❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Optika v obci - ako všeobecne na to, rady, typy, skúsenosti

Výstavba optických sítí, pokládky a průvěsy kabelů, administrativa.
GNS

Optika v obci - ako všeobecne na to, rady, typy, skúsenosti

Příspěvekod GNS » 12 years ago

Zdravím všetkých.
Chcel by som sa seriózne informovať (bez rečí že v dedine sa to neoplatí a podobne) ako je to z optikou a jej zakopaním keďže nemám v tom žiadnú prax ani skúsenosť. Verím že nájde sa tu veľa profíkov preto sa obraciam na toto fórum. Zaujíma ma to keďže zavesené káble môžu byť problém.
Všeobecne by som rád vedel:
- Ako zakopať optiku do úzkej ulice.
- Kde a ako sa umiestňujú rozvádzače zo splitrami alebo zváranymi vláknami a aký je ku nim prístup.
- Ako odbočiť, umiestniť káble napríklad na križovatkách
- Ako sa pripájaju uživatelia. Alebo ako sa pripájaju keď už je všetko zakopané, hotové, a niekto sa rozhodene že chce pripojiť. (každých dajme tomu 50m nejakú šachtu z prípojkami...?)

Prikladám ilustračnu fotku čo som našiel. Ako by sa to riešilo napriklad na takej to ulici
DSC03857.JPG
DSC03857.JPG (95.18 KiB) Zobrazeno 5379 x
0 x

shooter

Příspěvekod shooter » 12 years ago

řešil jsem to taky je tam spousty papírování ale zkus to udělat tak že polož optiku do asfaltu
0 x

GNS

Papierovanie to mi je jasné. A ako to presne myslíš že "položiť optiku do asfaltu"? Videl som aj taký postup že sa rezala iba drážka do asfaltu a tam sa vkladala tenká trubička. To máš na mysli?
0 x

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 12 years ago

ja som videl niektoré asfaltové cesty po 2-3 rokoch...fatálne zdeformované + ako vyriešiš prípadné vŕtanie do cesty? pokazí sa kanalizácia alebo voda tak nabehnú chlapi, rozpília asfalt aj s chráničkou..nič sa ťa nebudú pýtať. Na toto pozor.
0 x

reset

Příspěvekod reset » 12 years ago

jo , poloz to do asfaltu a dej si kolem toho hodne vystrazny znameni, ze se tam nesmi asi stoupnout, lidi ti urcite podekujou

optika na vesnici je holej nesmysl , co se tyce nakladu , navratnosti , atd atd ,
nasadis si urcity ceny (i kdyz relativne nizky), prijde konkurence , pres wifi o cca 100kc levnejsi , lidi budou mit hluboko kapsy , .... a co pak s tim ? prodas vlastni barak na umoreni dluhu ? ..... naivko
co jim pres to chces nabizet ? iptv ? za 100kc za 200 programu ?
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

Tomáš Břinčil
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Břinčil » 12 years ago

Jestli mas jenom tohle, tak to nema cenu ani resit. Papirovani na rok a spousta penez. Vystavba desitky tisic a navratnost nic.
0 x
Windows what? Linux instead...
Real programmers don't need notice all their known languages.

https://www.facebook.com/conexainternet

helapc

Příspěvekod helapc » 12 years ago

Já nad tím přemýšlím už několik let a podle mě to má smysl pouze pokud si tím vyřešíš propojení svých vysílačů a po cestě někoho připojíš. Papíry budu řešit letos přes zimu. Mám nabídku na kompletní projekt s vyřízením všech zúčastněných: plyn, kanalizace, voda, O2 .... za 50Kč/m
0 x

GNS

reset píše:jo , poloz to do asfaltu a dej si kolem toho hodne vystrazny znameni, ze se tam nesmi asi stoupnout, lidi ti urcite podekujou

optika na vesnici je holej nesmysl , co se tyce nakladu , navratnosti , atd atd ,
nasadis si urcity ceny (i kdyz relativne nizky), prijde konkurence , pres wifi o cca 100kc levnejsi , lidi budou mit hluboko kapsy , .... a co pak s tim ? prodas vlastni barak na umoreni dluhu ? ..... naivko
co jim pres to chces nabizet ? iptv ? za 100kc za 200 programu ?

Neviem kto tu je naivný ale práveže všeliakých wifi-čkárov je tu strašná kopa a na všetkých ľudia nadávaju ako sa len dá. Ale nejako to znášaju lebo nič iné naokolo nieje. Zarušené všetko krížom-krážom, ďalej nie aby mali nejakú všesmerovú anténu ale majú ako APčko 12-13 krpatých antén na jednom držiaku na všetky svetové strany, prístup ku zákaznikovy totálne nula bodov...to je nadlho, nejdem to rozoberať.

Je veľa obcií kde by mi ruky odtrhli keby sa spomenula optika. Návratnosť je ďalšia vec ale netreba byť unáhleny, ja som trpezlivý.

...Ako som napísal hore, veci ako "to je drahé a nevráti sa to..." rozoberať ma nejdem. Pýtal som sa niečo iné.
0 x

GNS

Najviac mi príde vtipné to, že keď človek povie že to zavesí tak je zle, a keď spomenie zakopanie tak je ešte horšie :wink: Takýmto prístupom bude v dedinách naveky pár megabit, amen :wink:
0 x

Hatatitla

Příspěvekod Hatatitla » 12 years ago

Vyrezať asfalt na každej strane čo najbližšie k múrikom a pred každý dom vytiahnuť mikrotrubičku tú skovať do kovovej lišty , keď sa budú pripájať klienti do lišti skovať malú kazetku na zvar a odtiaľ potiahnuť vlákno až k zákazníkovi na stôl.
Odporúčam dohodnúť si stretnutie vo wellimexe prípadne micos , v katalógoch ktomu nájdeš všetko čo bude treba .
0 x

helapc

No asi najvýhodnější je Gipon, ale mě se to nelíbí. Pošleš jedno vlákno dokola a kde potřebuješ tak si to pasivně rozdělíš. Já asi použiju ethernet. Dělaj se trubky poskládaný vedle sebe a kde potřebujes tak jednu trubku odkloníš.
0 x

reset

Příspěvekod reset » 12 years ago

Jasne, v klidu, my jsme to tu u nas probirali "dost dlouho", i s par klienty, vysledek je ten, ze optika pokud k tomu nemas dost duvodu, propojeni nodu, byt pripojen na optice, atd, atd, pripojeni sidliste. Jsou to vyhozeny penize, ztrata casu. Taky jsrm o tom u nas premyslel, ale nakonec jsem v nasi lokalite dospel k nazoru, ze na wifine jsme byli, na wifone jsme a na wifine i chcipnem. Radeji si tm postav kvalitni wifi, vymlat konkurenci a nabizej jen inet. (Btw jsrm ted na pivu a pisu z mobilu, sorry za preklepy)
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

GNS

helapc píše:No asi najvýhodnější je Gipon, ale mě se to nelíbí. Pošleš jedno vlákno dokola a kde potřebuješ tak si to pasivně rozdělíš. Já asi použiju ethernet. Dělaj se trubky poskládaný vedle sebe a kde potřebujes tak jednu trubku odkloníš.

Áno ak by sa to robilo tak by to bola pasívna optická sieť. Samozrejme z rozumným rozbočovacím pomerom.

A ku nákladom samozrejmosťou je "prieskum trhu" a nezáväzne objednávky. Nie kopať naslepo a nič stoho.
0 x

helapc

V tý ulici cos poslal, vykop po obou stranách mezi dvěma domy dát optický splitr (doufám že tomu tak říkaj). Asi bych splitry dimenzoval pro všechny domy a nepoužitý zaslepil. Kdo si vzpomene dodatečně ta vykopat splitr a připojit vlákno. Na konci ulice protlak a nazpátek stejně.
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 12 years ago

Průšvih je, že bohužel ta návratnost je tak hrozná, že je to naprosto základní parametr takovéhoto projektu. Jediná možnost je čekat, až si to ta obec rozkope sama třeba kvůli kanalizaci a přidat se k tomu. To ušetří opravdu spoustu peněz.

Běžně se počítá 1000 Kč za metr. Někde i víc, dle břemen např. Takže pokud máš dvousetmetrovou vesničku, v ideálním stavu - jedna silnice a domy okolo ní - tak jsi skoro na půl miliónu. Do dvou set metrů může být kolik domů? Deset? I kdyby dvacet ... takže 40 potenciálních připojenců. Takže pokud budeš školený politik, máš náklady něco přes 12 tisíc na člověka. Ale jen za ty trubky, kabely a možná sloupky (pokud to nepřeženeš počtem) a věcí okolo svárů. Připočítat musíš cesty k jednotlivým lidem (ty už tak moc nevyjdou, ale časově určitě), aktivní prvky (a to i k těm lidem). Takže odhadem od stolu a pera: 20 tisíc na dům. Zní to dobře? Jo ... Jenže se musí násobit bulharskou konstantou, neboť: všichni se nepřipojí (ale náklady to moc neušetří) - jsi minimálně na 40k (když budeš dobrej). Pak máš náklady na různé pronájmy (centrální prvek určitě někde tak bude), elektřinu. A samozřejmě náklady na vlastní konektivitu a režii té sítě jako takové. A co je vůbec nejhorší? Takhle krásné vesnice jsou na mapě asi čtyři ...
Kolik ti budou ochotní platit? Pětistovku? Za tři a půl roku jsi možná na svých. Spíš za sedm ... A to pořád v podstatě vařím z vody. Osobně a subjektivně odhaduji dvacet.
Proto se do toho nikdo moc nehrne ...

Na tvé otázky je vždy spousta odpovědí. Sorry.
1. tohle popírá co jsem řekl :-) úplně stejně jako do široké ulice.
2. kam umístit rozvaděče ti řekne až projekt. Ne všude si to můžeš dovolit. Většinou samostatné sloupky u plotů, ještě na obecním pozemku. Případně lze využít nástěnné varianty a přidělat na sloupy osvětlení (opět asi administrativní podmínka: čez ti to nemusí povolit, telecom to samé a jiné sloupy tam asi nemáš). Přístup k nim být musí ... nikdy nevíš, kdy tam budeš něco potřebovat. A viset kvůli tomu na plošině, nebo žebříku šest metrů vysoko je trochu praštěné. Ale i to jsem viděl ... to bylo ovšem řešení převěsové, po sloupech osvětlení. Převěsy jsou možná nejlacinější a nejrychlejší varianta - ale ne každé město ti to povolí (troufám si říci, že minimum).
Na tvé fotce moc možností nemáš ... se i může stát, že povolení nedostaneš ani na sloupek k plotu. A plot jako takový je majetek už majitele domu. Takže další člověk, se kterým se musíš dohadovat kvůli umístění nějaké krabičky.
3. křižovatka je silnice jako každá jiná. Ale jestli ti tam vyjde odbočka, tak ten projekt raději předělej. Jakékoliv zemní věci typu komora nebo spojka je vyloženě vhodné dělat na místech přístupných i bez záboru silnice. Nejlépe v trávě, nebo alespoň chodníku. A když už musíš jít přes křižovatku, tak ne napříč, obejdi to raději (po přechodech :-). V případě průšvihu nezavřeš jednu silnici, ale všechny čtyři, když to bude napříč.
4. ano. v komoře budeš mít spojky, sváry, nebo třeba splitter od PONky.

Ale technicky také může záviset i na počtech a rozmístění domů a zájemců. Může tě vyjít podstatně lépe nestavět PtP síť (samostatné vlákno ke každému), ale nějaká varianta PONky. To samé trubky a chráničky - pokud budeš dělat všechno najednou, asi nic proti ničemu když to bude jen jedna trubka a v těch komorách to jednou pro vždy provaříš k lidem (k nim pak půjde jen jedna tenká). Ale pokud by se něco v čase muselo přidávat, připojovat lidi, tak je takovéto řešení naprosto děsně pracné a relativně nebezpečné. Kvůli jednomu budeš rozebírat komoru, hledat vlákno, vařit a pak zase smotávat dohromady. Takže pak je zase lepší na to myslet a použít mikrotrubičky. S nima si pak můžeš dělat (odsud podsud) co chceš.

U PtP varianty se také dost vyšťavíš na aktivních prvcích. Ale opět: záleží na počtu. Dvanáct lidí vem čert, takový switch asi uneseš. Ale pro šedesát a více? To co stojí absolutně více, vyjde relativně levněji ... platí to jak pro PON, tak ty mikrotrubičky.

Někdo tady zmínil zařezání kabelů do silnice. To je pěkná technologie, rychlá a možná i laciná. Udělat pármilimetrovou drážku, vyložit gumou, položit kabel, dát gumu a nějakou ucpávku je rychlé. Jenže je to použitelné tak možná v Itálii, kde je šance, že na tu silnici dvacet let nikdo nesáhne. Ale rozhodně ne u nás, kde nevíš dne ani hodiny kde se udělá jaká díra v asfaltu a kdy a jak to bude patlal z technických služeb opravovat. Sice se to zařezává myslím poměrně hluboko, že ani fréza by tomu nemusela vadit, ale kdo ví?

A závěrem: absolutnímu začátečníkovi bych doporučil - nech si někde zpracovat kompletní projekt. Podle něj ti to pak vykope a položí kdekdo, možná i ta svépomoc přichází v úvahu. Takhle komplexní rady tady určitě nenajdeš. Přepisovat google nikdo nebude ...

doplněk (než jsem to dopsal tak se tady pár příspěvků objevilo): ty nezávazné objednávky nezapomeň dělit dvěma až třemi. Lidi toho naslibují ...
1 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.