❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Ubiquiti 24 GHz

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
evo400

Re: Ubiquiti 24 GHz

Příspěvekod evo400 » 12 years ago

Přesný význam slova "AIM" mi v této větě uniká. Aim může znamenat "nabít" nebo "namířit", ale nabít také přeneseně může znamenat "uvést do provozu" "zapnout" či "spustit".

Takže nevím zda myslí, že musíš alespoň jednu jednotku do 6ti hodin po "něčem" vypnout a zapnout. To něco může být "po směrování" nebo po "nahrátí firmware" a nebo taky po spuštění....... no raději si to uploadování zatím odpustím a vyčkám co kdo napíše. Nerad bych pak jezdil každých 6 hodin restartovat jednotku.

With the new firmware, the units learn the signal that is expected over time so that when poor conditions come along (ie rain) they can adapt intelligently. It makes sense that you would want to reset that connection, and the learning cycle, after getting the links locked in. Power cycling one side will reset the connection. Does that answer your question?
0 x

evo400

ppp76 píše:Doplnim ze vse krom odberu a slabe mechaniky uchyceni asi odstranej softwarove :mrgreen:

Když už paroduješ citaci tak nezkresluj informaci

psal jsem toto:
evo400 píše:Podle toho co jsem kde vyčetl a v praxi testoval, tak se zdá, že zatím všechny problémy (krom odběru) se snad dají pořešit upgrejdem FW

Nesnažím se tu vystupovat jako všeználek. Píši co si myslím a podělil jsem se o praktické zkušenosti s tímto produktem. To vše pokud možno bez zbytečného fanatického zaujetí a urážení.

Protože evidentně vůbec nechápeš můj postoj k dané věci, pokusím se ti to vysvětlit. Vůbec nejsem přesvědčený, že je to skvělý produkt. Dokonce bych takové hračky ani kupovat nechtěl a úplně nejradši bych byl kdyby vůbec neexistovali. Háček je v tom, že i když si nakoupím profispoje za statisíce, tak si tyhle hračky nakoupí někdo jinej a bude na tom poskytovat služby. Takže jednak stejně zaruší pásmo a navíc se díky výrazně nižší pořizovací ceně dostane na mnohem nižší provozní náklady, tedy i na nižší ceny za službu klientovi či vyšší zisk. Proto jsem se rozhodl, že bude dobré produkt koupit a vyzkoušet. Po tom co jsme na tento produkt aplikovali stejná pravidla jako je úroveň signálu, zemnění, kvalita sesměrování, stabilita stožáru atd...., tak se spoj nechová tak tragicky jak popisovali lajci, kteří evidentně nemají zkušenosti s profispoji.

Záležitosti jako je útlum prostředí, citlivost spoje pro určitou modulaci a jiné jsou směrodatné a nelze je nerespektovat. Pokud akceptuješ parametry a rezervy, pak to funguje zcela jinak než když na to kašleš.

ALCOMA s 64QAM a šířkou kanálu 80MHz má citlivost -69dB, předpokládejme, že AF24 na tom bude obdobně tedy třeba -68dB, pak mi u kilometrové vzdálenosti (-58dB signál) vychází asi 10dB rezervy výpočtem, spoj ukazuje ještě lepší signál a to -56dB (občas -55dB asi podlevlkosti ve vzduchu). Na vzdálenosti 1km by se dalo uvažovat o ztrátě při hustém dešti tak o 7dB. tedy stále bych měl být u takového spoje v oblasti dostatečné úrovně pro dannou modulaci a spoj by tak nemusel hloupě přepínat a vytvářet u toho ztráty či navyšovat odezvu.

Když to ale někdo nasadí na 3,5km a spokojí se signálem -67dB a pak se diví, že mu spoj laguje i za dobrého počasí, jak to asi skončí když mu zaprší a signál bude o dalších 15-20dB horší? Myslí si tady někdo, že se mu spoj rozpadne kvůli tomu, že je to shit výrobek? S tím kdo si toto myslí, se nemám o čem bavit......

Takže ještě jednou, nemyslím si, že je to výborný produkt, ale hodně ze stížností je způsobeno nekopetentností uživatelů a ne výrobcem.
0 x

Walkeer
antispam: Ano

Příspěvekod Walkeer » 12 years ago

evo400 píše:Přesný význam slova "AIM" mi v této větě uniká. Aim může znamenat "nabít" nebo "namířit", ale nabít také přeneseně může znamenat "uvést do provozu" "zapnout" či "spustit".[/i]
Myslim ze vyznam Aim je jasny: zamereni spoje. Nabit je reload. Proc je ale potreba jednotku otacet do 6 hodin je podivne ;)
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 12 years ago

tak ted aspon vim jak na tom jsem :D kdyz jsem si take dovolil napsat neco spatneho na tento vyrobek ....
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education

David2006

Příspěvekod David2006 » 12 years ago

V návaznosti na super signál co zaznamenal evo400 - můžete mi někdo na podobné trase (1km +/- 100m) s nastavením v limitu říci jaký tam ten signál kdo máte? Mě to totiž nesedne v reálu co mám (což o to není čas na hrdinství) ale ani se k tomu nemůžu nějak na těch 1040m dopočítat. Vychází mi něco kolem -62.56dBm a to rozhodně není -55 jak se zde avizovalo ani smykem. Ještě doplním že citlivost na 64QAM je udávaná -67dBm.
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 12 years ago

evo4000 neber to hned osobne to byl vtipek na odlehceni situace :)
Jeste nez se objevily prvni kusy uvazoval sem ze to pokoupim a testnu ale kdyz vidim co to dokaze a jaka jsou rizika tak do teho nejdu :wink: Ona sice konkurence to nasadila a maj mensi rezii tim padem ale prd platny kdyz maj sit jeden velkej bridge a i kdyby to tahali zlatejma kabelama tak si moc nepomuzou .... nevim jak u koho al eu me prodava hlaven dobra povest a dobry reference od zakazniku coz odpovida funkcnosti pripojeni , takze radeji vycaluju o sto procent vic za spoj kterej je profi a ma profi vychytavky a funguje bez problemu x let o nem nebduu vedet , usetri to muj cas a klienti nebudou nasr.... ze pada pater . Nejdrazsi na cely siti je muj cas aodbra povest a tu par usetremejma korunama nehodlam kazit :wink:
Jako kdyz vidim jak to lidi resej a ladej fw a cekaj na dlasi aby to konecne jelo tak bych se na to vykaslal , jedu alcoma only a ta se namontuje sesteluje strci do elektriky slinkuje a uz k ni nelezu jak je rok dlouhej :wink: jedinej fw co sem kdy resil byl i prvnich alcom s 1Gb portem ze mi nechteli linkovat s tikem na gigeu jedine pres switch ...ale to byl jedinej probeblem za x let
Naposledy upravil(a) ppp76 dne 20 Nov 2012 17:06, celkem upraveno 1 x.
0 x

dantasik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dantasik » 12 years ago

Ten signal -62 me nejak nejde do hlavy ze by to melo byt na 1Km.

Mame spoj nasazeny na necele 2Km asi 1940m+- dle jednotek to ukazuje 1957m stim ze ale signal mame -62.

Viz screen, country code mame normalne CZ/20dBm.
Přílohy
signal.jpg
signal.jpg (67.63 KiB) Zobrazeno 2689 x
0 x
Daniel Tasáry

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 12 years ago

pak je na snade pochybovat o presnosti udaju o vykonu /zisku anten ... :)
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education

stouracpetr

Příspěvekod stouracpetr » 12 years ago

Tipnul bych si,ze anteny budou v poradku,rozdil bych videl spis v udaji dBm na obrazovce a skutecnosti v koncovem stupni VF zesilovace.Skutecny vykon by se dal zmerit s presnosti 1 dB i bez nutnosti sejmuti radomu.Pritomnost zaucene obsluhy AF 24 nutna.
0 x

dantasik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dantasik » 12 years ago

Jeste co ukazuje na nejaky jiny vykon, je to ze u polozky remote power je napsano 25 - takze bud to vali do anten 25db a nebo kdovi...
0 x
Daniel Tasáry

GRFS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod GRFS » 12 years ago

evo400 píše:No takže takto.

Spoj AirFiber jsme nasadili na asi 1040m.

Signál ukazuje -56dB při legálním EIRP.
Modulace je 64QAM stabilně
Linkspeed tedy 743-744Mbit stabilně

Spoj jede s odezvou cca do 1ms, opět stabilně.

Při rychlém testu jsme se dostali na 200Mbit, ale to je dané použitím "jen" servisního notebooku. V principu pokud to pojede aspoň 300Mbit FDX tak za tu cenu co to stojí mi to přijde jako dobrá investice.

Co mne mrzí:
chabá mechanika uchycení
52W změřeného odběru
nedotažené SNMP (málo údajů, chybí signály atd...)
chybějící ATPC
nemožnost zůžit kanál z 100MHz na méně
nedotažený vyšší QAM

Podle toho co jsem kde vyčetl a v praxi testoval, tak se zdá, že zatím všechny problémy (krom odběru) se snad dají pořešit upgrejdem FW, bohužel však nový není dostupný. Zdá se, že za ztrátováním pravděpodobně stojí změna modulace, která neproběhne bezstrátovým algorytmem. Spoj zřejmně také nemá dopřednou korekci chyb. Proto pokud jede spoj stabilně na jedné modulaci a neruší ho nic kolem tak jede super. V momentě kdy má dělat korekce či přepínat modulace, tak začne protahovat latence a ztrátovat.
Také čekáme na první průtrž mračen...... kilometr by neměl být pro spoj takovou vzáleností aby se musel při bouřce rozpadat, ale ani Siklu na této vzdálenost neustálo vydatný déšť.(nisméně v 80GHZ je ještě větší útlum vodou)

a jaké jsou vaše praktické zkušenosti z použití?

AF24 RFC2544 testem neprojde a stejne tak bude problem s provozem 802.1Q pripadne 802.1AD. Jakmile tam posles C nebo S-VLAN, pujde rychlost vyrazne dolu. Zarizeni, ktere je takto nestabilni, nelze seriozne pouzit. Snad jedine na takove to "domaci zvykani".
Naposledy upravil(a) GRFS dne 20 Nov 2012 19:23, celkem upraveno 1 x.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art

lukic

Příspěvekod lukic » 12 years ago

evo400 píše:Přesný význam slova "AIM" mi v této větě uniká. Aim může znamenat "nabít" nebo "namířit", ale nabít také přeneseně může znamenat "uvést do provozu" "zapnout" či "spustit".

Takže nevím zda myslí, že musíš alespoň jednu jednotku do 6ti hodin po "něčem" vypnout a zapnout. To něco může být "po směrování" nebo po "nahrátí firmware" a nebo taky po spuštění....... no raději si to uploadování zatím odpustím a vyčkám co kdo napíše. Nerad bych pak jezdil každých 6 hodin restartovat jednotku.

With the new firmware, the units learn the signal that is expected over time so that when poor conditions come along (ie rain) they can adapt intelligently. It makes sense that you would want to reset that connection, and the learning cycle, after getting the links locked in. Power cycling one side will reset the connection. Does that answer your question?

Aim = zameranie. Cize ak spoj znovu ladis (mieris 2 jednotky proti sebe), tak je nutne do 6h restartnut jednu z tych 2 jednotiek. Dovod je napisany v tej dolnej vete, neautomatovy preklad znie:
S tymto novym firmverom sa jednotky postupne ucia uroven signalu, takze ked nastane zle pocasie (napr. dazd) alebo sa inak zmenia podmienky prenosu, tak sa vedia inteligentne prisposobit. Preto dava zmysel, ze po naladeni spoja chceme tieto namerane hodnoty z pamate odstranit a to sa robit prave restartom aspon jednej z jednotiek. Cize vypnutim a zapnutim aspon jednej z jednotiek odstranime akusi tabulku moznych urovni signalu, ktore nenastali z dovodu zmeny pocasia, ale z dovodu zameriavania spoja. Zodpovedalo to tvoju otazku?
0 x

evo400

Viktor Novotný píše:pak je na snade pochybovat o presnosti udaju o vykonu /zisku anten ... :)

No zisk antén větší než udávaný asi nebude, takže je možné, že září víc než by mělo. Nevím jak přistoupili k výpočtu s ohledem na použití QAM či křížové polarity. Jediné co vztupuje do hry je, že přijímací anténa má větší zisk než vysílací. Tím se zlepší zisk na příjmu bez nutnosti stahovat výkon na výstupu a rozdíl klidně bude 3dB i více.

S regulací výkonu mají všichni výrobci a přiznává to i Alcoma. Sami tvrdí, že třeba u 10GHz spojů kalibrují především hodnotu odpovídající 3dB a zbytek hodnot pod a nad nemusí přesně odpovídat.
0 x

GRFS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod GRFS » 12 years ago

blax píše: 2) no nevim v limitu se pohybujes od -13 do -25dBm takze tvuj druhy argument je celkem legracni, pak by vetsina vyrobcu delala -10dBm nebo -5dBm a porad by mela dostatecnou rezrvu - ale udelat spoj ktery ma +12dBm az -25dBm bude daleko pracnejsi a drazsi - takze kvuli zivotnosti to vyrobci asi nedelaji :-)

Jenze ten vyrobce nedela radio pro kazdy trh zvlast. Nebo si myslis, ze budou osazovat tranzistory do zesiku podle toho jestli to jde do CR nebo jinam ? Nenech se vysmat. Tak se to nedela. HW je jeden a omezeni se resi na urovni firmware. Regulacni rozsah je pak dan linearitou zesilovace, pokud vyrobce neni prase.

blax píše:asi nema smysl se tady dohadovat o tom jak velka rezerva ma nebo nema na spojit byt - jeden rekne 10 druhej 30dB a oboum to muze fungovat a budou spokojeni

Jenze ono to neni zdaleka tak jednoduche, jak si myslis. Podle poctu stavu konkretni modulace se meni i pozadavek na SNR. Takze tvrzeni, ze si u 64QAM vystacis s 10dB rezervou kulha uz samou podstatou. Jsem ochoten pripustit, ze tech 10dB bude stacit u QPSK, pripadne jeste 16QAM s odrenym uchem, ale rozhodne ne v pripade 64QAM nebo vyse. A pokud se ti spoj nahodou chytne, tak za vydatneho prispeni FEC s pomerne slusnou zbytkovou chybovosti. A to porad jen uvazujeme stav, kdy se neuplatnuje vzajemne ruseni. To ti pak tech tvych 10dB rezervy najednou prestane fungovat uplne. Seriozni vypocet uvazuje min 3dB navrch jako rezerva vlivu ruseni, ale to plati na placenych pasmech, kde to ma nejakou koordinaci a inteznity ruseni jsou radove nizsi, nez je realita ve volnych pasmech. Proto je rezerva 20dB minimum, paklize chceme mit dlouhodobe stabilni spoj. Pojem "funguje to" je totiz znacne nekonkretni.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art

evo400

GRFS píše:AF24 RFC2544 testem neprojde a stejne tak bude problem s provozem 802.1Q pripadne 802.1AD. Jakmile tam posles C nebo S-VLAN, pujde rychlost vyrazne dolu. Zarizeni, ktere je takto nestabilni, nelze seriozne pouzit. Snad jedine na takove to "domaci zvykani".

Nemám nástroje na praktické prověření tvých tvrzení.

Mé přízpěvky měly za úkol poukázat na mnoho problémů způsobených nevhodným použitím a stejně tak i na nevýhody produktu jako takového. Ačkoliv AF24 není tak hrozivě strašně špatný jak se zdálo z popisů a výsledků pokusů jiných, tak v současném stavu souhlasím s tvým postojem, že nejde o profesionálně nasaditelný spoj. Tedy pokud se nezmění nějak zásadně chování použitím nového FW, pak jím budu ochoten nahradit maximálně spoje MK v 5Ghz, ale spoje ALCOMA budu stále považovat za pro mne stoprocentně funkční a spolehlivé.

............. ppp76 tu psal, že měla ALCOMA problém s Gbit portem...... není to pravda, problém byl a stále je na straně Mikrotiku, ale protože "Čech se přizpůsobí" našla ALCOMA na přání uživatelů řešení a do nového FW implementovala možnost přesného nastavení chování volby slinkování (MASTER/SLAVE). To jen dokládá, jak moc pružná a kompetentní firma to je. Jak jsem již psal, největší hardwerový problém spojů ALCOMA je pořizovací cena, pak už samá pozitiva. Pozitivně vnímám i snahu ALCOMY o vzdělávání lidí kteří si spoje chtějí kupovat a používat. Snaží se tím předejít fauxpaix s nevhodným použití, následným potížím a pomluvám kvalitního zařízení.
0 x