❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Nouzovka: telefonní kabel jako náhrada 15m UTP

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
Kolombo

Nouzovka: telefonní kabel jako náhrada 15m UTP

Příspěvekod Kolombo » 12 years ago

Zdravím,
známý si pořídil VOIP telefon místo klasického telefonu. Problém je, že by rád ten telefon na stejném místě kam vede jen telefonní kabel. Moje otázka je: je možné nahradit cca 15m utp kabelu telefonním kabelem? Vím že nebude tel. kabel není kroucený, ma slabší dráty, ale na těch 15 m by to mohlo fungovat ne? 4 dráty by měly stačit...
Wifi a tahání nového kabelu v liště je až poslední možnost…

Díky za zkušenosti.

K.
0 x
Zatím toho vím o sítích méně, než bych rád někdy věděl... ale pracuji na tom :-)

RAket

Příspěvekod RAket » 12 years ago

Kolombo píše:Zdravím,
známý si pořídil VOIP telefon místo klasického telefonu. Problém je, že by rád ten telefon na stejném místě kam vede jen telefonní kabel. Moje otázka je: je možné nahradit cca 15m utp kabelu telefonním kabelem? Vím že nebude tel. kabel není kroucený, ma slabší dráty, ale na těch 15 m by to mohlo fungovat ne? 4 dráty by měly stačit...
Wifi a tahání nového kabelu v liště je až poslední možnost…

Díky za zkušenosti.

K.

Nebude to fungovat. Mě to pokusně nejelo ani na 10m. Jak to není kroucené, tak smůla.
0 x

Walkeer
antispam: Ano

Příspěvekod Walkeer » 12 years ago

tak ho trochu zakrut :D
0 x

Kolombo

Walkeer píše:tak ho trochu zakrut :D

Je ve zdi v nacpanem husim krku, takze nelze :-(
0 x
Zatím toho vím o sítích méně, než bych rád někdy věděl... ale pracuji na tom :-)

hapi

Příspěvekod hapi » 12 years ago

pojede to, u jednoho usera tahneme fast ethernet po telefoňáku protože tam nebyla jiná možnost. Jenom se připrav na možnost rušení protože to neni kroucený.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

mpcz

Příspěvekod mpcz » 12 years ago

hapi píše:pojede to, u jednoho usera tahneme fast ethernet po telefoňáku protože tam nebyla jiná možnost. Jenom se připrav na možnost rušení protože to neni kroucený.

Zdravím,
pojede to určitě, mám test na úplně plochý 4-žilový kablík na telefon, jede Ok na 25 metrů.
Telefonní klasický 4. párový kablík JE trošku kroucený proti přeslechům. Stoupání ale není asi úplně košér na 100 Mbit.
Přinejhorším zkus přepnout, pokud máš na to HW na rychlost 10 Mbit, pak to máš jisté. Už jsem takovou situaci několikrát řešil, když tzv. slaboproudaři zabetonovali kablík na internet do zdi a použili telefonní. 4 páry jako 4 páry říkali.
mpcz, 19/11/2012
0 x

telleke

Příspěvekod telleke » 12 years ago

Jestli je to 4 drátový telefoňák, tak to bude fungovat. Známej měj takhle natahanou domácí LAN. Nejdelší kabel měl něco kolem 20m a 100M ethernet po tom běhal naplno.
0 x

Mazzalo

Příspěvekod Mazzalo » 12 years ago

Dle mě to také pojede, mám takhle připojeného člověka v třígenerační vile kde byla nejsnažší možnost použít již natažený tlf. kabel. Vede to z přízemí do druhého patra, odhadem 15-20m a funguje bez problémů, klasický plochý kabel :)
0 x

radekpaos

Příspěvekod radekpaos » 12 years ago

asi by měl, ale záleží na podmínkách (okolnív edení apod.). ale když je to v husím krku, proč to nenatáhnout znovu?
0 x

Kolombo

Tak jsem to zkusil v praxi. Asi toho bylo více než 15m (neví se totiž kudy ty kabely vedou), každopádně po zapojení - nic. Notebook si ani neškytnul, dioda na lanu zhasnuta. Tak nezbylo než použít wifi. Po skončení s wifi ze známeho vypadlo, že v jedné zásuvce již byl problém s kontaktem, takže težko říct v čem byla chyba, jestli kontakt, nebo velká vzdálenost či jestli jsou v krabičce zapojený jen 2 dráty (ne 4) a jestli ve zdi je drát se 4ma nebo 2ma drátama. Ješte zbýva jeden pokus - vytáhnout telefonní kabel a zkusit místo něj natáhnout UTP.

Každopádně díky za vaše zkušenosti!
0 x

pcwifi

Příspěvekod pcwifi » 12 years ago

nedavno sem zkousel asi 20M telefonackyho kablu, ani guvno, no link, nic...kabl nafest ve zdi...no mazec. Nakonec teda USB WiFi do stolniho pc a ok... ale fascinuje me, jak jsou nekteri lini ci tupí pri stavbe domu/ rekonstrukci bytu natahnout husi krky a pak se snaz a pretrhni vejlup nejak slezt z pudy s UTPkem do nejaky cimry :?

PW
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

hapi

Příspěvekod hapi » 12 years ago

jako bych slyšel známýho když předělával barák... hele dotahnu ti krabici UTPčka a natahej ho ve zdech kam můžeš když už máš všechno rozkopaný... ne v klidu, wifina to pokreje... pěkný ho*no :-D ale tak co, jeho chyba.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

radekpaos

ot: ono natahat husí krky není sranda, uvědomme si,ž e jsou normy, jak může vypadat drážka. a moc cm to fakt není... Takže jsou místa, kde se husí krk prakticky dát nedá (a to i novostavbách, když jsou třeba třicítky cihly).
0 x

pcwifi

Příspěvekod pcwifi » 12 years ago

nikdo nechce aby si do zdi lidi davali drenazni trubku prumer 10cm :lol: na datovku je zbytecny davat i 20mm husi krk...

no je to boj a zvazuju, ze instalace, kde musi clovek litat jak kosoctverec a zabit tam 2x vic casu nez na bezne instalaci pekne vomastim...

PW
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

radekpaos

vodorovné drážky, max šířka v mm (tam jsou normy přísnější):

zdivodo mm, neomezená délka, délka do 1,25m
115, 0, 0
175, 0, 15
225, 10, 20
300, 15, 25
>300, 20, 30

tož asi tak:)

edit - sorry, ne max šířka, ale max hloubka (což ale v případě husího krku je takřka zanedbatelný rozdíl).
Naposledy upravil(a) radekpaos dne 21 Nov 2012 14:12, celkem upraveno 1 x.
0 x