❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

NV2 - nasazeni, zkusenosti

Návody a problémy s konfigurací.
neverhappy

Re: NV2 - nasazeni, zkusenosti

Příspěvekod neverhappy » 12 years ago

hafieror píše:V záložce nv2?

Diky nenapadlo me to. Ted se mlatim hlavou o zed. Zkousel jsem to snad hodinu.
0 x

pcwifi
antispam: Ano

Příspěvekod pcwifi » 12 years ago

panove, jak vam vylepseny balicek na ver. 5.20 pomohl ci nepomohl ? me pomohl, spoj co se rozpadal minimalne co den najednou drzi uz 10dnu v pohode, to same na nejednom AP, klienti najednou nepadaj, jen kdyz to cekuju se dycky leknu, ze vsici maj uptime 10 dnu a jeden 20 hodin, nastesti je to nejaky vypinac notoricky, co vypne psa kdyz jde od PC :lol:

PW
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

honzam

Příspěvekod honzam » 12 years ago

Special balíček 5.20 pomohl. Aktuálně jsou všechny změny zapracované do 5.21rc1 http://www.mikrotik.com/download/share/ ... .21rc1.npk

S MK podporou to řeším už přes rok že je chyba v NV2. Nyní můžu řict že to je opravené jak pro Ačko tak pro Nko 2x2. Uptime spoje drží stejné jako uptime MKčka.
Ani nelituji toho že mě shodili AP svými pokusy a 12lidí bylo bez netu. Ta oprava za to stála :D
0 x

pcwifi
antispam: Ano

Příspěvekod pcwifi » 12 years ago

nebyl by k mani ten balicek i na x86 a starsi RB ( 532,133 apod ) ? cekat na 5.21 se moc nechce a jako vzdy mam bobany, ze v ni bude sice opravene nv2, ale zas prijde jina chyba. Toto reseni, kdy se jen upgradne problemovy balicek se jevi jako znacka ideal...

PW
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

hapi

Příspěvekod hapi » 12 years ago

opravdu je to zapracované co v5.21? nebo zase lakujou?

jo NV2 již nyní funguje ale bohužel dostat v Ačku z NV2 to co z nstreme je asi stále nereálné. Jo na Nko je to rozhodně lepší nicméně prodloužení latencí a degradace rychlostí na pomalejších rate je stále dost nevyhovující.

Jak jsou na tom lidi na ubntu? co takovej spoj NBM5---NBM5. Jakou má propustnost, jakou má latenci v klidu a jakou latenci třeba při 50% zátěži? ta latence mě štve ze všeho nejvíc, degradujou rychlost na všech systémech.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

honzam

Příspěvekod honzam » 12 years ago

ten balíček pro 5.20 vyvíjeli asi jen pro mipsbe.
Čili pokud chceš i ostatní platformy tak leda 5.21 MIPSLE(rb133 a 532) http://www.mikrotik.com/download/share/ ... .21rc1.npk
x86 http://www.mikrotik.com/download/share/ ... .21rc1.npk

změny tam jsou opravdu zapracované. Psali mě to. A sám to vidím na uptime spojů a sektorů kde jsem to nasadil
0 x

reset

Příspěvekod reset » 12 years ago

hapi píše:opravdu je to zapracované co v5.21? nebo zase lakujou?

jo NV2 již nyní funguje ale bohužel dostat v Ačku z NV2 to co z nstreme je asi stále nereálné. Jo na Nko je to rozhodně lepší nicméně prodloužení latencí a degradace rychlostí na pomalejších rate je stále dost nevyhovující.

Jak jsou na tom lidi na ubntu? co takovej spoj NBM5---NBM5. Jakou má propustnost, jakou má latenci v klidu a jakou latenci třeba při 50% zátěži? ta latence mě štve ze všeho nejvíc, degradujou rychlost na všech systémech.

MK me sklamal co se wifi tyce , predelavame ted sit (po cca 5 letech), vsechno z gruntu nove , routovaci cast na MK , wifi cast na ubnt ,
spokojenost, maximalni .
latence v klidu jsou v radu 1 ms (+- bus) stabilni , pri 50% zatizeni je to to same , pri 100% zatizeni je latence kolem 20ms (lehce to poskakuje),
mikrotik zaspal dobu na wifi , nemluvim o montazich vysilacu, je to sakra + pro ubnt
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

hapi

a ty rychlosti? já totiž dost pochybuju že při polovičním zatížení je tam stále 1ms pokud tedy ftipně nezakomponovaly nějakou QoS pro ping.
0 x

Hatatitla

Příspěvekod Hatatitla » 12 years ago

Takže plne zataženi mimo spoj na UBNT ~75 Mbit viac to nedalo . pri plnej zátaži ping pri plnej zátaži 1/58/148ms (min/avg/max)
pri polovici nastavil som limit v bteste na 35 Mbit 2/4/10ms

Tik z tej istej strechy 5.20 s opraveným balíčkom primerka ~115 Mbit pri max zátaži ping 5/7/12 ms
pri ~50Mbit 1/3/6ms (pri tomto teste som si myslel že ubnt dosiahne nižšie čísla)

Testované na vzorke 100 packetov . vždy sa pingali dve zariadenia ktoré dáta neprenášali ani negenerovali traffic. Mikrotik mal po ceste ešte jednu 17 GHz alcomu .
0 x

hapi

aha, takže ubnt suck, mikrotik rules? vlastně jsem ani nic jinýho nečekal. Díky za info!!
0 x

mato1

Příspěvekod mato1 » 12 years ago

Hatatitla píše:Tik z tej istej strechy 5.20 s opraveným balíčkom primerka ~115 Mbit pri max zátaži ping 5/7/12 ms
pri ~50Mbit 1/3/6ms (pri tomto teste som si myslel že ubnt dosiahne nižšie čísla)

Testované na vzorke 100 packetov . vždy sa pingali dve zariadenia ktoré dáta neprenášali ani negenerovali traffic. Mikrotik mal po ceste ešte jednu 17 GHz alcomu .

co tam mas za karty a anteny? normalne rozmyslam ze to vyskusam niekde...
0 x

Hatatitla

Příspěvekod Hatatitla » 12 years ago

Na jednej strane je jirousa 29 dB dualna z nej idu 2m koaxy merané do sarelky kde je 711 z gigabit portom . na druhej strane jirousa 24 dB tiež 711 v aluboxe cca metrové koaxy. Vzdialenosť 2200 m .
Ten ubnt spoj su NB25 oproti sebe na 2600 m.
711 je v sarele preto že ju NB tak rušilo že nebola schopna preniesť viac oko 5 mbit a min. dva razi do minuty sa rozpodol spoj uplne.
Ako pokial by mikrotik neml tie problémi s rozspájanim spoja tak nemám ubnt na sieti ani jedno.
0 x

keksik

Příspěvekod keksik » 12 years ago

Hatatitla píše:Takže plne zataženi mimo spoj na UBNT ~75 Mbit viac to nedalo . pri plnej zátaži ping pri plnej zátaži 1/58/148ms (min/avg/max)
pri polovici nastavil som limit v bteste na 35 Mbit 2/4/10ms

Tik z tej istej strechy 5.20 s opraveným balíčkom primerka ~115 Mbit pri max zátaži ping 5/7/12 ms

Detto. 3km spoj, zlinkovane na 300mbps pri cca 95-100Mbps (viac CPU nedokazalo vygenerovat) avg. 3 - 4ms s TDMA period size 2 a MK v5.11 Jedna karta F52N Pro(PC x86) a druha UBNT SR71-A (RB411AH).
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 12 years ago

no jooo. 40Mhz kanal :) a ja se uz bal ze delam neco spatne ;)
0 x
Jan Ptáček

mato1

Příspěvekod mato1 » 12 years ago

ok...
a kolko vam to da v klasickom 20 mhz kanali?
0 x