❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

airFiber pro 24 GHz ... marketing versus skutečnost

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
Cheprer
antispam: Ano

Re: airFiber pro 24 GHz ... marketing versus skutečnost

Příspěvekod Cheprer » 12 years ago

Mame nasazeno, zajima nekoho objektivnost mne?
0 x
Ferenc Richard
info[at]RFservis[dot]cz
+420 774 164 886
Vystavba telek. reseni LTE, 3G, 2G [HUAWEI,NOKIA..]
Mikrovlny ericsson, huawei, ray, alcoma...
Vytyčování met. a opt. siti o2
Servis a udrzba mob. a fix stanic.
Poskytovani telek. sluzeb Olomoucky kraj.

ludvik

Příspěvekod ludvik » 12 years ago

Protestanti se najdou vždycky ...
Cheprer píše:Mame nasazeno, zajima nekoho objektivnost mne?

Spíš mě napadlo, když je to zjevně hodně závislé na GPS, jestli to nakonec nemá větší vliv, než bychom čekali. Ono i co tak sleduji GPS na rocketu, kvalita dost kolísá. A to je to na místě, kde vidí oblohu celou. A vzhledem k podivně fungujícímu GPS syncu na rocketech bych se nedivil, že tam mají třeba botičku ...
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 12 years ago

Cheprer píše:Mame nasazeno, zajima nekoho objektivnost mne?

jasne, sem s info
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education

SovaIPV
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod SovaIPV » 12 years ago

Dobrý den,
pročítám si příspěvky v tomto diskuzním vláknu a jelikož mám chvilku volného času a mluví se zde také o nás, rozhodl jsem se na pár příspěvků zareagovat.
1) ocior píše - Vidim za tim merenim Alcomu jen ja? - odpověď zní - A vadí to? Nebo snad někdo předpokládal, že si neziskové sdružení Internet pro všechny pořídilo drahé testovací zařízení, aby mohlo jednou za půl roku vydat recenzi nějakého spoje. Naměřené výsledky jsem osobně konzultoval s technikem, který byl u testu přítomen, není zaměstnancem Alcomy a vzhledem k dlouholeté spolupráci má mojí plnou důvěru. Ostatně kdo článek dočetl do konce, jistě narazil na větu - že airFiber po prvním testu nezatracujeme a v dohledné době dodáme zkušenosti z reálného provozu (samozřejmě bez účasti kohokoliv z Alcomy)

2) Cheprer píše - velice zajimave poctenicko. Jsem zvedav na neutralizaci autora. Dodam testy na 5km nasazeni ve meste.... a otevrene... citlivost nic moc... rezerva na unik na tu vzdalenost tragicka... ale propustnost je v jinych cislech nez ma pan v recenzi. A o pár hodin později, rovněž Cheprer již poněkud unešený diskuzí dodává - Jsem rad ze vsechni veri jedne recenzi kterou pokladam za vyser spisovatele, protoze hodlam jeho skvele vysledky zpochybnit, a uvest na pravou miru jak to funguje.

Odpověď zní: Nevím co jste myslel pod "neutralizací autora" každopádně v prvním příspěvku (pokud jsem to správně pochopil) píšete, že citlivost není nic moc, rezerva na únik tragická a jen v propustnosti jste dosáhl jiných hodnot než uvádíme v článku. A po pár hodinách najednou článek označíte za výser spisovatele a hodláte výsledky spochybnit. Já velice rád na serveru Internet pro všechny zveřejním i výsledky vašich testů na 5Km spoji, když je dodáte ve formě uceleného článku a budu vědet kdo se skrývá za nickem Cheprer a jakou síť provozuje. Ostatně už to v diskuzi zmínil Viktor Novotný - několikrát jsem v průběhu posledních 5 let oslovil nejen jeho, ale několik lokálních ISP, které považuji za dostatečně erudované ve svém oboru, aby se podělili o své zkušenosti s některými technickými novinkami na trhu - bohužel bez nějakého většího úspěchu (teď bych nerad někoho urazil, každý je strašně časově zaneprázdněn, ale když se rozhlédnu po tomto diskuzním serveru tak většina diskutujících zde "prodiskutovala" pěkných pár desítek hodin).

3) DarkLogic píše - Problém je v tom, že server Internetprovšechny se nechává sponzorovat Alcomou. Není pak divu, že se stává nedůvěryhodným (ať už právem či nikoliv), když recenzuje produkty jiných výrobců...a jeho recenze jsou snad vždy negativní.

Odpověď zní: Alcoma je jedním z deseti dlouholetých inzerentů na našem serveru. Kromě Alcomy u nás inzeruje UPC, VancoNet, evvo, Airwaynet, Cerberos, Tlapnet, Ujezdnet, Eurosignal, WFMetal. Z peněz za reklamu platíme honoráře autorům, abychom kromě databáze sítí, v které propagujeme většinu z vás již cca. 8 let zcela zdarma, mohli čtenářům nabídnout také aspoň jeden článek týdně. Jelikož jsem byl již někde v diskuzích označen za vlajkonoše Alcomy - dávám si dvojnásobně pozor na to, co se na našem serveru publikuje a pokud nečemu nerozumím ověřuji informace z několika zdrojů. Nemyslím si a každý si to může dohledat, že bychom negativně recenzovali produkty jiných výrobců. Skutečné recenze IT produktů spočítám na prstech jedné ruky a pak u nás najdete pár PR článků na spoje, které jsou konkurencí Alcomy - Racom, Exalt ExploreAir, SAF CFIP Lumina. Jediný spoj, kterému jsme věnovali více prostoru byla PBM10, ale tu testoval Lukáš Hofmann z Eurosignálu a já jsem se v článku "Soumrak 10 GHz pásma" věnoval spíše legislativě a okolnostem za jakých se tento "kontroverzní" spoj dostal na náš trh. V létě jsme pak zveřejnili výsledky certifikované laboratoře a posudek notifikované osoby, který pouze potvrdil původní předpoklad - že se jedná o nepříliš kvalitní zařízení, které již ze své podstaty ruší stávající FDD spoje (a to už snad po půl roku trvajících bouřlivých diskuzích pochopila většina z vás). Takže bych docela rád od DarkLogica slyšel díky které recenzi považuje Internetprovšechny za nedůvěryhodný, nebo jestli je to opravdu jenom díky tomu, že od Alcomy pochází cca. 10-15% našich přijmů za inzerci.

Jelikož už jsem se musel díky tomut románu již podruhé zalogovat, rád bych poděkoval všem, kteří mi v posledních letech zvedají telefon i mimo svojí pracovní dobu a s kterými mohu konzultovat některé technické záležitosti v kterých si nejsem jistý konkrétně Honza Pilný z Újezdnetu, Viktor Novotný z nas-net.org, Zdeněk Švarc z Freebone, Martin Šigut z Pody, Pavel Ježdík z Eurosignálu, Martin Krug z Future.sk, Michal Peterka z KPE, Štěpán Beneš z GrapeSC nebo kluci z PilsFree a další příležitostní konzultanti :-)

Internetu zdar a já jdu jako správná Sova spát :)
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

za me k psani clanku mohu doplnit jen poznatek, ze sepsani nejakeho clanku aby mel rozumnou vypovidajici hodnotu, je dosti casove narocne a neni to jen otazka par minut co denne venuji ispf, zde jde spise o bezprostredni reakce a odpovedi ... ale cely clanek by byl otazkou hodin a takovy cas vetsinou ve svem dni nenajdu, neni to jen o ipv tuto informaci rikam i jinym zajemcum o jakou koli publikaci ... snad se to casem zmeni, uvidime :)
0 x
- programming
- development
- education

zdenek.svarc
Administrator

Příspěvekod zdenek.svarc » 12 years ago

Vítám tě mezi námi, Mílo. Většina plamenných nařčení bude vždycky pocházet od lidí skrývajících se za anonymitou přezdívky. Ale pořád je lepší názor vyřčený anonymem, než-li za tvými zády.
0 x

ocior

Příspěvekod ocior » 12 years ago

Zacina to byt dost vtipne. Clanek nepodepsany, merici protokol taky, odkaz na neznameho technika, ktery ale neni z alcomy :-) A problemem tady na foru je anonymita, zvlastni... Metodika mereni nikde.
EXFO 400 nic nemeri. Meri ta karta v nem. A na mereni tohoto typu staci AXS-850 za 1200,- na den z Profiberu. Pokud by to bylo prilis, tak se muzete stavit u nas pro dva kusy na tyden za pet piv.
0 x
Dan Skoupý

David2006

Příspěvekod David2006 » 12 years ago

+1
0 x

DarkLogic

Příspěvekod DarkLogic » 12 years ago

SovaIPV píše:ocior píše - Vidim za tim merenim Alcomu jen ja? - odpověď zní - A vadí to? Nebo snad někdo předpokládal, že si neziskové sdružení Internet pro všechny pořídilo drahé testovací zařízení, aby mohlo jednou za půl roku vydat recenzi nějakého spoje.

Já bych řekl, že vadí. Nebo snad čekáte, že někdo bude vychvalovat konkurenci, i kdyby ten produkt byl sebelepší? Takovou recenzi bych čekal spíše ze strany některého nezávislého ISP, který to dá do provozu a otestuje. Vy mu můžete např. pomoc sehnat testovací kus pro účely recenze. Věřím, že na některá témata je těžké sehnat někoho, kdo si udělá čas a napíše k tomu recenzi. Nicméně bych řekl, že zrovna v tomto případě by se našli zájemci, kteří by si tento kus HW rádi osahali a dodali k němu článek.

SovaIPV píše:Takže bych docela rád od DarkLogica slyšel díky které recenzi považuje Internetprovšechny za nedůvěryhodný, nebo jestli je to opravdu jenom díky tomu, že od Alcomy pochází cca. 10-15% našich přijmů za inzerci.

Za nedůvěryhodné články na IPV považuji ty, které recenzují rádiové spoje a není jasné, kdo je vlastně píše. A je to kvůli tomu, kdo je nejvýraznějším spozorem IPV.
0 x

DarkLogic

Příspěvekod DarkLogic » 12 years ago

Zdeněk Švarc píše:Vítám tě mezi námi, Mílo. Většina plamenných nařčení bude vždycky pocházet od lidí skrývajících se za anonymitou přezdívky. Ale pořád je lepší názor vyřčený anonymem, než-li za tvými zády.

K těm narážkám na anonymitu, které čas od času zmiňuješ - kdyby bylo fórum uzavřené jen pro zalogované uživatele, tak bych zřejmě neměl problém s tím nepoužívat přezdívku. V současném pro kohokoliv otevřeném stavu se mi do toho ale moc nechce. Ostatně z podobného důvodu jsi sám zamítl pořizování záznamů z našich setkání, aby se nedostávala na veřejnost.
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 12 years ago

DarkLogic píše:
SovaIPV píše:ocior píše - Vidim za tim merenim Alcomu jen ja? - odpověď zní - A vadí to? Nebo snad někdo předpokládal, že si neziskové sdružení Internet pro všechny pořídilo drahé testovací zařízení, aby mohlo jednou za půl roku vydat recenzi nějakého spoje.

Já bych řekl, že vadí. Nebo snad čekáte, že někdo bude vychvalovat konkurenci, i kdyby ten produkt byl sebelepší? Takovou recenzi bych čekal spíše ze strany některého nezávislého ISP, který to dá do provozu a otestuje. Vy mu můžete např. pomoc sehnat testovací kus pro účely recenze. Věřím, že na některá témata je těžké sehnat někoho, kdo si udělá čas a napíše k tomu recenzi. Nicméně bych řekl, že zrovna v tomto případě by se našli zájemci, kteří by si tento kus HW rádi osahali a dodali k němu článek.

SovaIPV píše:Takže bych docela rád od DarkLogica slyšel díky které recenzi považuje Internetprovšechny za nedůvěryhodný, nebo jestli je to opravdu jenom díky tomu, že od Alcomy pochází cca. 10-15% našich přijmů za inzerci.

Za nedůvěryhodné články na IPV považuji ty, které recenzují rádiové spoje a není jasné, kdo je vlastně píše. A je to kvůli tomu, kdo je nejvýraznějším spozorem IPV.

Pošlete to k nám, my to otestujeme a vyvěsíme na http://www.mikrovlnnespoje.cz . Ale můžete nás nařknout, že provozovatel serveru má dobré vztahy s Racomem ... Na každého se něco najde :)

Stejná nabídka platí pro Alcomu a ostatní výrobce :)
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

Vitis

Příspěvekod Vitis » 12 years ago

SovaIPV píše: - odpověď zní - A vadí to?

Dobrý den,
v reakci na výše zmiňovaný článek bych řekl, že pravděpodobně vadí, jelikož je článek poměrně zavádějící. Ač jsou prezentované výsledky měření pravděpodobně přesné, ostatní text je opravdu účelově překroucen.
V nezasvědceném čtenáři by článek mohl vyvolat dojem, že celý datasheet je lživý a výrobce záměrně udává špatné údaje - narozdíl od těch správných výrobců. Za všechny třeba následující:

Předpokládáme citlivost -67 dBm pro 64 QAM. Skok s rezervou na únik 20 dB je na 0,95 km.
Při použití maxima povoleného ve VO je rozumná délka skoku pod 0,7 km (rezerva 9 dB). Udávaný skok na 14 km by měl při 50 Mbit/s přenosové kapacity rezervu na únik 11 dB. Vzhledem k absorpci H2O v tomto pásmu by se spoj pravděpodobně dokázal spojit na jednom místě na světě – v poušti Atacama.

To na čtenáře - laika - působí jako kdyby na celém světě byl výkon povolen pouze v rámci VO a s tímto výkonem by zařízení mohlo pracovat právě a jenom v oné zmíněné poušti. Jenomže výrobce není z čech - narozdíl od jiných ryze lokálních výrobců - a spoj dodává i do jiných zemí, které se - světe div se - neřídí dle českého VO.

Tyto informace jsou tak zcela zavádějící a velmi snižují věrohodnost a objektivitu celého článku a i věrohodnost serveru, na kterém je tento článek publikován.

V.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 12 years ago

Vitis píše:To na čtenáře - laika - působí jako kdyby na celém světě byl výkon povolen pouze v rámci VO a s tímto výkonem by zařízení mohlo pracovat právě a jenom v oné zmíněné poušti. Jenomže výrobce není z čech - narozdíl od jiných ryze lokálních výrobců - a spoj dodává i do jiných zemí, které se - světe div se - neřídí dle českého VO.
Tyto informace jsou tak zcela zavádějící a velmi snižují věrohodnost a objektivitu celého článku a i věrohodnost serveru, na kterém je tento článek publikován.
V.

Ale zase se na to musíte dívat že to je recenze pro českého ISP a ten se bude podle těchto výpočtů a rezerv řídit. Tedy měl by !!
Čili tyto informace jsou velice užitečné a relevantní.

Samozřejmě že mimo ČR to bude jiné. Vy jste z čech a předpokládám že nebudete číst recenzi tohoto spoje na Africkém nebo Americkém webu kde jsou jiné povolené výkony.

Článek se týká Českých podmínek a řídí se Českým VO. Nic divného mě na tom nepřijde.
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

to soooc ty mas cas testovat jo ? :-) kde ho beres ?
0 x
- programming
- development
- education

Tomáš Břinčil
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Břinčil » 12 years ago

soooc píše:
DarkLogic píše:
SovaIPV píše:...

...
SovaIPV píše:...

Pošlete to k nám, my to otestujeme a vyvěsíme na http://www.mikrovlnnespoje.cz . Ale můžete nás nařknout, že provozovatel serveru má dobré vztahy s Racomem ... Na každého se něco najde :)
Stejná nabídka platí pro Alcomu a ostatní výrobce :)

Za tohle bych s radostí lobboval, články na mikrovlnespoje.cz čtu s radostí.
0 x
Windows what? Linux instead...
Real programmers don't need notice all their known languages.

https://www.facebook.com/conexainternet