❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

čím zpevnit konstrukci

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
shooter

čím zpevnit konstrukci

Příspěvekod shooter » 12 years ago

zdravim
mam takovyto stožárek horní trubka 89mm dolní z ČD sloupek na navěstidlo pruměr 140mm
proble je ten že se to třese jako osyka a tak uvažuju čím to zpevnit lana nepřipadají v uvahu
napadlo mě jen ten stožár vylít betonem ?
tak se ptám zkoušel to už někdo ?
Přílohy
DSC00492r.JPG
DSC00492r.JPG (223.56 KiB) Zobrazeno 3701 x
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 12 years ago

Podle mě ti nepomůže ani svěcená voda.

Ale viděl jsem video, kde se ukazovalo co to způsobuje. Jsou to turbulence na druhé straně trubky, než kam se opírá vítr. A řešení je vcelku jednoduché - udělat na tom stožáru jakýsi závit, stačí z půl až centimetrového lana. Dvojitá šroubovice s velkým stoupáním. Je to vidět na velkých mostech kde vozovku drží ocelová lana.
Jestli to ovšem pomůže i v momentě, kdy to ověsíš anténama, to netuším.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 12 years ago

osyka uff :shock:
vyplneni betonem to by jiste pomohlo k tuhosti, popr prikotveni lany, jinak cemu vadi ze se to ve vetru trochu kymaci ? Nedela to dobre tvemu zaludku ?
Naposledy upravil(a) Maxik dne 26 Sep 2012 08:23, celkem upraveno 1 x.
0 x

aliney

Příspěvekod aliney » 12 years ago

misto smerovky tam dej sektorku a neni mozne, aby ten signal ve vykyvech nechytala :D
0 x
kvalita tohoto fóra klesla pod hranici, která je snesitelná

Repkins

Příspěvekod Repkins » 12 years ago

Tuhost trubky se dá zvýšit navařením plocháče svisle po celé délce trubky, nejlépe několika kusů po obvodu od sebe 90°. Samozřejmě nesmí být navařenej na plocho ale na stojáka tou kratší stranou. Ovšem tato úprava prakticky znemožní na tu trubku pak cokoliv namontovat. :D
0 x

shooter

tak to zatím nechám třepat a až to bude akutní začnu to řešit víc :)
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Radek Úlehla » 12 years ago

Postav vedle toho příhradu a pak to k tomu můžeš přikotvit :)
0 x

shooter

uvažuju nad tím žě když jste tu beton zepsuly tak že bych dal do spoje X kříž a protože dole je plotna 700x700 tak bych dal lana do každýho rohu a kolmo dolů a napnout co to pujde
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

To Ti nijak výrazně nepomůže. Ideálně natáhnout tři kotvící lana po 120°, alespoň polovinu celkové výšky od základny.
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Ono by to kývání šlo minimalizovat jedním pevným napnutým lankem, ale stožár by mohl pak připomínat přípravu katapultu.
0 x

shooter

ale jak už jsem psal kotvici lana nemužu použit
0 x

Tomáš Břinčil
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Břinčil » 12 years ago

Jak psal Radek, příhradu :D
Takovýhle bastl ničím pořádně nezpevníš.
0 x
Windows what? Linux instead...
Real programmers don't need notice all their known languages.

https://www.facebook.com/conexainternet

Repkins

Příspěvekod Repkins » 12 years ago

Ještě mě napadla jedna metoda:

Doprostřed navařit 4 vodorovné trubky se svěrkami na konci. Na vršek stožáru navařit 4 oka. Do vrchních ok navázat 4 ocel lana, protáhnout je svěrkama na koncích vodorovných trubek a uchytit je přes napínáky dole do patky stožáru. Lana pořádně symetricky našponovat a svěrky na koncích vodorovných trubek sevřít. Tímto by se měla tuhost celé soustavy zvětšit, tedy až na spodek u patky, kde je prakticky jediné místo, kde by mohlo dojít k nějakému mírnému ohybu.

Z nádražáckých sloupků jsou asi nejlepší ty z drážního osvětlení, to je dost tuhej matroš. Ale bez jeřábu ho nepostavíš.
0 x

shooter

Repkins píše:Ještě mě napadla jedna metoda:

Doprostřed navařit 4 vodorovné trubky se svěrkami na konci. Na vršek stožáru navařit 4 oka. Do vrchních ok navázat 4 ocel lana, protáhnout je svěrkama na koncích vodorovných trubek a uchytit je přes napínáky dole do patky stožáru. Lana pořádně symetricky našponovat a svěrky na koncích vodorovných trubek sevřít. Tímto by se měla tuhost celé soustavy zvětšit, tedy až na spodek u patky, kde je prakticky jediné místo, kde by mohlo dojít k nějakému mírnému ohybu.

Z nádražáckých sloupků jsou asi nejlepší ty z drážního osvětlení, to je dost tuhej matroš. Ale bez jeřábu ho nepostavíš.

jop tak jsem to měl na mysli že to udělam

Taky vím že mám stavět příhradu ale toto bylo za hubičku a nechtěl jsem zatim davat 30 tis za přihradu pro par lidi až tam bude vyset 100klijošu tak to bude jasná příhrada
0 x

stouracpetr

Příspěvekod stouracpetr » 12 years ago

Namisto lan bych pouzil drat prumeru cca 10 mm s napinaky a spodni konce by bylo vhodne zakotvit spise pobliz rohu betonove patky nez ve stredu.Vznikl by stozar tvaru vysokeho rovnoramenneho trojuhelniku s dostatecnou tuhosti,kazde lano se tahem prodlouzi prece jen vic nez drat stejneho prumeru.Podminkou je dokonale uchyceni kotev pobliz rohu betonove patky.
0 x