❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Špatný útlum spoje

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
mirek.k

Špatný útlum spoje

Příspěvekod mirek.k » 13 years ago

Zdravím a prosím o radu, zda se dá zjistit, na které straně je chyba.
Spoj (2x RB433 + R52) p2p na 5 GHz, cca 350 m, na obou stranách 19 dBi antény. Vysílat musím 12-15 dBi, abych dostal -75 dBi na přijímací straně.
Podle výpočtu bych měl mít o 20 dBi více. (Polarizaci jsem zkoušel a Fresnelova zona je taky OK).
Díky a omluvám se, pokud jde o pitomost - jen mi když tak bez velkého nadávání :) napište, že musím postupně vyměnit antény a kartičky.

Díky moc
Mirek
0 x

tom-tom

Příspěvekod tom-tom » 13 years ago

a signál z opačné strany máš teda kolik? Nebo se to tak chová z obou stran stejně?
0 x

Repkins

Příspěvekod Repkins » 13 years ago

90% vadný karty 10% vadnej zbytek. Co je to za antény, jaký káble, jaká frekvence? -75dB mám na 3km 19dB oproti 13db ant.
0 x

mirek.k

Chová se to z obou stran stejně.
Antény jsou panel Polsko - mám jich síti několik desítek a zatím bez problémů.
Frekvence - pokud je třeba přesně - 5660 MHz.

Díky Mirek
0 x

jirka123

Příspěvekod jirka123 » 13 years ago

co přehozený konektory na jedné straně? konektor A/B ?
0 x

tom-tom

Tak že by byly vadné hned obě karty, nebo obě antény, není vyloučeno, ale je to málo pravděpodobné.
Spíš bych řekl, žes netrefil hlavní lalok, ty mikropáskové panelky si uměly uhnout. Nevím, nějaké zkušenosti máš,
možná jen podcenils vzdálenost, že je to kousek a směrovals jen od oka a prostě ses ani z jedné strany netrefil :)
0 x

Pintero
antispam: Ano

Příspěvekod Pintero » 13 years ago

Staci aby byla vadna jedna karta a je to v kytkach. Zjistis to jednoduse - vlez do nastaveni karty a prepni vstup karty z A na B. Pokud se signal nezmeni (nebo se zmeni nepatrne) je karta vadna.
Pokud signal poklesne o vic nez 15 dBi, je karta v poradku.
0 x

mpcz

Příspěvekod mpcz » 13 years ago

jirka123 píše:co přehozený konektory na jedné straně? konektor A/B ?

Zdravím,
předpokládám, že v ROS máš zvolené dobře antény A / B a pigtail v dobré dírce. Ale to asi máš, protože ztráta by byla mnohem větší než teď máš
předpokládám, že máš dobře polarizaci
předpokládám, žes měřil ohmetrem antény a kabely na zkrat
předpokládám, že máš antény dosměrované. I tak není na škodu s nimi trošku pohnout kvůli mezeře ve vyzař. charakteristice. Ty panelky nejsou nijak ostré.
Jinak, podle mě máš ten propad signálu trošku víc než 20 dB, podle WIFI-kalkulátoru ti těch dB chybí asi 26:

Obrázek

Postupoval bych asi takto:
- zjistil bych si, zda je signál zmenšený na obou stranách - to jsme se zatím nedozvěděli, ač se na to už někdo ptal
- pokud je slabší pouze jedno RX, tak to je jednoduché, na to pak přijdeš lehce
- pokud je signál zeslabený symetricky, to je horší, pak budeš muset něco vyměnit a podívat se, co to udělalo a udělat úsudek, nebo
- při dobré znalosti místních poměrů můžeš udělat scan antén na obou stranách. Z úrovně nascanovaných signálů může být na první pohled vidět ta "tupá" strana. Právě z těchto důvodů již dva roky tlačím na podporu Mikrotiku, aby udělali funkční scan na klientovi a zavedli výstup do TXT souboru. Pokud tam ale žádné vysílače (myšleno např. konkurenční AP) nejsou, tak to máš horší. Tenhle test je dobrý, že ho lze udělat z tepla domova.
- předpokládám, že v některém konektoru nemáš vodu. Stačí malá kapička a spoj se ti zatlumí právě o tolik, kolik tam teď máš. Nepíšeš, jestli je to fungl nový spoj nebo starší, u kterého došlo ke zhoršení.
Víc mě teď momentálně nenapadá.
Hodně zdaru...
mpcz, 12/08/2012
Přílohy
Picture0009.jpg
Picture0009.jpg (76.28 KiB) Zobrazeno 2754 x
0 x

tom-tom

to Pintero: 350m spoj s prohozenýma výstupama a na -75dB neudělá ani kdyby se posral, to by ty kartičky musel strčit přímo do antény :) a beztak by byl někde nad -83.

Jinak, na ten kousek by neměl ani zapotřebí tolik péct. Když vezmu útlum na pigtailu, konektorech a 3m RF240, tak karta by měla stačit na 5dB a na protistraně dostane úroveň kolem -63dB.
Ikdyž, je to zas jen teoretický výpočet a že poláci dají na anténu štítek 19dB, nemusí to nic znamenat :). Docela by mě zajímalo, jak se mu ty signály hnou třeba na 5500MHz a 5600MHz.
0 x

Pintero

tom-tom píše:to Pintero: 350m spoj s prohozenýma výstupama a na -75dB neudělá ani kdyby se posral, to by ty kartičky musel strčit přímo do antény :) a beztak by byl někde nad -83.

Asi si muj prispevek blbe precet. Ja neresil prohozeny vystupy, dal jsem navod, jak jednoduse zjistit, zda je karta vadna (resp. vadny prepinac na karte)
0 x

Ladik

Příspěvekod Ladik » 13 years ago

mpcz píše:
jirka123 píše:co přehozený konektory na jedné straně? konektor A/B ?

Zdravím,
předpokládám, že v ROS máš zvolené dobře antény A / B a pigtail v dobré dírce. Ale to asi máš, protože ztráta by byla mnohem větší než teď máš
předpokládám, že máš dobře polarizaci
.........

Víc mě teď momentálně nenapadá.
Hodně zdaru...
mpcz, 12/08/2012

Dobry NetTest, jak tam zapinas tu wifi kalkulacku? Me to po stazeni nejde a wifi tlacitko tam nemam.

Diky Lada
0 x

tom-tom

Ne, přečetl jsem si to dobře :) samozřejmě ten návod je v pořádku a může (měl by) ho zkusit, ale přijde na to, že karta je ok.
Protože když budu vycházet z toho, že je karta špatná, znamenalo by to, že i na ant-B by pak měla ukázat signál -75, což je na tu vzdálenost bez svodu nesmysl.
0 x

mirek.k

Nejprve všem moc děkuju za rady - fakt super!
Přes noc mě taky napadlo, že jsem zapomněl na A/B konetory.
Takže z jedné strany se prakticky nic nezměnilo (1-2 dB) a z druhé strany totální rozpad.
Myslím, že antény jsou z toho venku a už se zaměřím na kartičku, pigtail a konektory.

Ještě jednou díky
Mirek
0 x

Pintero

Karta kde se nic nezměnilo je vadna
0 x

mirek.k

Tak finální výsledek: po výměně kartičky a pigtailu se to zlepšilo o 20 dB, takže můžu stáhnout vysílací výkony.
Díky za pomoc všem

Mirek
0 x