Příspěvekod stepan.benes » 13 years ago
Takže ještě jednou, nejdřív k prvnímu tématu: komercionalizace a profesionalizace jsou sice dva rozdílné termíny, ale v podstatě jdou v ruku v ruce. Zkuste oprostit ta slova od jakýchkoli pejorativních nádechů a přeložte si je do češtiny. Profesionál je člověk, který se dané činnosti věnuje profesně, t.j. je jeho prací a je za ní placen, tzn. má obchodní vztah (tzn. ten dobrovolný hasič z příkladu je stále amatér, i když může být dobrý. V původním významu slov amatér/profík není nic o kvalitě práce). České synonymum slova komerční je obchodní. Pokud si přečtete článek, jasně se v něm říká, že je třeba najmout zaměstnance, což je obchodní (komerční vztah).
A teď k tomu dalšímu. Vezměme pro příklad jeden z větších freenetů, dle informací na jejich webu je členský měsíční poplatek 350 Kč, přistupovací poplatek 2000 Kč, registraci DPH mají, předpokládám, že ho platí. Já jako komerční společnost mám u 90 procent klientů měsíční paušál 360 Kč vč. DPH, instalák je 95 procentech zdrama, jinak 1800 Kč. Příjmy máme tedy per hlava plus mínus stejné. Tady ale podobnost končí, já platím koncové zařízení u zákazníka (u freenetu si koncák kupuje sám), jeho servis a výměny, nikdo pro nás zadarmo nepracuje, na mzdy jde cca 25 procent příjmů, máme cca 30 aut, nějaké procento jde na marketing a sponzoring, když to sečtu dělá to, dejme bratru 40 procent příjmů. Síť je primárně FTTx (B i aktiv H), komplet (funkční !!!) triple play, žádný low-end, bezdrát licence, 80,17,10 páteře (převážně Alcoma), zbytek Mikrotik. Na technologiích nešidíme, nákupní ceny bychom neměli mít nějak výrazně rozdílné. V investicích by tedy také neměl být extrémní rozdíl. K tomu jsme každý rok udělali nějakou akvizici (za svoje peníze), investovali cca 20 mil. do IPTV, atd. Společnost je přitom každý rok v zisku, daně (nemalé) platím.
Závěr si z toho udělejme už každý sám.
P.S. Pokud je všechno jinak, rád se nechám poučit.
P.P.S. Nejlepší argument je účetnictví.
0 x