❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

NV2 - nasazeni, zkusenosti

Návody a problémy s konfigurací.
midnight_man

Re: NV2 - nasazeni, zkusenosti

Příspěvekod midnight_man » 13 years ago

Na to sme snáď už prišli dávno nie? :D Každému ide to RB ináč s inou verziou...iným protokolom :shock:
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

ne, jenom jsme přišli na to že každej sedíme na jiný židli a každej od toho očekává zázraky v podobě "prostřelim ten konkurenční bordel". Pokud je klient v blízkosti rušení, nepomůže mu nic a z pohledu apčka je kanál relativně čistej. Omyl. Když se prostě správně nepřenesou ani základní data s nějakou spolehlivostí, nemůže fungovat dobře nic.
0 x

pepulis

Příspěvekod pepulis » 13 years ago

Tady se plete nekolik veci dohromady a to jak to komu jede a v jakem prostredi a pak verze mk. Ja osobne psal jen o verzi mk a to tak, ze mam-li spoj bod bod, ktery jede s 5.11 jako hodinky, tak ocekavam od novych verzi stejny vysledek, protoze vsechno ostatni je stejne a nemeni se. Takze nez se do me nekdo pusti, odpovezte si samy, zda-li neocekavate to stejne plus nejake dalsi vylepseni. Dovolim si napsat ze ocekavate, proto pokud to nejede min. stejne dobre jako predchozi verze, nema to tam zpravidla co delat.
0 x

rado3105

Příspěvekod rado3105 » 13 years ago

pepulis, uplne suhlasim....
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 13 years ago

client s verzí 5.9 uptime přes 3dny. Jenom udělám upgrade na 5.18 nebo 5.19 a rozpojuje se to do hodiny několikrát.
Podle mě jsou verze 5.9 - 5.11 lepší. Ve verzi 5.12 něco posrali a veze se to dál... :(
Přílohy
5.19.jpg
5.19.jpg (131.42 KiB) Zobrazeno 1247 x
0 x

hapi

vyměň klienta.
0 x

honzam

Co myslíš klientem? Vyměnit RB711 nebo gentlebox? A proč bych to dělal když signál má OK a s verzí 5.9 až 5.11 má uptime dobrý a neodpojuje to !
0 x

hapi

no, nabízí se tady otázka zda to je způsobený vadným HW nebo ne. Tak nějak mám pocit že to je spíš třeba v tom že je nakřápnutá wifina. V logu máš medium-access timeout. To mi přijde jako kdyby wifina nezareagovala dostatečně rychle. Máš tam tdma 2ms? osobně 1ms nedoporučuju na pomalích procesorech typu RB711.

jo jako chápu že na 5.11 ti to nedělalo ale pokud se nepletu tak ve v5.18 byla snížena latence NV2ky což bude mimo jiný znamenat větší nároky na časování cpučka. Nemáš třeba hodně zatížený CPUčka?

Jako další věc zjisti jestli zrovna v tu dobu někdo přes to něco stahoval. Odpojování klientů se stává většinou když tam nic neteče.

Nebyla chyba medium-access timeout jedna z prvních objevovaných chyb NV2ky?
0 x

honzam

Procesor je v pohodě, stíhá. To co tam zrovna teče jsem nekoukal ale je to hodně náhodný. Odpojuje to při větším toku a také když tam skoro nic neteče.

A není to problém jednoho klienta. Na tomto sektoru to dělají všichni klienti. Proto je držím na 5.9 a jenom tohoto jednoho jsem upgradoval na 5.19 abych viděl jestli to neopravili. Neopravili.

Jo a mám tam 2ms nastavený na sektoru. 1ms jsem nikdy nedával
0 x

hapi

no, a to by jsi právě měl mít v5.19 všude nebo nikde. Jestli tam máš jako AP v5.9 z dnešního pohledu naprosto bez úprav a klienta v5.19 kterej má oproti v5.9 brutální vylepšení NV2, tak se nemůžeme divit že se projevujou starý chyby když komunikaci řídí stará v5.9.

v5.11 zvýšení odolnosti TX na Nkových kartách. v5.14 vylepšení NV2. v5.18 snížení latence. To jsou úpravy dost podstatný na to aby to takový věci nedělalo jako to dělá tobě. Kdoví co to dělá když je klient s novou verzí a APčko starý a nebo naopak. Tak nějak si neumim představit co to dělá když je APčko nový ale má na sobě starýho klienta kterej o nových úpravách NV2 neví zhola nic.
0 x

honzam

nikde nepíšu že APčko je starý. APčko mám 5.19.
5klientů s 5.9 stabilní. A 5klientů 5.19 odpojující se. Vypadá to že všechny zase přehrnu na 5.9
0 x

hapi

dohrň radši všechny na v5.19. Jak jsem psal, jestli APčko pozná starýho klienta tak určitě přepne na starší revizi NV2... spekulace. Nicméně proč to teda mě chodí a ostatní ne? Protože mám všude stejný verze? testni a uvidíme.
0 x

honzam

hapi píše:dohrň radši všechny na v5.19. Jak jsem psal, jestli APčko pozná starýho klienta tak určitě přepne na starší revizi NV2... spekulace. Nicméně proč to teda mě chodí a ostatní ne? Protože mám všude stejný verze? testni a uvidíme.

Co znamená že drží? Kolik klientů tam máš a jaký uptime? Dobře udělám test a všechny dám na 5.19
0 x

hapi

no, 20 klientů a ti co to nevypínaji maji uptime jako APčko samotný což je teď 3 dny.
0 x

Tomáš Nesrsta
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Nesrsta » 13 years ago

Tak Standa ma asi pravdu. Na jednom sektoru kde jsem mel "disconected, control frame timeout" jsem nasel klienta kterej mel starou 5.5. Po kontrole vsech ze maji 5.19 uz mi tyhle problemy zatim (3 hod) prestaly. Takze to vypada ze klient se staym MK shazoval klienty s novym MK. Kouknu na to rano jestli vsichni drzi.
0 x