Zdaravím všechny, mám možná trochu začátečnickou otázku. Zatím spíše experimentujeme s N- kama a většinu klientů máme v klasické 5 tce. Teď uvažujem o masivním přechodu na N - Mimo zajímalo, by mne jestli by jste někdo mohl prozradit, jaké používáte ucelené řešení ?
Vidím dvě možnosti - Mikrotik Only - vysílače buď 433 AH s dvěmi kartami na každé jednu dvopol anténu s 20 stupňovým úhlem a klienty mikrotiky v obyčejném N či duálním. - Jaký použít rešim mikrotiku na straně AP lepší režim bridge a routovat vše na výkoném zařízení ? nebo 771 s Ap verzí každou na jinou anténu všechny ve switchi a do routeru. Nebo použít radši UBNT ? i když máme většinu na mikrotiku ? Jak je to s kompatibilitou či spíš nekompatibilitou Airmaxu a NV2 a jaké máte zkušenosti z klasickým N - kem ? či případně A-N ?
Předem díky za zkušenosti snad jsem nepřehlídl podobnou dizkusi, ale tak nějak se mi zdá že to je jen tak střípkovitě. Budu vděčný, když se někdo rozdělí se svým řešením.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
5GN - Mimo Mikrotik versus UBNT
AP - co antena (MIMO) to RB411AH + karta v kovovem (Alu) Boxu za antenou, nejaky multi reseni alias RB433 apod. sem zavrhl rychle, ruseni apod., na foru se toho prokecalo uz hodne. AP v bridge rezimu a prednim RB750 treba... nv2 (N) & AirMax (N) = uplna nekompatibilita, kazdej na svym pisecku. S Nkem je zkusenost dobra, ale jen v malo zarusenym prostredi. Hlavne bacha na Uplink k APcku, nynejsi trable s vice skoky s pouzitim Mikrotik nv2 se tady na foru taky resi... jedna pater na nv2 + ap na nv2 je v pohode funkcni reseni.
PW
PW
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))
Díky vím, že už se tu o tom diskutovalo, znám ale firmu co staví i v zarušených městech klustry s 20 dvoupolirazičníma sektorama okolo, klidně ve dvou řadách nad sebou mají to připojeno koaxy na rb 433 a asi jim to funguje jinak by to nedělali ve velkém
P.S: Na páteře montujeme 200 Mbit 10 Ghz i nové jedná se spíš o menší městečka - dědiny. Licencovaný pásma stojí teď za houby, nikdo by nám je nezaplatil tak dáváme věřím že kvalitní 10G ( Racom)
P.S: Na páteře montujeme 200 Mbit 10 Ghz i nové jedná se spíš o menší městečka - dědiny. Licencovaný pásma stojí teď za houby, nikdo by nám je nezaplatil tak dáváme věřím že kvalitní 10G ( Racom)
0 x
pokud nekdo stavi jak rikas ve velkym, tak verim, ze se plnym vykonem do anteny dobyvaji i uspesne ke svym klientum
ve meste je to terno no...co dodat...
PW

PW
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))
JJ nevím jak to ta firma dělá, vidím jen hw jak to mají konfigurované atd. jsem zatím nezjistil. Jinak si říkám, že by se to časem mohlo zlepšit jestli bude mikrotik podporovat GPS synchronizaci. Jinak jsem docela na váškách s jakou technologíí pokračovat, s mikrotiky a některými seriemi jsme měli fakt problémy a když už jsem lezl na střechu potřetí ho v zimě měnit tak už mne to fakt štvalo. K tomu ubnt vypadá líp nemusí to člověk půl hodiny montovat atd. ale to je diskuze do jiného témata, které tu je. Jinak se mi alespoň trochu líbí jirous boxy na antény, věčně mne nebaví to bastlení nějaké krabičky za anténu. Vím, zéž že jedna firma si nechvá v polsku vyrábět special antény s kovovým boxem i na klienty. No ale bohužel u nás vypukla cenová válka a když někdo nabízí 10 Mbit za 200,- s DPH a zřízení zdarma tak se musí šetřit každá koruna 
takhle vypadá základní stožár co tu staví v N - ku http://www.luxus.cz/obchod_pic/antena_s ... 8dbi_c.jpg

takhle vypadá základní stožár co tu staví v N - ku http://www.luxus.cz/obchod_pic/antena_s ... 8dbi_c.jpg
0 x
-
Podobnou sestavu jsem viděl nedaleko HK. Na druhou stranu, mít úzké sektory není hloupá věc.
0 x
-----------------------------------------------------------
RBcka i UBNT mají své přednosti - využívám obojí
Objasní mě někdo smysl takovéhoto řešení? Dyk tam je víc antén než je kanálů na 5GHz, ať mě nikdo netvrdí, že se to neruší.. Takovejhle sajt zabije spolehlivě celou pětku.. No, každej to holt děláme jinak... 

0 x
ty kraso to je mazec tem nestaci snad ani 20 kanalu
a tech koaxu, no takovy narez sem jeste nevidel...to bych scel videt tu smrst mikrotiku co to krmi...uzky sektor je fajn nekde...ja jedu na par mistech na skalarech (single)
a nestezuju si.
Repkins : dyt jemu jed to fuk ze se konkurence neprobije, on ano a to to je pro takoveho ISP nejdulezitejsi
PW

Repkins : dyt jemu jed to fuk ze se konkurence neprobije, on ano a to to je pro takoveho ISP nejdulezitejsi

PW
0 x
-
Kdyz sektorky, tak poradne.
Kdyz neco takoveho posadis na kopec na par dedin, tak to i uzivis a nemas prazdne sektory. Na ruseni dlabou, siroko daleko nikdo a i kdyby, tak kde si budes stezovat? U CTU?? Nenechme se vysmat.

0 x
uz sem videl podobny dilo, uplne crazy na stozaru kolem dokola nakladanych asi 8-10 UBNT Nano M5
tem taky pomalu nestacilo pasmo v petce verim...sebevrazi...
PW

PW
0 x
Ono se snad ani nedá mluvit o sektorkách, když to má 20° v obou polarizacích. To je spíš panelka pro klioša. Beztak je to dělaný z kuprextitu. Za takovou anténu na sajtu bych se i styděl.
0 x
-
To je o penezich a ne o studu. Bud stavis sit poradne a pak se nestydis. Nebo sit dojis a skoncis na podobnejch zverstvech. Ale abysme se vratili k tematu. IMHO mikrotik zaspal s nv2 a UBNT s AirMax zabodoval. Na RBcku se da nastavit prvni posledni a na UBNT je to klikacka. Ale stejne se rizeni provozu na RBckach nevyhnes.
0 x
-
pcwifi píše:uz sem videl podobny dilo, uplne crazy na stozaru kolem dokola nakladanych asi 8-10 UBNT Nano M5tem taky pomalu nestacilo pasmo v petce verim...sebevrazi...
Zvlast kdyz Nano M5 a mensi segra Loco jsou uzasny vsesmerky. To si muzes nechat o nejaky propustnosti zdat.
0 x
Asi důležitý je rozhodnout se pro platformu pro AP/Klient, aby to bylo spolu kompatibilní a šly použít proprietární protokoly. Platforma na páteři je vcelku jedno. Já jsem upřednostnil na AP/Klient RBčka, protože to má opravdu dobrej monitoring a skvěle se s tím routuje - není to jen tupý zařízko, který převádí eth na wifi. Sice mě HW stojí víc, ale od doby, co jsem začal montovat jen RB, tak klidněji spím. UBNT je pro klikače, kteří nepotřebují vědět co se přesně v tom zařízku děje, v RB vidíš každej paket a můžeš s ním čarovat.
0 x
-
Repkins píše:Asi důležitý je rozhodnout se pro platformu pro AP/Klient, aby to bylo spolu kompatibilní a šly použít proprietární protokoly. Platforma na páteři je vcelku jedno. Já jsem upřednostnil na AP/Klient RBčka, protože to má opravdu dobrej monitoring a skvěle se s tím routuje - není to jen tupý zařízko, který převádí eth na wifi. Sice mě HW stojí víc, ale od doby, co jsem začal montovat jen RB, tak klidněji spím. UBNT je pro klikače, kteří nepotřebují vědět co se přesně v tom zařízku děje, v RB vidíš každej paket a můžeš s ním čarovat.
Oblíbenej flameware: Mikrotik vs. UBNT
Mikrotik provozujou raketovy inzeniri a UBNT idioti z pomocne skoly.

Oboji ma sve plus a minus.
0 x