❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
PPPoE koncentrator pre 300+ zakaznikov
Re: PPPoE koncentrator pre 300+ zakaznikov
cize ak dobre rozumiem ak na siet umiestnim 2x koncentrator siet bude v ringu bez nekaych dalsich routovacich protokolov tak podla toho co pises ze sa pripoji na ten ktory skor zreaguje tak tym padom sa da celkom slusne poriesit zaloha llinky ..
0 x
-
- Moderátor
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
Taky jsem to tak pochopil. Otazkou je jestli je dobre mit celou sit v bridgi. Podle me je lepsi mit PPPoE server na kazdym AP a to cele pripojeny na radius.
0 x
neni to špatný ale až na ten bridge. Většina lidí použije PPPoE z důvodu toho že má humusáckou síť. Koncentrátory na APčkách je taky řešení ale je to víc starostí.
0 x
Zdeněk Švarc píše:Tomáš Nesrsta píše:Jak pripojit vzdaleneho klienta k PPPoE serveru ktery je na zacatku site, kdyz cela sit je routovana?
Jakékoliv zapouzdření L2, které propouští broadcast (k vůli PPPoE Discovery paketu). Takže třeba EoIP. A na diagnostiku je dobrý PPPoE Scan v RouterOS.
Jakoze to bude tunel v tunelu? hmm to bude asi hodne spolehlive a hlavne rychle... to je asi nejhorsi vlasntost PPPoE: bezi na L2, je tedy potreba pouizvat bridge. Od te doby, co jsem v siti zrusil veskere mozne bridge a vse routuju, vsechny predesle problemy ustaly, takze to rozhodne neni pro me. jako reseni v ramci rozsahle LAN v nejakem panelaku nebo v opticke siti prosim, ale pro wifi se to IMO nehodi.
0 x
-
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Proto me napadlo misto tunelu a bridge udelat pppoe server na ap. A cely to ridit radiusem. Coz je stejne nutnost.
0 x
Tomáš Nesrsta píše:Proto me napadlo misto tunelu a bridge udelat pppoe server na ap. A cely to ridit radiusem. Coz je stejne nutnost.
ted je otazka jak moc bude ten PPPoE server zatezovat to APcko a jak to bude snizovat rychlost na wifi a pripadne jak moc to bude padat kdyz bude hrosi signal/ruseni.
0 x
-
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Zateze na AP se moc nebojim. Ted vsude pouzivam WPA/WPA2 coz pak muzu klidne vypnout a ta zatez bude plus minus stejna.
To odpojovani asi bude horsi. Preci jenom nove navazani pppoe spojeni muze chvili trvat.
To odpojovani asi bude horsi. Preci jenom nove navazani pppoe spojeni muze chvili trvat.
0 x
WPA/WPA2 akcelerujou chipsety na kartach, tim CPU neodlehcis
0 x
nevie niekto poradit preco mi PPPoE server disasociuje klientov ? neak neviem to vycitat z logu co je v prilohe
- Přílohy
-
- preco disasociuuje.png (44.42 KiB) Zobrazeno 2465 x
0 x
no zátěži na AP se už bojím mám omnitika a 10 pppoe účtů a už tam jde CPUčko někdy na 85%, každý má svojí queue cca 6Mb a 11Mb burst, takže když se to sejde tam tam jede cca 40Mb
0 x
-
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
okoun píše:no zátěži na AP se už bojím mám omnitika a 10 pppoe účtů a už tam jde CPUčko někdy na 85%, každý má svojí queue cca 6Mb a 11Mb burst, takže když se to sejde tam tam jede cca 40Mb
Ty mas QoS primo na AP? a jak agregujes hlavni lajnu? Me dava smysl mit jeden jediny cetralni QoS na hlavni brane, jedine pak muze IMO korektne fungovat pujcovani nevyuzite kapacity a pod... Jestli potrebues delat QoS i na urovni APcek, tak v tom neni problem, staci si udelat spravnou hierarchii. ale urcite bych to delal na nejakym silnejsim routeru nekde u brany a nezatezoval chudinky APcka

0 x
pmaster píše:nevie niekto poradit preco mi PPPoE server disasociuje klientov ? neak neviem to vycitat z logu co je v prilohe
chyba bola v tom ze jedno AP nieje plne transparentne

riesenie: zrusil v pppoe servre moznost "one session per host" a uz to bezi normalne, zaroven to nastavenie nepotrebujem kedze je v radiuse nastavene ze max. jedno konto sa moze lognut sucasne (login moze bezat 1x)
0 x
Walkeer píše:okoun píše:no zátěži na AP se už bojím mám omnitika a 10 pppoe účtů a už tam jde CPUčko někdy na 85%, každý má svojí queue cca 6Mb a 11Mb burst, takže když se to sejde tam tam jede cca 40Mb
Ty mas QoS primo na AP? a jak agregujes hlavni lajnu? Me dava smysl mit jeden jediny cetralni QoS na hlavni brane, jedine pak muze IMO korektne fungovat pujcovani nevyuzite kapacity a pod... Jestli potrebues delat QoS i na urovni APcek, tak v tom neni problem, staci si udelat spravnou hierarchii. ale urcite bych to delal na nejakym silnejsim routeru nekde u brany a nezatezoval chudinky APcka
no ono to tak dobře nejde podchytit, protože když máš dynamickou cestu tak jak uděláš správnou hierarchii? no moc dobře ne.
0 x
okoun píše:Walkeer píše:okoun píše:no zátěži na AP se už bojím mám omnitika a 10 pppoe účtů a už tam jde CPUčko někdy na 85%, každý má svojí queue cca 6Mb a 11Mb burst, takže když se to sejde tam tam jede cca 40Mb
no ono to tak dobře nejde podchytit, protože když máš dynamickou cestu tak jak uděláš správnou hierarchii? no moc dobře ne.
Pokud ti jde v prvni rade o QoS klientu v ramci jednoho APcka, coz ted pokud to dobre chapu implementujes na tom AP, tak mi pripada snadne si nahazet vsechny IP tech klientu z toho AP do jedne groupy a tu shapovat. Pokud ti jde o QoS parenich spoju, tak to je samozrejme obtizne

0 x