❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Bonding Balance RR

Návody a problémy s konfigurací.
p79wifi
Kontaktovat uživatele:

Bonding Balance RR

Příspěvekod p79wifi » 13 years ago

Zdravím, chtěl bych se pozeptat zda-li někdo nepoužívá Bonding na Mikrotiku, udělal jsem ho na jednom místě, protože nebyli ještě penízky na 17Ghz rádio, tak že to nějaký ten pul rok nebo víc to se uvidí.

bonduju dva Nanobridge ve WDS ve 20Mhz v bondingu dají s přehledem 100Mbits, pingy sou stabilní kolem 2-5ms na 850m
na druhé straně je Mikrotik 450G, vše se tváří včetně OSPF v pohodě, jen občas se stane výpadek par packetu řekněme 2-3 za 30min, nevím jestli je to normální, pokud ho vypnu a pustím po jednom NB jede to OK.
je to asi možná banalita ale jinde se to neděje, lidi to asi moc nepocítí ale mě to dost štve.

spíš mě to přijde o nastavení bondingu, nejdřív se testovalo v práci než to šlo do provozu hlavně šlo o OSPF aby procházelo.

pokud by měl třeba někdo nějaký nápad jak to poladit budu rád :) spíš mi jde o hodnoty bondingu - Down/UP Delay, LACP RATE, ARP IP Target je IP adresy protistrany, což nastaveno OK.
Přílohy
Bonding.jpg
Bonding.jpg (244.89 KiB) Zobrazeno 2290 x
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 13 years ago

Na druhé straně máš RB450G - co máš na první? Balancing dle L2 je dle MAC adres - a pokud máš na obou koncích jen routery, nebalancuješ vlastně vůbec.
A může to být klidně výpadek na rádiu. Idea balancování je ta, že jedna konexe (byť ne úplně v pojetí TCP) musí jít vždy stejným linkem. A pokud to rádio zablbne, logicky se něco ztratí.

Balancovat by mělo jít i pomocí OSPF samotného. Ale abych pravdu řekl - těžko říct jestli MK implementace umí multipath.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

p79wifi
Kontaktovat uživatele:

ludvik píše:Na druhé straně máš RB450G - co máš na první? Balancing dle L2 je dle MAC adres - a pokud máš na obou koncích jen routery, nebalancuješ vlastně vůbec.
A může to být klidně výpadek na rádiu. Idea balancování je ta, že jedna konexe (byť ne úplně v pojetí TCP) musí jít vždy stejným linkem. A pokud to rádio zablbne, logicky se něco ztratí.

Balancovat by mělo jít i pomocí OSPF samotného. Ale abych pravdu řekl - těžko říct jestli MK implementace umí multipath.

no jasně mám, první je x86 router, který i shapuje, balancuje to správne, tedka je bonding vyplej tak že vidíš na obrázku že se jede jen jendím, jinak to normálně jede luxusne obema lajnama stejne.

tak že rozhodne balancuje. jeste dám 5.14 SW na obe strany ty už mám jinde docela vyuzkoušené, jestli třeba na tom nebude lepe.
0 x

Walkeer
antispam: Ano

Příspěvekod Walkeer » 13 years ago

Muzu se zeptat proc nepouzivas jeden link na 40MHz?
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 13 years ago

a) jsou to dva 20MHz ...
b) jsou to dva spoje ... že by se porouchaly oba naráz je méně pravděpodobné.
Walkeer píše:Muzu se zeptat proc nepouzivas jeden link na 40MHz?

Sorry, na balance-rr se moje poznámka o hash nevztahuje ... a ten parametr ani nemá vliv.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

p79wifi
Kontaktovat uživatele:

na tak malou vzdálenost nepotřebuju 40mhz navíc to zbytečne zarušovat, v bodingu dohromady tam teče v pohodě 100/30 s nízkým pingem
navíc mě štve slabej CPU jak v Nanobridge tak v Rocketu, proto sem udelal bonding, chová se to mnohem lepe, když radia nejsou tak zatížený.

jako ano když sem dal 40mhz vytlačím maličko víc, ale ne nijak extremě navíc, stejně to pak nahradím až budou kačáky 17/24Ghz, taky čekám na Airfiber

ale zatím v nedohlednu, než to odladí..:)
0 x

p79wifi
Kontaktovat uživatele:

ludvik píše:a) jsou to dva 20MHz ...
b) jsou to dva spoje ... že by se porouchaly oba naráz je méně pravděpodobné.

Sorry, na balance-rr se moje poznámka o hash nevztahuje ... a ten parametr ani nemá vliv.

oni se neporouchávaj, s nima problém není, zkusím softy a uvidímě, taky to muže dělat sdílení IRQ na mašine s jednou ze sítovek, možná.

jinak to chodí suprově. spíš mě šlo o nastavení parametrů bondingu.
0 x