❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Ubiquiti 24 GHz

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
David2006

Re: Ubiquiti 24 GHz

Příspěvekod David2006 » 12 years ago

hapi píše:
David2006 píše:
hapi píše:to už je slovíčkaření. To se rovnou můžeme bavit o tom že některým ISPíkům teče při bouřce do anten a pak to několik hodin po dešti nejde a neřešeji. Nicméně pokud spoj kterej má na sobě kopec lidí což airfiber bude mít tak jakýkoliv snížení rychlosti nebo výpadek bolí. Jestli tebe to nebolí tak nevim jestli si ISPík nebo ne.

Víš co Ti poradím - starej se o sebe a nenavážej se do jiných o kterých víš kulové. Štve Tě airFiber? Tak ho nekupuj a nepleť se tam kde o Tvé rady nikdo nestojí.

a co když jele jak z konve? nebo když padaji trakaře?

až se do tebe navezu tak se budeš divit. Tohle je jenom o přístupu k lidem kterej se vždycky otočí dříve nebo později proti tobě. Lidi si moc dobře pamatujou výpadky, moc dobře vědí kdy co nešlo a jak často se to děje atd.. Pokud někdo plánuje spoje tvým způsobem tak se pak nesmí divit že je středem navážky :-D

hapi promiň, špatně jsem to zacitoval platilo to pro ppp76 co psal nad Tebou. Pro Tebe jsem měl ten odkaz na názvosloví. Hold stalo se.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 12 years ago

já si to osobně neberu. Airfiber neni špatnej i když aktuálně to je furt beta. Nicméně všechno s nějakym rozumem a ne 5km... to už mi přijde jako fakt přes čáru i když jde o to co se tam bude tahat. 50Mbitu by to vadit vůbec nemuselo.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

David2006

hapi píše:já si to osobně neberu. Airfiber neni špatnej i když aktuálně to je furt beta. Nicméně všechno s nějakym rozumem a ne 5km... to už mi přijde jako fakt přes čáru i když jde o to co se tam bude tahat. 50Mbitu by to vadit vůbec nemuselo.

Ne, fakt sory, prostě aspoň se vidí co udělá jedna špatná citace. Každopádně ta tabulka - asi by bylo vhodné se jí držet aby jsme se ujednotili v terminologii i my. Pro svoji lokalitu jsem se už dříve pokoušel dohledat i nějaké měření s dlouhodobými statistikami, ale prostě u středních tratí se to musí volit vtipně jak jsem psal. A co slůvko vtipně přesně značí, to by byl zase zbytečný flame, to ať si uváží každý ISPík sám. Každopádně na kratších trasách ten spoj prostě valí, klidně ho kup nebo aspoň si ho pujč na test pokud pro něj máš užití a myslím se nezklameš.

--------------------1 hodinu-------------2 hodiny --------------3 hodiny

Slabý déšť---------<1-------------------<1.50-------------------<2.0
Mírný déšť--------1.1-5.0--------------1.6-7.5-----------------2.1-9.0
Silný déšť---------5.10-10.0 ----------7.6-10.0----------------9.1-11.5
Velmi silný--------10.1-15.0-----------10.1-21.0 -------------11.6-23.5
Liják--------------15.1-23.0-----------21.1-30.5--------------23.6-33.0
Příval -------------23.1-58.0 ----------30.6-64.0--------------33.1-72.0
Průtrž mračen----> 58.1--------------->64.1------------------>72.1
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 12 years ago

M etaky nevadi kdyz si ho nekdo da na rozumnou vzdalenost ale cpat to presne jak pise hapi na 5 kilaku a jen "mirne prekrocit vykon" ... t o mirny prekracovani se tahne vsemi pasmy ... ale kurvime si ten vzduch sami panove tim mirnym prekrocenim :roll: ... kazdej ma definici mirneho prekroceni inde :roll:
At h opouziva kdo chce ja na to mam svuj nazor
0 x

David2006

Zkusil jsem si to spočítat resp. spíše odhadnout na základě předpokladu kdy máme trasu o délce 5km z čehož:

1. Na 600m dané délky trasy je 70mm Průtrž mračen.
2. Na 1km dané trasy je 30mm Přívalový déšť.
3. Na 3,4km dané trasy je 20mm Liják.

Pokud si někdo nastaví překročení výkonu (do budoucna asi postačí ATPC jako na jiných spojích) měl by být v daném případě někde kolem 250Mbit FDD a pár vypadených paketech jak radio přepíná neboť:

6,29+4,46+10,04 = 20,79 dB útlumu. A to při nastavení na těch 5km je výpočet při tom napáleném výkonu cca -56.88dBm (-77,67 za té bouřky) .

Jedná se čistě o hypotetický výpočet se kterým se dá vcelku pracovat. Nicméně lidé co airFiber mají to dle výsledků na i4wifi takto i provozují a to i dost přes 5km (možná jen jako zálohu či naopak se záložním řešením).
Naposledy upravil(a) David2006 dne 23 Nov 2012 15:02, celkem upraveno 1 x.
0 x

hapi

já bych ho rád koupil ale problém pro nás je jiný. Nedokážeme splašit 60k bez DPH na jednou. Chtělo by to nějakou lízačku ale nechce se mi jí vyřizovat bokem. Takhle jsem zavolal do orcave, řek sem 3 roky, tuhle rychlost, tohle pojítko, oni na to že tuhle cenu měsíčně a teď je pojítko naše a 4k měsíčně jsme lehce daly.
0 x

David2006

hapi píše:já bych ho rád koupil ale problém pro nás je jiný. Nedokážeme splašit 60k bez DPH na jednou. Chtělo by to nějakou lízačku ale nechce se mi jí vyřizovat bokem. Takhle jsem zavolal do orcave, řek sem 3 roky, tuhle rychlost, tohle pojítko, oni na to že tuhle cenu měsíčně a teď je pojítko naše a 4k měsíčně jsme lehce daly.

No já to beru vždy z pohledu kolikrát bych za to moh bejt na Kanárech a v tomto případě je to 36*4 tedy vcelku dostkrát. Prostě raději platím casch, jen auto sem vzal na 2roky a to ještě s akontačkou.
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 12 years ago

k tem srazkam - koukal jsem ted na jednu meteo stanici, ktera jede nonstop uz nejaky ten rok a divam se ze nejvysi srazky co tu byly tak 78mm.. takze je mozne, ze ta tabulka vyse ani moc nekeca...
0 x
Jan Ptáček

hocimin1

Příspěvekod hocimin1 » 12 years ago

nevim jestli pomuze na porovnani SAF Lumina 24GHz s 60 antenama na 2583 m

Obrázek
0 x

David2006

hocimin1 píše:nevim jestli pomuze na porovnani SAF Lumina 24GHz s 60 antenama na 2583 m

No pereš do těch 60tek slušně :) . Každopádně jaký mají psaný zisk? A jaké máš se spojem zkušenosti?
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 12 years ago

65cm = 40-41 db ... no co k tomu dodat ...
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education

hocimin1

Příspěvekod hocimin1 » 12 years ago

David2006 píše:
No pereš do těch 60tek slušně :) . Každopádně jaký mají psaný zisk? A jaké máš se spojem zkušenosti?

o spoji nevim.

Problem je ale s optikou. Objednali jsme si original 20 m kabel na propojeni. A spoj se proste obcas rosype. Tak byl na testovani a na nic neprisli. Pripojili jsme vlakno a ehjhle zase se rozsipal. Tak to mame na 3 m optickych kabelech a pak prevodnik
0 x

David2006

Ale při nějaké průtrži bys to měl pocítit na přenosovce aspoň. Máš odkaz někde na tabulku citlivostí? Na těch cca -70dBm to klidně mohlo při větším Přívalovém dešti klesat.
0 x

GRFS
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod GRFS » 12 years ago

Viktor Novotný píše:65cm = 40-41 db ... no co k tomu dodat ...

Rekl bych, ze na TX je nastaveno o 24dB vic, nez dovouje VO-R.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art

hapi

Jo, asi si dela prdel nebo co.
0 x