❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

upgrade site (switchovana->routing)

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
Walkeer
antispam: Ano

Re: upgrade site (switchovana->routing)

Příspěvekod Walkeer » 12 years ago

moje zkusenost v pomerne male wifi siti je takova, ze kdyz jsme se uplne zbavili bridgovani a nasadili 100% routing, tak se vsechny predchozi haluze a problemy vyresily a sit se zrychlila. Myslim, ze obecne neudela chybu ten, kdo wifi sit pouze routuje. Kabelova sit resp. propojeni routeru na site se samozrejme muze bez problemu switchovat. Vyjimkou jsou ubnt nanobridge spoje, ktere mame v bridgi, ale routery, do kterych spoj vede, jej routuji.
0 x

Ajfel

Příspěvekod Ajfel » 12 years ago

Tak nevim, prijde mi, ze si Zdenek s Hapim vymenili role, Zdenek odsuzuje vsechno s cim tady kdo prijde(a ne zrovna vybirave, zrejme jeho urazena jesitnost kvuli nezajmu o jeho sRadius) a Hapi se sklidnil. Samozrejme, stavet sit podle odbornika neni pro malou sit nemozne, ale spise to je nerealne. Odbornik bude stat malou sit nemale penize a na to co jim odbornik vymysli a poradi jim uz nezbude a nebo nebude stacit to co sit vydelava, na druhou stranu je fakt, ze pozadavek ve foru "Upgrade site switchovana - routovana // prosim pomozte" je docela nic nerikajici blabol a nikdo vlastne nevi co tim mel na mysli, jakou ma sit, na cem postavenou a jak postavenou.
Ale k veci. Doporucoval bych si sit rozdelit nejdriv do mensich bridgu. Pokud se jiz projevily problemy v siti neznamych charakteru, postaci sit rozdelit na dve routovane vetve, problemy ustanou a muzes v klidu pokracovat v prechodu na routovanou sit. Zkus se mrknout tady, pro inspiraci.

https://ispforum.cz/viewtopic.php?f=5&t=3610
0 x

zdenek.svarc
Administrator

Příspěvekod zdenek.svarc » 12 years ago

Pochopte, že zatímco se dohadujete jestli je lepší jablko nebo hruška, tak vám unikají zcela zásadní věci. Vůbec jste si nedefinovali, o které vrstvě se bavíte, zda-li přístupové, agregační nebo jiné. Zda-li jsou v cestě halfduplexní spoje, které jsou pochopitelně zlo předávat dál po L2. Zda-li potřebujete předávat multicast, případně pro jaký účel. Zda-li jste vázání přísným SLA a z toho vyplývající nároky na redundanci a konvergenci. Absolutně jste opomenuli velikost přístupové sítě, přesnou definici typu přenosového média atd atd atd. Překřikujete se jak slepice na dvorku. Pokud máte opravdu seriozní zájem problematice rozumět, tak si aspoň na dva měsíce naordinujte diskuzní dietu a ponořte se do studia.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 12 years ago

Nenasel by se nekdo kdo se nudi a pomohl by mi? Uz mi jde z toho hlava do kolen :/ (MK/UBNT) PM

citace je jasná, half duplex, wifi a je jedno jak je velká síť. Chce routovat.

Ale budiš, vokecávej si to jak chceš.

Tazatel chce nejspíš naučit routovat, jak nastavovat routy atd.. což dost ISPíků neumí
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Walkeer

Příspěvekod Walkeer » 12 years ago

Zdeněk Švarc píše:Pochopte, že zatímco se dohadujete jestli je lepší jablko nebo hruška, tak vám unikají zcela zásadní věci. Vůbec jste si nedefinovali, o které vrstvě se bavíte, zda-li přístupové, agregační nebo jiné. Zda-li jsou v cestě halfduplexní spoje, které jsou pochopitelně zlo předávat dál po L2. Zda-li potřebujete předávat multicast, případně pro jaký účel. Zda-li jste vázání přísným SLA a z toho vyplývající nároky na redundanci a konvergenci. Absolutně jste opomenuli velikost přístupové sítě, přesnou definici typu přenosového média atd atd atd.

Zdenku, nezlob se, ale nemyslim si, ze tazatel je firma velikost T-systems, UPC nebo O2, ktery by musel resit podobne veci. Chapu, ze tvoje sit je velikosti/ kvalitou/dulezitosti minimalne na urovni T-systems, ale ne uplne kazdy provider v CR takovou sit ma a myslim ze v tomto konkretnim pripade se spise jedna o sit mensiho typu, kde se podobne zalezitosti zatim uplne neresi :)

a sorry, ale napsat nekomu na foru venovane dane problematice, at si na navrh site pozve odbornika, je minimalne usmevne. To tu nemusime forum mit a staci vyvesit toto doporuceni a je vymalovano :)
Zdeněk Švarc píše:Překřikujete se jak slepice na dvorku. Pokud máte opravdu seriozní zájem problematice rozumět, tak si aspoň na dva měsíce naordinujte diskuzní dietu a ponořte se do studia.

A jelikoz jsi to ty samozrjeme uz davno udelal a jses kovany odbornik, coz nijak nezpochybnuju, tak mas ted pravo ostatni urazet a machrovat s tim, at si ti amateri, co tomu nerozumi, pozvou odbornika, tedy tebe :)
Naposledy upravil(a) Walkeer dne 09 Oct 2012 09:54, celkem upraveno 1 x.
0 x

Ajfel

Příspěvekod Ajfel » 12 years ago

Zdeněk Švarc píše:Pochopte, že zatímco se dohadujete jestli je lepší jablko nebo hruška, tak vám unikají zcela zásadní věci. Vůbec jste si nedefinovali, o které vrstvě se bavíte, zda-li přístupové, agregační nebo jiné. Zda-li jsou v cestě halfduplexní spoje, které jsou pochopitelně zlo předávat dál po L2. Zda-li potřebujete předávat multicast, případně pro jaký účel. Zda-li jste vázání přísným SLA a z toho vyplývající nároky na redundanci a konvergenci. Absolutně jste opomenuli velikost přístupové sítě, přesnou definici typu přenosového média atd atd atd. Překřikujete se jak slepice na dvorku. Pokud máte opravdu seriozní zájem problematice rozumět, tak si aspoň na dva měsíce naordinujte diskuzní dietu a ponořte se do studia.

Pochop, ze pri sdeleni "sit MK/UBNT" nemuze byt rec o metro ethernetu. Pokud dostanes toto sdeleni, je na 99,9% jasne, ze se jedna o poskytovatele prevazne pro koncove uzivatele z rad domacnosti, kde tezko budes poskytovat prisne SLA. Nehlede na to, ze clovek, ktery ma uz postavenou sit na profi MW prvcich, optice a provozuje sit pristupovou, tak se nebude ptat, jak se routuje.
0 x

Hatatitla

Příspěvekod Hatatitla » 12 years ago

Ono si treba uvedomiť čo chceme dosiahnuť kadial nám budú prúdiť dáta a podľa toho si navhrnť topológiu siete. Nieje L2 ako L2 , kvalitna L2 sieť sa dá postaviť aj na wifi krabičkách . Aj na L2 viete pooddelovať jednotlive segmenty siete . Hovorí vám niečo VLAN ? Kľudne môžete postaviť celú wifi sieť len na L2 a jednotlivé vlany sa budu medzi sebou routovať až niekde v datacentre na L3 switchi alebo routri .
0 x

zdenek.svarc
Administrator

Chlapi já fakt nemám zapotřebí, abyste mě obviňovali z prospěchářství. A nedostatek trpělivosti ještě není arogance. Nejde ani tak o podpásovky od anonymní lůzy, ale pocit každého z nás, jestli děláme správnou věc. A já ten pocit tady ztratil.
0 x

sub_zero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod sub_zero » 12 years ago

Zdeňku, ale většinu věcí, co jsi teď vyjmenoval (SLA, Multicast, redundance) tu požívá kolik procent "ISPků" co tu chodí? Snažíme se tu motat několik pojmů, to uznávám, ale předpokládej, že pokud má někdo nějak síť postavenou, pro něj to je postavyný na 1s * a tenhle model chce poradit/propagovat dotázajícímu a NEMŮŽE tušit, jak on tyhle informacen vstřebá, případně zda jim plně rozumí. Je to stejný, jako s Tvým radiusem. Také v tom vidíš budoucnost a jasnou volbu pro ISP, naopak pro mě jeto neuvěřitelný jako sex s deseti Tahiťankama na pláži.
Nikdy jsem na tohle neřekl ani popel, ať si každý staví jak chce, když mu to vyhovuje. Věř mi, že pokud by bylo někde fórum, kde se budou řešit operátorský věci /bgp, mpls, vlan, mstp atd/, půjdu tam

PS: A aby jsi měl klid na duši a věděl, kdo píše, zde máš moje jméno i firmu. Dál se k tomu nebudu vyjadřovat

Jirka Lazorčák
Sigma Soft spol. s r.o.
0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.

Jirka Lazorčák

PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..

hapi

Příspěvekod hapi » 12 years ago

Hatatitla píše:Ono si treba uvedomiť čo chceme dosiahnuť kadial nám budú prúdiť dáta a podľa toho si navhrnť topológiu siete. Nieje L2 ako L2 , kvalitna L2 sieť sa dá postaviť aj na wifi krabičkách . Aj na L2 viete pooddelovať jednotlive segmenty siete . Hovorí vám niečo VLAN ? Kľudne môžete postaviť celú wifi sieť len na L2 a jednotlivé vlany sa budu medzi sebou routovať až niekde v datacentre na L3 switchi alebo routri .

jo tohle je fajn jenomže zapomínáš na jednu věc. On už nějakou síť má, nemyslíš si snad že kvůli tomu bude měnit prvky po síti, že ne? Dál tu máš problem s kruhováním když by chtěl na wifinách udělat. Více méně žádný wifi neumí pořádně přenášel L2 atd.. prostě dělej s tim co máš a přizpůsob tomu okolnosti. Oddělení pomocí vlanů tak jak to většina lidí na bridgovaných sítí použije nepomůže ničemu. Jenom to přidá větší chaos do bridgů. Jedna věc je vlany na switche kde je máš pěkně ponastavený a totálně oddělený a druhá věc je nastavit na hraničnim routeru vlany a na koncových apčkách nastavit příjem jednoho vlanu a předpokládat že je vše v pořádku... Hloupost. To by si musel mít celou cestu striktně nastavenou na vlany aby broadcast a podobný sračky se nešířili po bridge do všech směrů ale aby se šířily jenom jednou tou cestou a nikdy neuhly... pak by to mělo smysl.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 12 years ago

hapi píše:jistě, ale vy nejste firma primárně jedoucí na wifině ale firma primárně jedoucí na kabelech. Vám celá síť běží ve switchy. Wifi ISPík má switch u GW a pak hromada wifin v cestě. Vy máte hromadu switchů a pak jednu wifinu ke klientovy. Pletu se? Navíc máte na wifi routing a víte proč, že? protože bridgovat L2 + RSTP + VLAN na wifi neni taková prdel a navíc by vám to nejspíš rozebralo vymazlenou L2 síť na super switchích, že?
asi tak
Naposledy upravil(a) midnight_man dne 09 Oct 2012 18:56, celkem upraveno 1 x.
0 x

Hatatitla

Příspěvekod Hatatitla » 12 years ago

hapi , ja netvrdim že na wifi sprvíš všetko na L2 ano vo veľa prípadoch sa bez L3 nezaobídeš. Ja len tvrdím že aj na wifi krabičkách vieš spraviť kvalitnu L2 sieť . A krbička zase nemusí končiť v krabičke . Aj krabička môže byť ukončená v profi L2/L3 switchi.

midnight_man , tý čo začínali pred 10 a viac rokmi sa tomu čo robia rozumejú resp rozumeli. Problem je v tom že dnes sa na isp hrá hocikto kto vie používať myš a klikať a tak to potom aj vyzerá , ako ich siete tak aj ich príspevky kade tade po forach. A najlepší sú ti čo prd tomu rozumeju, ale musia sa ku všetkému vyjadriť a 90% ztoho čo napišu su blbosti.
A potom sa nediv že skutočný profi lokálny isp pomaly ale isto prestávajú na takéto fóra chodiť. Prečo si myslíš že na skfree už nechodia taký odborníci ako sú si, mgx, kiwi a ďalší ? Určite to nebude tým že majú siete postavené na ciscach , "profi" spojoch atd.

Btw multicast nieje len IPTV.
0 x

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 12 years ago

Veď nech si každý spraví ako chce...len nemam rad tie prispevky ala "Len takto sa to môže robiť a vy ostatní choďte predávať banány" toť vše.
0 x

Daxxim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Daxxim » 12 years ago

Nechtel jsem zasahovat do rozjete diskuze, ze spousty prispevku jsem si urcite neco vzal k srdci.

Jinak se jedna o malou sousedskou sit. Nejakym zpusobem to funguje na hloupych switchich (spoje v bridgich). S MK zatim jen experimentuju a poznavam co to vsechno umi.
0 x
Citace: Ubiquiti jsou produkty pro lidi, kteří neumí a nerozumí sítím a chtějí aby “vše na jeden klik fungovalo”. Pokud po Ubiquiti produktech chceme obecně něco více, je to opravdu ZLO. Navíc tupé zlo, jen je designově hezké.

zdenek.svarc
Administrator

midnight_man píše:Multicast cez 5Ghz spoje? Čo by ste v ňom ako chceli posúvať?

Že by třeba OSPF? Ale o to nejde.

Nepodsouvejte mi věci, které jsem neřekl. Nepsal jsem nic o konkrétním řešení, natož jediném řešení. A už vůbec jsem neblekotal nic o Radius serveru. Přečtěte si tady pozorně mé příspěvky. Všechno se to týká pouze jedné věci, a sice, že diskuze na téma L2 vs L3 jsou dětinské, k ničemu nevedou, a cestu k pochopení si musí každý najít přes samostudium. A že se to někoho dotklo? Nevadí, aspoň má důvod o tom přemýšlet.
0 x