❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

jaký FTP stíněný venkovní outdoor kabel

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
mpcz

jaký FTP stíněný venkovní outdoor kabel

Příspěvekod mpcz » 12 years ago

Zdravím,
v souvislosti s novou normou pro hromosvody a nárustem mrtvých ETH portů u RB (UBNT nepoužívám) po bouřkách bych rád otevřel diskuzi na téma: jaký kabel pro klienty s RB. Myslím kabel pro venkovní (outdoor) použití a stíněný fólií nebo opletením. Jak je kdo spokojený s kvalitou, jak se s ním dělá, napojení stínění kabelu na oplechování konektorů, výdrž krabice, nákupní ceny atd.
Dík za poznatky.
mpcz, 15.10.2012
0 x

DarkLogic

Příspěvekod DarkLogic » 12 years ago

Používáme tento a nejsou k němu žádné výtky:

http://www.ipmedia.cz/?cls=stoitem&stiid=1832
0 x

Withman
antispam: Ano

Příspěvekod Withman » 12 years ago

Již snad 2 roky používáme venkovní FTP kabel od UBNT, který má zemní drát z Cu (http://www.ipmedia.cz/default.asp?cls=s ... stiid=2740) a k tomu samozřejmě i ty UBNT koncovky (jsou drahé, ale vyplatí se to). Starší verze kabelu měla problém s tím, že po pár měsících kabel změnil barvu na tmavě zelenou, tak snad tato nová verze to dělat nebude. :D
Jinak na tomto kabelu + UBNT trafu jsem ještě nikdy nemusel měnit Mikrotika kvůli odešlému etherportu. Nyní již tak máme stovky instalací a vše OK.
0 x

mpcz

Withman píše:Již snad 2 roky používáme venkovní FTP kabel od UBNT, který má zemní drát z Cu (http://www.ipmedia.cz/default.asp?cls=s ... stiid=2740) a k tomu samozřejmě i ty UBNT koncovky (jsou drahé, ale vyplatí se to). Starší verze kabelu měla problém s tím, že po pár měsících kabel změnil barvu na tmavě zelenou, tak snad tato nová verze to dělat nebude. :D
Jinak na tomto kabelu + UBNT trafu jsem ještě nikdy nemusel měnit Mikrotika kvůli odešlému etherportu. Nyní již tak máme stovky instalací a vše OK.

Zdravím,
pár drobností pro upřesnění:
- ten zemnící drát myslíš přesně co? Jaký to má průměr?
- ty RJčka jsou speciální v čem? Cena?
- systém spojení stínění na RJ?
- pokud neodchází ETH, jak je uzemněná konzola? Na hromosvod lanem nebo podle nové normy s oddáleným hromosvodem - nijak, jen tím stíněním?
Dík.
mpcz, 15.10.2012
0 x

Withman

mpcz píše:Zdravím,
- pokud neodchází ETH, jak je uzemněná konzola? Na hromosvod lanem nebo podle nové normy s oddáleným hromosvodem - nijak, jen tím stíněním?
Dík.
mpcz, 15.10.2012

Kabel = 4 páry vodičů + hliníková folie + zemnící "drátek" z Cu, ostatní výrobci stíněných kabelů používají Al.
RJčka mají na sobě očko, kde se prostrčí ten Cu drátek. 100% jistota bez pájení. :)
RJčko stojí cca 12Kč, sice je drahé, ale člověk použije jen dvě.
Co se týče instalace, tak tam záleží, jak je to na domě. Někdy je stará norma, někdy nová, někdy hromosvod není. Zatím musí říci, že při použití těchto prvků + UBNT trafa nikdy eth na MK neodešel.

Jinak zde přidávám odkazy, jak vypadají ty prvky od UBNT.
http://www.ubnt.ca/images/ubnt-cable-2.jpg
http://www.wifihw.cz/db/wysiwyg/Image/toughcable-XX.jpg

Jinak ten nový UBNT kabel je ve čtvercové krabici s cívkou, takže se skvěle odmotává a neláme se apod. Stojí jen o trošku víc než Datacom. A vzhledem k tomu, že jak Datacom, tak starý UBNT i nový UBNT mám skladem v kanceláři, tak prohlašuji, že UBNT vypadá nejrobustněji.
0 x

mpcz

Withman píše:
Dík.
mpcz, 15.10.2012

Kabel = 4 páry vodičů + hliníková folie + zemnící "drátek" z Cu, ostatní výrobci stíněných kabelů používají Al.
RJčka mají na sobě očko, kde se prostrčí ten Cu drátek. 100% jistota bez pájení. :)
Co se týče instalace, tak tam záleží, jak je to na domě. Někdy je stará norma, někdy nová, někdy hromosvod není. Zatím musí říci, že při použití těchto prvků + UBNT trafa nikdy eth na MK neodešel.

Jinak ten nový UBNT kabel je ve čtvercové krabici s cívkou, takže se skvěle odmotává a neláme se apod. Stojí jen o trošku víc než Datacom. A vzhledem k tomu, že jak Datacom, tak starý UBNT i nový UBNT mám skladem v kanceláři, tak prohlašuji, že UBNT vypadá nejrobustněji.

Zdravim,
pokud je to podle nové normy, tak je potom konzola uzemněná pouze tím stíněním? T. j. jen těmi tenoučkými drátky?
Dík.
mpcz, 15.10.2012
0 x

Withman

Co myslíte konzolí? Jako stožár na střeše, nebo držák na komíně?
0 x

mpcz

Withman píše:Co myslíte konzolí? Jako stožár na střeše, nebo držák na komíně?

Zdravím,
no samozřejmě oboje, variabilita je při těch stovkách instalací určitě veliká. Většinou se asi bude jednat o konzolu na hmoždinkách na zdi nebo komíně nebo nějaké malé stožárky. Podstata je ale asi jasná: něco kovového na střeše, co se teďka po novu nesmí uzemnit na hromosvod.
mpcz, 15.10.2012
0 x

Withman

No ale tady v diskuzi se ptáte, jak ochránit zařízení. :) A má odpověď je stíněný kabel + stíněné koncovky + kvalitní PoE trafo a vše funguje OK.
Co se týče uzemnění, tak se musíte optat odborníka + hromosvod je na každém domě uplně jiný, takže se k tomu nedá dát relevantní informace.
Jen ze své zkušenosti mohu s klidem říci, že při použití, toho co jsem vypsal, nikdy zařízení neodešlo, ať již byl hromosvod nebo ne.
Pokud však stavíme stožár na novém domě a je hromosvod podle nové revize, tak samozřejmě s jímací tyčí atd.
0 x

Withman

mpcz píše:
Withman píše:
Dík.
mpcz, 15.10.2012

Zdravim,
pokud je to podle nové normy, tak je potom konzola uzemněná pouze tím stíněním? T. j. jen těmi tenoučkými drátky?
Dík.
mpcz, 15.10.2012

Tohle je samozřejmě blbost a nelze to.
0 x

mpcz

Tohle je samozřejmě blbost a nelze to.[/quote][/quote]

Zdravím,
no právě, pokud se to teda nesmí uzemnit ani na hromosvod po staru ani tím stíněním, jak to teda bude uzemněné? Připomínám, že v mnoha případech tu konzolu montuje poskytovatel, takže bysme se tomuto problému neměli obloukem vyhýbat.
mpcz, 15.10.2012
0 x

Withman

Ale mi tu řešíme, jak uzemnit, či lépe řečeno ochránit Mikrotika, tak aby neodešel. S výše popsaným postupem se mi tento problém vyhýbá.
Uzemňování držáků a stožárů tu přeci neřešíme. To se musíme optat odborníka na hromosvody.
0 x

mpcz

Withman píše:Ale mi tu řešíme, jak uzemnit, či lépe řečeno ochránit Mikrotika, tak aby neodešel. S výše popsaným postupem se mi tento problém vyhýbá.
Uzemňování držáků a stožárů tu přeci neřešíme. To se musíme optat odborníka na hromosvody.

Zdravím,
no ten ti řekne s úplným klidem, že on má hromosvod v pořádku.
Pokud ale montujeme stovky klientů, tak bysme to měli vědět. Já se přiznám, že mi to úplně jasné není. Mám nepříjemný pocit, že za správnost provedení odpovídá montér konzoly a zařízení, což mě nenechává klidným. Proto zkoumám, jestli by to opletení náhodou nemělo potřebný průřez, který je třeba pro správné přizemnění.
mpcz, 15.10.2012
0 x

Withman

Těžko Vám radit, řešíte s prominutím hlouposti. Máte zde informaci o tom, jak ochránit zařízení před zničením, což je důležité pro zákazníka/Vás, abyste nemuseli platit nové zařízení z jeho/Vaší kapsy.
Pokud Vám jde primárně o to, jestli uzemnit nějaký držák či stožár, tak to Vám podá firma, která se zabývá hromosvody. Já si osobně myslím, že určitě nelze zemnit věci (držák, stožár, atd.), které jsou venku na vnitřní elektrické rozvody. :?
A pokud chcete nasadit dalšího brouka do hlavy, tak věřte, že se již nesmí vrtat do používaného komínu, jelikož pak zákazník nedostane revizi...
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 12 years ago

Na hromosvod nesmíš, dovnitř nesmíš, třetí možnost nevidím :-) mpcz to říká správně ... hromosvodář řekne prd. Toho zajímá hromosvod, ale ne to ostatní. Sám mám příklad - objednali jsme hromosvod na rodinný dvojdomek, kde máme stožárek. Ten tam byl už dřív, hromosvodař okolo něj chodil. A jak si myslíš, že udělal ten hromosvod? Jenom po hranách střechy natahal hliníkové dráty a na každém rohu udělal takový půlmetrový čuráček. Vše je v pořádku. Nebyl to začátečník ...

A ten mikrotik je kabelem (jeho stíněním) uzemněný na vnitřní rozvod. Ono už je z logiky věci jedno, jestli k tomu přiletuješ i ten výložník (pokud není spojen s hromosvodem). Když se nad tím zamyslíš, tak třeba alcomy se tak dělají. Dle nové normy nemáš mít stožár ani zařízení na něm spojené s hromosvodem, ale na ekvipotenciální svorkovnici domu. Do teď si ovšem nejsem jistý co to vlastně má být a hlavně kde to ty domy mají - podle mě kousek od konce hromosvodu (a je to spojené s kolíkem zásuvek). No a zemnícím kabelem té alcomy přizemníš i celou anténu vč. výložníku, ledaže bys to podložil izolátorem. Tedy uděláš vlastně to, co si myslíš, že nelze. S mikrotikem to ale neuděláš, ten je obecně zavřený v plastu ;-)

Proto se snaží získat informace i jinde. Můj pololaický názor, podpořený jednou zkušeností je, že je lepší použít slabší a nestíněné UTPčko. Ono se tak rychle přepálí, že funguje jako bleskojistka :-)

Withman píše:Pokud Vám jde primárně o to, jestli uzemnit nějaký držák či stožár, tak to Vám podá firma, která se zabývá hromosvody. Já si osobně myslím, že určitě nelze zemnit věci (držák, stožár, atd.), které jsou venku na vnitřní elektrické rozvody. :?
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.