ago

pokud to postavis jako srovnavacku jestli M5 nebo M10 a neni tam ruseni tak vem M5. Protlacis tim vic nez s M10 a nenaseres stim okolni ISP. M10 je WIFI posunuta na jinou frekvenci a este blbe protoze to s vetsi sirkou pasma (28MHz) oproti 5tce (20MHz) přenese méně.
0 x
Bývalý ISP...

Hannnz2

Právě to je to...Rocket je o 5k levnější na jednotce, což je 10tis na spoji.

Jaké antény použít v kombinaci s RM5? Nějakého Jirouse? Někde v diskuzi jsem zahlédl, že ty RocketDishe jsou dobrý tak do kuchyně místo mísy na salát.
0 x

Jenya

Příspěvekod Jenya » 12 years ago

2,1 km, pokud tam neni ruseni jak rikas, vubec nic bych neresil a nasadil Rocket M5 + UBNT rocket dish 30dBi. Momentalne mi toto reseni jede na 6,5km, aktualne 40Mbps, ale ocekavam, ze pujde i vic az bude treba. 20Mhz kanal mam volny, avsak okolni jsou obsazeny. Mimochodem, kdyz jsem u pana Stourace (zdejsi antenni etalon:) poptaval jeho MIMO anteny, odpovedel mi, ze nestiha, nemuze mi je tedy dodat, ale doporucil cituji: U vetsich parabol bych zvolil Rocket 30 dBi[skutecnych 28 dBi],prijatelny pomer cena-vykon,z mensich parabol radeji nedoporucim nic.
0 x

dagus

Příspěvekod dagus » 12 years ago

Nechápu, to jsou doporučení a nikdo nic. Na 2km takový antény,.. stejně to nebude v limitu. Když dobrou dostupnou anténu tak Tyhan, pokud levnější tak Dcom nebo Jirous extreme. Osobně bych tam dal max 24dbi anténu, na 2.1km tam budeš mít při výkonu 10dBm signály -60dBm což je alespoň na tiku skoro ideál, spíš ještě možnost stáhnout výkon na kartě. Je pravda, že v UBNT sektoru alespoň co ve vzduchu vidím je čím silnější signál tím lepší. Pokud bych tam chtěl ale opravdu 60/60Mb/s tak na 5GHz moc nepomýšlím. Pokud to jsou spíš špičky tak možná, ale profispoj je jistota do budoucna.
0 x

Jenya

Nemyslim si, ze pozadavek byl na 60/60Mbps, ale at to upresni zadavatel. Nicmene ve 40MHz kanalu by to dalo.
0 x

Hannnz2

Díky za komentáře. V tuto chvíli tam dostaneme 30Mbps a a začíná to být málo. 50 by bylo super. 60 je opravdu jen rezerva.

Ještě je druhou otázkou, jestli brát Rocket a nebo nějaký RB... Opět cituji některou předchozí diskuzi: je to +/- nastejno. Je to tak? Nebo dostáhnu lepších výsledků na nějakém RB?
0 x

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 12 years ago

zakladom je dobra MIMO antena ;) ci to bude 411AH s R52Hn alebo Rocket M5 je podla mna jedno.
0 x

Jenya

Mikrotik s NV2 je podle me pouzitelny akorat na last mile, kvuli zbytecne vysoke latenci. Rad bych ho pouzil i na PTP, i to tak delam, ale jen tam, kde kapacitou staci nstreme.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 12 years ago

Over si tva tvrzeni, prosim. Ta latence u nv2 totiz nic nezpusobuje aby se to nemohlo pouzit na ptp.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Jenya

No pravda, nv2 zpusobuje "jen" narust latence. Pokud je tu nekdo, komu to nevadi, ma to jiste jednoduzsi.
0 x

Myghael

Příspěvekod Myghael » 12 years ago

Narůst latence nevadí? Tak to jste šťastní lidé, tady následuje telefonické bombardování hotline prakticky okamžitě potom, co latence do NIX.CZ vyskočí nad 10 ms. Pravda stěžují si tak jenom fajnšmekři s nejrychlejším tarifem, uživatelé toho nejlevnějšího většinou ani neví co to je.

Nevím zda a jak ti to pomůže, ale máme v síti na 5 GHz PTP na MikroTik Groove 5Hn a JRC-24 EXTREM na 2,5 km, výkon v limitu a signál -65 a jede to 70 Mbps FD.
0 x
Si vis pacem, para bellum.

MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.

hapi

Příspěvekod hapi » 12 years ago

Ne, nevadi protoze kdyz ti nstreme jede na polovinu kapacity tak vykazuje horsi latence nez nv2.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků