❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Optika v obci - ako všeobecne na to, rady, typy, skúsenosti

Výstavba optických sítí, pokládky a průvěsy kabelů, administrativa.
GNS

Re: Optika v obci - ako všeobecne na to, rady, typy, skúseno

Příspěvekod GNS » 12 years ago

midnight_man píše:GNS u nás na SLovensku vyhláška ministerstva životného prostredia zakazuje od roku 2004 v intraviláne obce realizovať vzdušné vedenia. Ak spomínaš, že je tam vela konkurencie....tá ti to napadne na krajskom stavebnom úrade tak do mesiaca to máš dole...aj keď len vedenia od stĺpov k domom. Bohužiaľ. S týmto obec nič nemá...žiadna dohoda so starostom nepomôže.

Tak to potom môžem aj ja napadnúť niektorých ktorý majú v okoli "optiku" ale konektivitu chytajú vzduchom. Vďaka za tú vyhlášku čo si mi poslal, to som už dlho hľadal. Je tam spomenutá aj výnimka na ktorú si treba dať pozor.

Kód: Vybrat vše

Stavbu nadzemných elektronických komunikačných sietí uskutočnenú na stĺpoch verejného osvetlenia alebo na iných stavbách je potrebné považovať za zmenu existujúcej stavby - stĺpov, budov, stožiarov apod. Ak takáto zmena stavby nebola povolená stavebnýchm úradom,je potrebné začaať konanie o jej odstráneni.

Takže všetko sa dá ale na všetko musia byť povolenia.
0 x

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 12 years ago

zavesne vedenie vyzaduje uzemne rozhodnutie, podkladom uzemneho rozhodnutia je aj vyjadrenie sa zivotneho prostredia, zivotne prostredie ale nedá kladné stanovisko. Legálne sú len tie vedenia, ktoré boli schválené pred tou vyhláškou. ,

Osobne by som nenapádal zbytočne konkurenciu pokiaľ nerobia pavučiny po okresoch. Také niečo sa ti vráti...a je to prvý krok, aby ste si vo finále potom hádzali klincové bomby do serverovní. Pokiaľ sú to 1-2 káble a ešte k tomu konektivita..kašli na to.
0 x

GNS

Příspěvekod GNS » 12 years ago

midnight_man píše:zavesne vedenie vyzaduje uzemne rozhodnutie, podkladom uzemneho rozhodnutia je aj vyjadrenie sa zivotneho prostredia, zivotne prostredie ale nedá kladné stanovisko. Legálne sú len tie vedenia, ktoré boli schválené pred tou vyhláškou. ,

Osobne by som nenapádal zbytočne konkurenciu pokiaľ nerobia pavučiny po okresoch. Také niečo sa ti vráti...a je to prvý krok, aby ste si vo finále potom hádzali klincové bomby do serverovní. Pokiaľ sú to 1-2 káble a ešte k tomu konektivita..kašli na to.

To je jasné, taký hajzel som neni. Ja som to len spomenul že ak oni by chceli napadnúť ako prvý, najprv by sa museli pozrieť na svoje. Inak videl som nejednú obec kade ide optika do obecného úradu po stĺpoch. Ale iba na obecný úrad a už nikam, alebo aj to že niekde len tak vísí hrncová spojka v polovici dediny a nič stoho. A napríklad teraz po novom som videl zavesenú optiku po stĺpoch trolejbusov. Krížom-krážom po celom meste asi nejaký monitoring alebo niečo z trolejami.
0 x

midnight_man

aj u nás sa vešá.....nech si vešajú. Stavať takú sieť nemám záujem.
0 x

shooter

Příspěvekod shooter » 12 years ago

jak je to s dalkovou optikou přes pole louky les to je taky 1000kč/metr ? to snad ne ?
0 x

shooter

Příspěvekod shooter » 12 years ago

někde jsem četl normy a datová sít ma limit hloubky 60-80cm a timto vy to šlo dělat a dělá se tak přece to nemuže vyt po polu tak drahy ne ?
http://www.implementsdirect.co.nz/product/ripper/
0 x

pixall

Příspěvekod pixall » 12 years ago

Kazdemu kto by to chcel zafrezovat do asfaltu, radim dat si studenu sprchu radsej teraz, nez potom... Prave sa v nasej lokalite rekonstruoval chodnik, stavbari (legalne objednani mestom) rusili stary a robili novy. Pred 20 rokmi si tam kablovy operator po dohode s mestom zakopat koaxialy, ale nechcelo sa im ist na 60 cm, tak isli len na 30 cm.... Tak im to teraz pri zoskrabavani chodnika na hlbku 30 cm potrhal bager. Sice neboli spokojni ale pri 30cm hlbke ulozenia, neuhadaju nic extra... Koax sa da naspojkovat, ale vlakna v zemi len tak nikto nenaspojkuje - nechcel by som byt ten, kto kvoli jednemu zahrabnutiu bagra stravi tyzden spojkovanim chraniciek, zafukovanim novych vlakien a ich zvaranim...

My sme v tomto uzemi robili prave robili pokladku nasej FTTH siete, na 500 metrov dlhej ulici je na jednej strane (ktora sa robila) celkovo 30 domov, vyslo mi to na 3 stojanove rozvadzace kde su zaustene mikrotrubky. Vsetko je v zemi, 60 cm hlboko, trubka na kazdy pozemok (vratane neobyvanych domov a vratane prazdnych parciel). Celkovy naklad na vystavbu chraniciek a rozvadzacov (bez kablov a vlakien) vratane pomernej casti projektu je cca 10tisic EUR +DPH, takze cca 330 EUR na pokryty dom (cca 8250kc). Pripojenych bude odhadom 30-50% takze naklad cca 500 - 1000 EUR na jeden realne dom (12-25tisic kc) bez DPH. Je to vela ale taketo siete sa nestavaju na pol roka. FTTH je pre ucastnikov velmi silny argument. Wifi v danom uzemi poskytujem iba ja takze budem svojich klientov migrovat na lepsiu technologiu. Konkurencia su narodni operatori po 20rocnej metalike (dvojdrat alebo koax), pre obe tieto metalicke siete je to na hranici pokrytia a kvalita sluzby je poslabsia.

Je to drahe ale ak by som to nespravil ja teraz, spravi to raz niekto iny a ja by som tam skoncil. Takto naopak je velka pravdepodobnost ze tam ja prezijem dlhe roky a nikto iny sa uz na trh nedostane (do lokality rodinnych domov pokrytej FTTH ist stavat druhe konkurencne FTTH je ekonomicka samovrazda)
0 x

pixall

Příspěvekod pixall » 12 years ago

shooter píše:někde jsem četl normy a datová sít ma limit hloubky 60-80cm a timto vy to šlo dělat a dělá se tak přece to nemuže vyt po polu tak drahy ne ?

to mozno tak niekde panu bohu za chrbtom, cez pole a cez luku, kde nie su ziadne inzinierske siete. medzi inymi inzinierskymi sietami je strojove kopanie zakazane a kto to napriek tomu robi, cas od casu sa pos*rie z toho co prave znicil a bude musiet nahradit. za posledne 2 mesiace som videl tri mierne zakopnutia do kablika v cene opravy par sto eur, styri trochu vaznejsie zakopnutia do kablika v cene od 1000 do 5000 eur za kazde, a potom som videl este pruser s plynom s takou vyskou skody ze ktorykolvek lokalny ISP by predal firmu aby to splatil, a aj tak by mu to na tu skodu nestacilo. a pri tychto vacsich pruseroch to nie je len o peniazoch, ale aj o vaznom riziku basy (lochu)... takze s tymi strojmi opatrne.
0 x

keksik

Příspěvekod keksik » 12 years ago

midnight_man píše:GNS u nás na SLovensku vyhláška ministerstva životného prostredia zakazuje od roku 2004 v intraviláne obce realizovať vzdušné vedenia. Ak spomínaš, že je tam vela konkurencie....tá ti to napadne na krajskom stavebnom úrade tak do mesiaca to máš dole...aj keď len vedenia od stĺpov k domom. Bohužiaľ. S týmto obec nič nemá...žiadna dohoda so starostom nepomôže.

Vyhlaska je jedna vec a realita druha. V mojom okoli si to konkurencia veselo vesia po el.stlpoch ci stlpoch miestneho rozhlasu.
0 x

Selič
antispam: Ano

Příspěvekod Selič » 12 years ago

někde jsem četl normy a datová sít ma limit hloubky 60-80cm a timto vy to šlo dělat a dělá se tak přece to nemuže vyt po polu tak drahy ne ?

Po poli počítáme cca 150Kč za metr včetně chráničky. Po zkušenostech doporučuji jít minimálně 1m hluboko a zasypávat aspoň odpadním pískem ze slévárny, jinak chránička v jílu a podobných zeminách časem vyplave na povrch.
0 x
"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."

midnight_man

keksik píše:

Vyhlaska je jedna vec a realita druha. V mojom okoli si to konkurencia veselo vesia po el.stlpoch ci stlpoch miestneho rozhlasu.
tak to im prajem vela štastia ;)
0 x

Kart

Příspěvekod Kart » 9 years ago

GNS píše:
midnight_man píše:zavesne vedenie vyzaduje uzemne rozhodnutie, podkladom uzemneho rozhodnutia je aj vyjadrenie sa zivotneho prostredia, zivotne prostredie ale nedá kladné stanovisko. Legálne sú len tie vedenia, ktoré boli schválené pred tou vyhláškou. ,

To je jasné, taký hajzel som neni. Ja som to len spomenul že ak oni by chceli napadnúť ako prvý, najprv by sa museli pozrieť na svoje. Inak videl som nejednú obec kade ide optika do obecného úradu po stĺpoch. Ale iba na obecný úrad a už nikam, alebo aj to že niekde len tak vísí hrncová spojka v polovici dediny a nič stoho. A napríklad teraz po novom som videl zavesenú optiku po stĺpoch trolejbusov. Krížom-krážom po celom meste asi nejaký monitoring alebo niečo z trolejami.

To byl mozna Zlin / Otrokovice?
0 x

jt-dob-net

Příspěvekod jt-dob-net » 9 years ago

GNS píše: A napríklad teraz po novom som videl zavesenú optiku po stĺpoch trolejbusov. Krížom-krážom po celom meste asi nejaký monitoring alebo niečo z trolejami.

Totéž mají k vidění v Pardubicích - trasa podél trolejbusové tratě a odbočky do paneláků, domů, všude tam kam je potřeba :-)
To na monitoring nevypadalo ...
0 x

3com

Příspěvekod 3com » 9 years ago

Na té trase Zlin / Otrokovice. Očividně hodně počítají s možným přerušením/přetržením každý kousek je kolo rezervy jak sviň 8)
0 x