Zdravím páni,
100x otrepaná téma no potrebujem byť istý kým niečo nakúpime.
Systém by mať zvládnuť ťahať 2x UBNT Rocket M5, tak aby tam v zime za žiadnych okolností nebolo nutné ísť (neprístupný terén). Riešime dilemu, kolko solárov, akých, aký regulátor, kolko Ah bateriek? Bavíme sa o 12V.
Potešia všetky rady.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Solarny system
Ahoj,
ted jsem takovy system resil. Myslel jsem si ze staci jednoduche reseni s jednim nebo 2 panely, ale problem je zima. Na planovany trvaly odber 15W, mam na jizni morave spocitano 3x240W panel, V zime to pry bude vychazet s chlupem. Regulator na 24V a 2x105AH hodin baterky. Prepetove ochrany a pojisky jsou samozrejmosti. Odber je 2x rb711 s dual mmcx a jeden rb750 s poe, ktery napaji ty rb. Treti vec, ktera je napajena pres rb750 je na sledovani napeti: http://www.i4wifi.cz/lan-ovladac-s-rele_d2988.html. Kupodivu to i s tim 10Mbit portem jede proti RB. Celkovou spotrebu to melo 9W, kdyz jsem to meril, takze predpokladam prumer 10W. Jinak doporucene jsou Lion baterie a podobne klony. Maji vetsi teplotni rozsah proti obyc. aku.
pthv
ted jsem takovy system resil. Myslel jsem si ze staci jednoduche reseni s jednim nebo 2 panely, ale problem je zima. Na planovany trvaly odber 15W, mam na jizni morave spocitano 3x240W panel, V zime to pry bude vychazet s chlupem. Regulator na 24V a 2x105AH hodin baterky. Prepetove ochrany a pojisky jsou samozrejmosti. Odber je 2x rb711 s dual mmcx a jeden rb750 s poe, ktery napaji ty rb. Treti vec, ktera je napajena pres rb750 je na sledovani napeti: http://www.i4wifi.cz/lan-ovladac-s-rele_d2988.html. Kupodivu to i s tim 10Mbit portem jede proti RB. Celkovou spotrebu to melo 9W, kdyz jsem to meril, takze predpokladam prumer 10W. Jinak doporucene jsou Lion baterie a podobne klony. Maji vetsi teplotni rozsah proti obyc. aku.
pthv
0 x
na co tam potrebujes tu 750?, dej tam 711A, meri napeti taky a usetris napajet 2 kramy navic.
0 x
- midnight_man
ja chcem 12V, aby som mohol 2x180Ah mať dokopy 360Ah. 24V nie je nutných.
Len hladam hladam solare...vacsina tých ->200W solarov má výstupné napatie cez 50V...mozem taky solar co ma 50V vystup pripojit na tie štandardne regulatory? nezdymí to?
mas bez problemov paralnene pripojene 3 solare na jeden ten regulator? Tusim ze 20A by malo stacit jo?
Len hladam hladam solare...vacsina tých ->200W solarov má výstupné napatie cez 50V...mozem taky solar co ma 50V vystup pripojit na tie štandardne regulatory? nezdymí to?
mas bez problemov paralnene pripojene 3 solare na jeden ten regulator? Tusim ze 20A by malo stacit jo?
0 x
dej tam na zimu větrnou elektrarnu ta z i4 ma mit rozběhovou rychlost 1m takže pokud si na to prdneš rbčka pojedou v zimě ses nahranej budš lítat pokaždy když tam padnou tři vločky a v zuimnim období fouká dosti a to i v noci že 

0 x
- midnight_man
no ta cena je poriadna...a co som pocul tak tie veterne elektrarne stoja za hovno 

0 x
zatial 3/4 roka v prevadzke na trubke drzi, vrtula sa toci, po vetre sa smeruje a elektriku vyraba.... co na nich stoji za ...?
0 x
- midnight_man
Pocul som ze potrebujes poriadny vietor na to, aby to vyrobilo nieco. Mas k tomu aj solare? aka konfiguracia?
0 x
u těchto systému zapomente na kupecké počty člověk si řekne
15W za hodinu spotřeba tak to vynasobim *24 *30 dni a je tu 11kwh spotřeby
ale podívejte se na stranky http://fvs.spsemoh.cz/index.php?page=graphs&graph=year
leden 21 kwh to je docela bída na 1,2kw elektrárnu co ? a v létě té eletriky tam budte mít tolik že mužete svítit celou noc
a moje poznatky kdy jsem provozoval 2 ovise na stožáru a dole 2*230AH baterie znamenalo kdy\ž dobře tak 6dní provozu a to nesmělo moc extra mrznout
ovis cca 6W celkem to žralo neco okolo 1A to mby mělo znamenat že na tyto baterie by to mělo jet 460hodin
a byl jsem rad za 150hodin v zimě
ted do toho dejte regulator kterej to odpojí pod 10voltu a jste ještě mín
ted mám jeden nouzák na jednom vysílači než se vyřeší čez a je tam 40W panel a rb333 dole 100AH baterie a regulator provoz od 1.6.2012 a bez problemu nevim o tom ale byl jsem tam a pokud bylo jeden den pod mrakem tak regulator vubec nedobíjel to samy když už skoro slunko zapadalo taky bez dobíjení
Dej tam i větr na zimu pokud se to bude točit tak okoolo 3m/s to ma 10-20W což je hezky
15W za hodinu spotřeba tak to vynasobim *24 *30 dni a je tu 11kwh spotřeby
ale podívejte se na stranky http://fvs.spsemoh.cz/index.php?page=graphs&graph=year
leden 21 kwh to je docela bída na 1,2kw elektrárnu co ? a v létě té eletriky tam budte mít tolik že mužete svítit celou noc
a moje poznatky kdy jsem provozoval 2 ovise na stožáru a dole 2*230AH baterie znamenalo kdy\ž dobře tak 6dní provozu a to nesmělo moc extra mrznout
ovis cca 6W celkem to žralo neco okolo 1A to mby mělo znamenat že na tyto baterie by to mělo jet 460hodin

ted do toho dejte regulator kterej to odpojí pod 10voltu a jste ještě mín
ted mám jeden nouzák na jednom vysílači než se vyřeší čez a je tam 40W panel a rb333 dole 100AH baterie a regulator provoz od 1.6.2012 a bez problemu nevim o tom ale byl jsem tam a pokud bylo jeden den pod mrakem tak regulator vubec nedobíjel to samy když už skoro slunko zapadalo taky bez dobíjení
Dej tam i větr na zimu pokud se to bude točit tak okoolo 3m/s to ma 10-20W což je hezky
0 x
- midnight_man
takze 3 solare po 200w kazdy a 300w elektrarna, jeden 20A 24V regulator...lenze potom treba 2x tolko bateriek
lebo veterna ma 24V. ale to uz musi utiahnut aj vola! lenze zatial som mal vyhliadnute 12V solare
a tymto padom mi treba 24V solare...vie niekto o takych?

0 x
utahne to prd. Ta větrná elektrárna jsou vyhozený prachy. Pokud ti tam nefouká průměrně 10m/s tak to vyrobí houby. Jo, začíná se roztáčet od 1m/s ale ona ani při 2m/s nevyrobí tolik aby utahla RBčko a měnič.
Když si koupíš tu silnější 400W verzi tak má u sebe super měnič na kterej připojíš i solární panel a nemusíš nic vymejšlet.
Když si koupíš tu silnější 400W verzi tak má u sebe super měnič na kterej připojíš i solární panel a nemusíš nic vymejšlet.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
high speed routery podle požadavků
midnight_man: tu 300W som v rukach nemal a tam verim ze problem bude, ma dost vysoku rozbehovu rychlost... kupoval som 400W a ta ide uz naozaj od slabeho vetra skor prirovnatelneho k letnemu vanku avsak nic na zmeranie realnej rychlosti vetra nemam takze konkretny udaj potvrdit neviem... co povedat viem tak pokial to ide len zo solaru (je tam okolo 300W panel velky ako krava, vystupne napatie okolo 30V) ci na plno z vrtule napatie ide az k 28-28,5V ale akonahle zapadne slnko a je tam bezvetrie tak napatie pada rychlo na cca 26-25,5V nemam to zatial grafovane takze konkretny graf kam to az pada nemam ale menej ako 24V som nevidel... su tam 2x 105ah aku a na tom rb250gs+2x rb711+rb411ah zaplo sa to pred udavanym 3/4 rokom odvtedy nonstop bez vypadku.. klop klop... uvidim co povie zima ked tak mam tu malu elektrocentralu takze si daju technici prechadzku ale dufam ze k tomu nedojde...
ps: cela ta sranda aj s konstrukciami, rozvadzacom a pod.. stala niekde medzi 3-4tis eur...
ps: cela ta sranda aj s konstrukciami, rozvadzacom a pod.. stala niekde medzi 3-4tis eur...
0 x
midnight_man píše:takze 3 solare po 200w kazdy a 300w elektrarna, jeden 20A 24V regulator...lenze potom treba 2x tolko baterieklebo veterna ma 24V. ale to uz musi utiahnut aj vola! lenze zatial som mal vyhliadnute 12V solare
a tymto padom mi treba 24V solare...vie niekto o takych?
kdo ti brani dat dve baterky do serie s jednnim regulatorem a každou 12V bateriii loudovat enegii z solar + regulator když to odděliš diodama tak ses v poho
0 x
-
- Kontaktovat uživatele:
Nejak jsem nezaregistroval zda jsou to monokrystalicke, polykrystalicke, nebo amorfni panely. Priznam se, ze jsem zatim jen teoretik
Ale obecne nejstabilnejsi vykon a ve vysledku nejvetsi vyuziti solarni energie ti umozni amorfni panely, ktere dokazi lepe pohlcovat difuzni zareni. I kdyz ty bohuzel maji pomerne vysoke vystupni napeti. Ale z ruznych srovnani obecne vychazi, ze specielne v zime resp celorocne dostanes nejvic energie prave z amorfnich panelu s MPPT regulatorem. Jsou vetsi, a maji vysoke vystupni napeti coz asi neni pro tvoji aplikaci idealni. Taky musis pocitat se spravnym nakopenim panelu protoze v zime Slunce svtiti jinak nez v lete, tedy asi je optimalnejsi nastavit panely jiz v lete na v lete mene ucinny "zimni" provoz. Mozna by bylo lepsi smerovat tento dotaz primo do fora kde se tim nadseni chalani prakticky a opakovane zabyvaji http://forum.mypower.cz/

0 x
Nejsem úplný idiot. Některé moje kousky dodnes hledají...
- midnight_man
dat 800€ za tu veternu el...to nie je sranda. Pocul som z realu ako hapi spomina..ze to fakt stoji za hovno. za 800€ mám 4 dalsie soláre. Ved sa tu bavime o tej zime
v lete by stacil aj jeden solar. V zime to bude sranda...jediny problem je, ze ked tam napadne 80cm snehu tak len skutrom
je to 1272 n.m.v takze centrála nehrozí.

0 x