❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

QOS nastavenie priorit

Návody a problémy s konfigurací.
hapi

Re: QOS nastavenie priorit

Příspěvekod hapi » 14 years ago

hmm, na latenci to asi mít vliv nebude i když co já vim. Možná i jo. Teoreticky stačí jenom pozměnit DSCP a rozdělit to třeba do dvou priorit a NV2 nastavené na osum queue by se o to měla postarat tak že bude pakety označený prioritou 1 snažit doručit jako první.

Na druhou stranu, k čemu to. Označíš si ICMP aby dobře vypadal ping zatim co ostatní protokoly budou lagovat? Ne latenci to nesníží protože to musí dodržovat TDMA okna tak jako tak. Pouze to jinak řadí pakety v bufferu před odesláním do vzduchu.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 14 years ago

to razeni podle priorit nekde kde to jede na doraz muze byt vyhodne, spis by me zajimalo jak se to chova v praxi jestli to nekdo nepouziva / testuje.
0 x

Tomas1

Příspěvekod Tomas1 » 14 years ago

s uzivatelom hapi sme prisli na to, ze mi tie priority nefunguju preto, lebo nemam garantovany konekt, existuje nejake riesenie ako to spravit na negarantovanom konekte?

Mam 2Mb/s download a 3Mb/s burst na 30 sekund.

Ide o to ze mi to pada aj na 1,5Mb/s a preto mi QOS nefungovalo.

Da sa s tym nieco spravit? Alebo tu uz mikrotik skoncil? :(

Dikes za rady.
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

pokud nemas garant neudelas zadny qos
0 x

Tomas1

Příspěvekod Tomas1 » 14 years ago

no skvele :(

Skusim zohnat garantovanu linku, len mam otazku,

Ako viem potom tie queue tree rychlosti zmenit?

Ide o to ze v noci je vyssia rychlost a ja nechcem ostat obmedzeny tymi pravidlami, potrebujem to vecer bud vypnut, alebo nastavit vyssie rychlosti, len aby ma to neobmedzovalo.
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

to prece neni problem bud mit queue pro kazdou deni dobu a marky s casovym rozpetim jako potrebujes, nebo skriptem menit nastaveni qtree v danem case jako to mam treba ja
0 x

mimicko
antispam: Ano

Příspěvekod mimicko » 14 years ago

Zdravim.Nasiel som na stránke wiki mikotiku skript na qos cez L7 ( wiki.mikrotik.com/wiki/Basic_traffic_shaping_based_on_layer-7_protocols )
Chcem sa spýtať ci je toto riesienie použiteľné. Pripadne poradiť s niečím podobným,nakoľko toto je uz nad hranicu mojich vedomosti.
Ďakujem za každú radu pripadne nasmerovanie.
0 x
Niesom ISP, iba clovek co ma zalubu v lamani ludskych moznosti. :)

Radek.Kovacik

Příspěvekod Radek.Kovacik » 12 years ago

Maxik píše:tak si oznacis to co ma mit tu vyssi prioritu das tomu paket mark hiprio treba zbytek oznacis lowprio, udelas si 1 hlavni qtree +2 vetve kam do kazde posles podle paket marku ten dany traffic, je nutne mit spocitane limitat tech vetvi aby to nebylo vic nez ma nadrizena. Dale je dobre si uvedomit ze fronta se tvori vzdy na odchozim interfejsu tedy ze download brzdis na eternetu smerem do lan a upload smerem do netu

Chtěl bych se zeptat, zda platí to, co píše Maxik nebo to, co je uvedené v tomto dokumentu na stránkách 32-36 přímo od Mikrotiku. Můžete mi vysvětlit ten rozdíl? Chci si taky prioritizovat provoz a nevím, do jakého chainu to správně šoupnout.
0 x