ludvik píše:Fakt to pomoci nemusí ...
net.work píše:omlouvam se za offtopic, ale chces mi rict, ze kdyz bys pouzil stineny kabel, na obou koncich prepetovky (radne prizemene, tak jak se zemnit maji), tak ze ani tohle by ti nepomohlo? nejak se mi tomu nechce verit...
Zdravím,
vycházím z mých dlouholetých zkušeností, které počaly před mnoha lety hromadnou výměnou modemů ADSL, které jsme na jedné ulici po bouřce sbírali skoro do vozíku. Od té doby jsem vyzkoušel všechny známé způsoby napěťových pojistek, zásuvek a všeho možného. Nepomáhá nic. Samozřejmě, těžko říci, jestli by za určitých podmínek ten RB přežil, pokud by byl chráněn. Podle zkušenosti říkám, že čím více ochran, tím větší škoda a zařízení stejně odchází.
Dále vycházím z dlouholeté zkušenosti firmy, která se zabývá především propojením budov a zde je závěr jasný: optika a nikdy více matalika.
Navíc, pokud si spočítáš náklady na výkop, kabel a koncové zařízení, myslím, že to nebude nějaký podstatný rozdíl. Trošku ti asi náladu pokazí nutnost osazení konektorů speciálním zařízením, ale to se dá vypůjčit i s technikem. Ale to asi dobře víš.
Dej optiku a už o tom neuslyšíš.
mpcz, 18/08/2012