❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Ubiquiti 24 GHz

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
zdenek.svarc
Administrator
antispam: Ano

Re: Ubiquiti 24 GHz

Příspěvekod zdenek.svarc » 12 years ago

ludvik píše:To je vtip?
David2006 píše:Snad se pochlubí i Zdeněk Švarc když tam na předávačce byl taky a snad už má nasazeno místo optiky.

Ano, byl jsem se na to mrknout a prohodit pár slov s Martinem a Honzou. Nasadit místo optiky určitě ne. Nasadit dočasně místo optiky by šlo. Ale ne teď. Na můj vkus je to příliš čerstvý produkt. Očekávám, že to ještě chvilku potrvá, než jej odladí.
0 x

David2006

Příspěvekod David2006 » 12 years ago

Tak přišli s tím opakováním posílání paketu při nejnižší rychlosti za deště. By mě zajímalo jak moc to může pomoct kam při tom klesne ta základní přenosovka - jestli vůbec klesne. Jinak to co dělají je i v jiných rádiích nebo tohle je jen fičurka možná díky jejich unikátní dvouanténové koncepci? Viz obrázek z jejich fora o 1/4 QPSK SISO REP

The latest beta firmware now offers a new protocol, well sorta, it is a twist on an existing protocol.

QPSK SISO REP re-transmits each QPSK packet multiple times to increase the chance of reception. This differs from the normal protocol where each packet is sent once and then only resent if it has not been received on the other side...the REP features keeps the latency much lower as compared to re-transmissions.

I am sure the rain fade enhancements will NOT stop here either.

They still have other options to explore like narrowing the channel width on the fly but I suspect this is a hard one to achieve.

There are so many enhancements they can do for the AirFiber radios!

http://forum.ubnt.com/showthread.php?t=60268&page=2
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 12 years ago

OK, domluvene .. ja to nemyslel nijak spatne, vazne me ty konzole jsou na nic :)

P.S.: opakovani packetu ? to je ale pekna prasarna
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education

David2006

Viktor Novotný píše:OK, domluvene .. ja to nemyslel nijak spatne, vazne me ty konzole jsou na nic :)

P.S.: opakovani packetu ? to je ale pekna prasarna

OK, vyber nějaké pěkné a optej se doma jakou mají rádi čokoládu :D .

Víc než prasárna mě zajímá jak moc to může pomoct, ale spíš to bude pro spoje nad 2km za deště.
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 12 years ago

Padne to někam k 35Mbitům, jestli to dobře počítám? Tak vzhledem k určení tohodle pojítka to asi přínos má. Akorát se mi moc nezdá, že by vysílání každého paketu čtyřikrát nějak významně zvýšilo šanci na jeho doručení. Ale kdo ví?
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

David2006

35Mbs je někdy pořád lepší jak žádný Mbs :) , ale je jasné že na IPTV by to bylo jedno. Ale asi se to dá relatině snadno nasimulovat. Stačí když se někomu bude chtít si to tam nastavit natvrdo a změřit přes to rychlost, protože výsledek bude maximálka možného.
0 x

ludvik

Abych pravdu řekl, na jaře jsem se utvrdil v názoru, že je snad lepší, když to nejede vůbec, než když to jede na 100% (výkonového maxima). Pokud se šetset lidí snaží procpat 300M do 150M, je to o nervy. Zvlášť když jako správec jsi na tomto spoji závislý. :-)
David2006 píše:35Mbs je někdy pořád lepší jak žádný Mbs :) , ale je jasné že na IPTV by to bylo jedno. Ale asi se to dá relatině snadno nasimulovat. Stačí když se někomu bude chtít si to tam nastavit natvrdo a změřit přes to rychlost, protože výsledek bude maximálka možného.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

no otazka je co ta chybovost nad 100 Mbps, meril to uz nekdo ?
0 x
- programming
- development
- education

David2006

ludvik píše:Abych pravdu řekl, na jaře jsem se utvrdil v názoru, že je snad lepší, když to nejede vůbec, než když to jede na 100% (výkonového maxima). Pokud se šetset lidí snaží procpat 300M do 150M, je to o nervy. Zvlášť když jako správec jsi na tomto spoji závislý. :-)
David2006 píše:35Mbs je někdy pořád lepší jak žádný Mbs :) , ale je jasné že na IPTV by to bylo jedno. Ale asi se to dá relatině snadno nasimulovat. Stačí když se někomu bude chtít si to tam nastavit natvrdo a změřit přes to rychlost, protože výsledek bude maximálka možného.

Na druhou stranu je zde otázka proč jsi potřeboval před půl rokem 300Mb na 600lidí :wink:. Každopádně pro někoho to bude přínos pro jiného ne.
0 x

ludvik

Protože se podělalo gigabitové rádio :-)
David2006 píše:
ludvik píše:Abych pravdu řekl, na jaře jsem se utvrdil v názoru, že je snad lepší, když to nejede vůbec, než když to jede na 100% (výkonového maxima). Pokud se šetset lidí snaží procpat 300M do 150M, je to o nervy. Zvlášť když jako správec jsi na tomto spoji závislý. :-)

Na druhou stranu je zde otázka proč jsi potřeboval před půl rokem 300Mb na 600lidí :wink:. Každopádně pro někoho to bude přínos pro jiného ne.
0 x

David2006

ludvik píše:Protože se podělalo gigabitové rádio :-)

[/quote]

OK, tomu rozumím že se Ti něco pokazilo, ale mě šlo o ten poměr 300Mbs na 600lidí, leda by v tom byla i nějaká telka extra.
0 x

dantasik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dantasik » 12 years ago

Trocha dokumentace z montaze:

Takto vypada jedina rozlozena cast z AF24, je to drzak co prijde na stozar
Obrázek

Takto to pak vypada kdyz se to hodi na stozar, pri vymene se to nemusi ani povolovat jelikoz se to tam nasadi stejne jako kdyz se nasazuje antena u arkivatoru.
Obrázek

Takto uz to vypada nasazene, zakrouzkovane jsou hlavy sroubu pro nastaveni azymutu a elevace. Pri vymene jednotky si staci opsat kam jsme to natocili, na drzaku jsou stupnice
Obrázek

Testy udelam snad zitra-pozitri az namontujeme i druhou stranu nejak neni cas, spoj bude na 2km.
0 x
Daniel Tasáry

Jap

Příspěvekod Jap » 12 years ago

dantasik píše:Trocha dokumentace z montaze:

tak ja take neco pridam - zatim jen jedna strana spoje, zitra snad druha.
grafy zde: http://mrtg.suchdol.net/mrtg/airfiber.html

vyloznik na stene
Obrázek
Obrázek

jednotka nasazena na drzaku
Obrázek

treba takhle brzy bude vypadat bezne klienste pripojeni - tak jako ted casto vidite nano m5 nebo loco m5 tak uvidite airfiber :-)
Obrázek
Obrázek
Obrázek

vetsi obrazky zde: http://foto.panoch.net/project/airfiber/
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

ono je to multipoint ?
0 x
- programming
- development
- education

Jap

Příspěvekod Jap » 12 years ago

Viktor Novotný píše:ono je to multipoint ?

pokud vim neni, to s tou klientskou instalaci mel byt spis vtip - napadlo mne to, kdyz jsem videl jak to vypada vedle okna na dome :-)
0 x