❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Ubiquiti 24 GHz

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
stepan.benes
Kontaktovat uživatele:

Re: Ubiquiti 24 GHz

Příspěvekod stepan.benes » 12 years ago

blax píše:
stepan.benes píše:
blax píše:pri 10km a kanalu 14Mhz,QPSK mam nejakych +-20Mbs - a rezervu cca 15dBi - takze pres ten vypocet asi cesta nepovede, ale mozna se pletu

A můžeš mi tenhle výpočet nějak přiblížit ?

jasne urcite - vypocet je tady http://www.racom.eu/cz/products/mikrovl ... alculation

Ono má Ubiqity prahovou citlivost -92 jako Racom ?
0 x
Profesionální troll, manipulátor a hrubovibrační ještírek.
Vůbec mi nevěřte, protože se s Vámi velmi pravděpodobně právě teď pokouším manipulovat !!!

Viktor Novotný
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 12 years ago

QPSK SISO -80 dB 250 Mbps
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education

GRFS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod GRFS » 12 years ago

blax píše:btw: kdyby tomu tak nebylo proc by vetsina vyrobcu vyrabela pojitka do ISM pasem, kde je EIRP 20dBm, s vystupnim vykonem +5dBm az +17dBm aby vsichni na svete porusovali EIRP, ktere vsude +- stejne??? nebo je trosku jinak??

1) EIRP neni vsude na svete stejne
2) Treba kvuli zivotnosti a spolehlivosti komponent. Predimenzovany zesilovac vydrzi pri provozu na legal limit daleko vic, nez kdyby tam byl prvek, jehoz maximum je na hranici legal limitu. Nehlede na takove veci jako je linearita a intermodulacni zkresleni, coz jsou velmi dulezite parametry prave u vyssich modulaci.

blax píše: - kdyz na moji aplikaci bohate staci rezerva na unik 10dB???

Pocinaje pasmem 10GHz je tohle tvrzeni pekna blbost. Zminene pasmo totiz tvori jakesi rozhrani mezi zpusobem sireni signalu. Smerem kmitoctove dolu se uplatnuje hlavne vicecestne sireni s minimalnim vlivem vody. Smerem nahoru je to naopak. Proto se lisi i pozadavky na rezervu signalu, pasmo od pasma.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Radek Úlehla » 12 years ago

It’s like talking to a brick wall
0 x

PTUMA

Příspěvekod PTUMA » 12 years ago

Radek Úlehla píše:It’s like talking to a brick wall

+1
0 x

blax

Příspěvekod blax » 12 years ago

GRFS píše:
blax píše:btw: kdyby tomu tak nebylo proc by vetsina vyrobcu vyrabela pojitka do ISM pasem, kde je EIRP 20dBm, s vystupnim vykonem +5dBm az +17dBm aby vsichni na svete porusovali EIRP, ktere vsude +- stejne??? nebo je trosku jinak??

1) EIRP neni vsude na svete stejne
2) Treba kvuli zivotnosti a spolehlivosti komponent. Predimenzovany zesilovac vydrzi pri provozu na legal limit daleko vic, nez kdyby tam byl prvek, jehoz maximum je na hranici legal limitu. Nehlede na takove veci jako je linearita a intermodulacni zkresleni, coz jsou velmi dulezite parametry prave u vyssich modulaci.

blax píše: - kdyz na moji aplikaci bohate staci rezerva na unik 10dB???

Pocinaje pasmem 10GHz je tohle tvrzeni pekna blbost. Zminene pasmo totiz tvori jakesi rozhrani mezi zpusobem sireni signalu. Smerem kmitoctove dolu se uplatnuje hlavne vicecestne sireni s minimalnim vlivem vody. Smerem nahoru je to naopak. Proto se lisi i pozadavky na rezervu signalu, pasmo od pasma.

1)ok jak jsem psal, zatim jsem v Italii jedou na 17dBm pritom tam je stejne EIRP jako v Cechach, ano USA ma EIRP 33dBm a nektere staty dokonce 40dBm a pak najdes vyjimku, kde neplati zadny limit

2) no nevim v limitu se pohybujes od -13 do -25dBm takze tvuj druhy argument je celkem legracni, pak by vetsina vyrobcu delala -10dBm nebo -5dBm a porad by mela dostatecnou rezrvu - ale udelat spoj ktery ma +12dBm az -25dBm bude daleko pracnejsi a drazsi - takze kvuli zivotnosti to vyrobci asi nedelaji :-)

no nevim - kouknete do vlakna vedle, najednou je rezerva malo a pritom jsem jiz dost casto slysel, ze dam ""11Ghz na nulu" s rezernou +- nic protoze CTU platit nebudu - tak trosku mi to prijde jako moralizovani z pohledu EIRP, ale ve skutecnosti pokud se za licenci plati tak tam uz ty stejne pravidla neplati???
pokud ma spoj ACM a aplikace takovy provoz dovoli(docasne snizeni rychlosti) pak si troufam tvrdit ze i 10dB rezerva je dostatecna

asi nema smysl se tady dohadovat o tom jak velka rezerva ma nebo nema na spojit byt - jeden rekne 10 druhej 30dB a oboum to muze fungovat a budou spokojeni
0 x

blax

stepan.benes píše:Ono má Ubiqity prahovou citlivost -92 jako Racom ?

pro UBNT pro pochopitelne neplati, tam se z prekroceni EIRP uz nevykecas, v tom mas pravdu
Myslel jsem to jako obecne dodrzeni nebo poruseni EIRP v pasmech 17 a 24Ghz.
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 12 years ago

Takže pokud máš na 24Ghz ubnt citlivost na qpsk -80db, budeš vesele provozovat spoj na několik km s rerezervou pouze 10db, tudíž se signálem -70 a zdá se Ti to v pořádku?

Když si vezmu licenci 11Ghz s 0db výkonu, 4km trasu a 60cm antény, mám úroveň rx -55. Pro spoj s citlivostí -88 je to rezerva 33db, vidíš tu někde že by byla rezerva nula nula nic?
0 x

blax

Leeonek píše:Takže pokud máš na 24Ghz ubnt citlivost na qpsk -80db, budeš vesele provozovat spoj na několik km s rerezervou pouze 10db, tudíž se signálem -70 a zdá se Ti to v pořádku?

Když si vezmu licenci 11Ghz s 0db výkonu, 4km trasu a 60cm antény, mám úroveň rx -55. Pro spoj s citlivostí -88 je to rezerva 33db, vidíš tu někde že by byla rezerva nula nula nic?

dobre moje chyba, ve spatnym vlakne jsem zacal porovnavat prvky NE UBNT ale normalni profi spoje v pasmech 17,24Ghz

u UBNT to pochopitelne neplati!

btw: muzeme to presunout do jineho vlakna
0 x

evo400

Příspěvekod evo400 » 12 years ago

No takže takto.

Spoj AirFiber jsme nasadili na asi 1040m.

Signál ukazuje -56dB při legálním EIRP.
Modulace je 64QAM stabilně
Linkspeed tedy 743-744Mbit stabilně

Spoj jede s odezvou cca do 1ms, opět stabilně.

Při rychlém testu jsme se dostali na 200Mbit, ale to je dané použitím "jen" servisního notebooku. V principu pokud to pojede aspoň 300Mbit FDX tak za tu cenu co to stojí mi to přijde jako dobrá investice.

Co mne mrzí:
chabá mechanika uchycení
52W změřeného odběru
nedotažené SNMP (málo údajů, chybí signály atd...)
chybějící ATPC
nemožnost zůžit kanál z 100MHz na méně
nedotažený vyšší QAM

Podle toho co jsem kde vyčetl a v praxi testoval, tak se zdá, že zatím všechny problémy (krom odběru) se snad dají pořešit upgrejdem FW, bohužel však nový není dostupný. Zdá se, že za ztrátováním pravděpodobně stojí změna modulace, která neproběhne bezstrátovým algorytmem. Spoj zřejmně také nemá dopřednou korekci chyb. Proto pokud jede spoj stabilně na jedné modulaci a neruší ho nic kolem tak jede super. V momentě kdy má dělat korekce či přepínat modulace, tak začne protahovat latence a ztrátovat.
Také čekáme na první průtrž mračen...... kilometr by neměl být pro spoj takovou vzáleností aby se musel při bouřce rozpadat, ale ani Siklu na této vzdálenost neustálo vydatný déšť.(nisméně v 80GHZ je ještě větší útlum vodou)

a jaké jsou vaše praktické zkušenosti z použití?
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 12 years ago

Doplnim ze vse krom odberu a slabe mechaniky uchyceni asi odstranej softwarove :mrgreen:
0 x

blax

0 x

David2006

Příspěvekod David2006 » 12 years ago

Díky Blaxi za ten FW, teď mi šlape korektně v zobrazování GPS.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 12 years ago

Co znamená ten poslední bod?
When you aim or re-aim units with this software, at least one of the two units must have been power cycled within 6 hours of aiming.
0 x

David2006

Příspěvekod David2006 » 12 years ago

honzam píše:Co znamená ten poslední bod?
When you aim or re-aim units with this software, at least one of the two units must have been power cycled within 6 hours of aiming.

Chápal bych to tak že když si ten link s tímto novým FW rozhasíš a znovu sešteluješ tak do 6hodin bys měl rebootovat aspoň jednu stranu.
0 x