❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
OSPF redistriubce pouze některý rout
- zdenek.svarc
- Administrator
- antispam: Ano
O GVRP slyším poprvé, musím se na to podívat. Všechny VLANy jsou vytvořené staticky. To GVRP ale vypadá dost zajímavě - mikrotik to umí? Switche které používáme o téhle funkci zřejmě taky nikdy neslyšely.
0 x
Tak zdá se že GVRP bylo nahrazeno MVRP - mikrotik neumí, škoda. Docela by mi to ušetřilo práci...
0 x
- zdenek.svarc
- Administrator
No právě. Bohužel nepodporuje, na rozdíl od aspoň trošku chystřejších switchů. A to je věc, která mě od použití VLAN jako mostu od AP ke koncentrátoru odrazuje. Nedokážu si představit na síti, která je celá na dynamice a centrálně řízená, staticky bouchané VLANy. Mínus body pro RouterOS.
0 x
Jenom pro zajímavost (jsme už hodně OT), jak vypadá takový setup s MVRP? Chápu, že ho musí podporovat switche po cestě, ale jak by vypadala podpora na AP (kdyby byla)? Jaký je mechanismus, který přiřazuje porty switchů k jednotlivým VLANám? Nebyl by nějaký hezký odkaz k nastudování? 

0 x
- zdenek.svarc
- Administrator
S offtopicem souhlas, takže jenom stručně. Pokud by RouterOS GVRP/MVRP podporoval, tak by na uplink portech switche nebylo potřeba definovat žádné VLAN ID, prostě by došlo k načtení VLAN ID do switche ze všech portů, kde bychom zapnuli dynamiku.
0 x
- zdenek.svarc
- Administrator
loopie píše:Koncentrátory jsou na rozhraní core a backhaulu, PPPoE sevrer je také pro každý bezdrátový sektor v síti. Přemostění L2 je pomocí VLAN - zákazníci se na AP otagují a pak už běží svojí VLANou. Jedna VLANa pro každý sektor, případně FTTB switch. Koncentrátor je vždy x86 ROS + VLAN switch. Mám z toho řešení docela dobrý pocit:), je to setup, který se dá lehce rozšiřovat a škálovat.
Jo jo, pěkně nadizajnované.
0 x