❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Spolehlivý router se základními funkcemi

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
tark

Re: Spolehlivý router se základními funkcemi

Příspěvekod tark » 13 years ago

AP+switch jsem myslel jako jedinou krabičku, není důvod tam už cpát obě, ležely by vedle sebe na stole :) Uvažuju, jestli to nesfouknout pomocí RB751.
0 x

telleke

Příspěvekod telleke » 13 years ago

APčka můžou být klidně RB751. Dělá se 100Mb i 1Gb verze.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 13 years ago

tark píše:AP+switch jsem myslel jako jedinou krabičku, není důvod tam už cpát obě, ležely by vedle sebe na stole :) Uvažuju, jestli to nesfouknout pomocí RB751.

rb751 se moc neslučuje s nadpisem tématu. Leda gigová verze. Tu druhou nebrat
0 x

tark

Spolehlivost nebo základní funkce? ;) Spolehlivost je podmínka nutná a něco navíc nevadí, zvlášť když to je za rozumnou cenu... protože ono SOHO Gbit AP není o moc levnější.
0 x

thanui.linux

Příspěvekod thanui.linux » 13 years ago

AP+Switch
http://wifi.aspa.cz/tp-link-tl-wr841nd- ... s-z103091/
+ SW dd-wrt

Stane se z toho plnohodnotnej switch s 5-ti porty a dobrou wifinou. Máme to otestovaný a lidi jsou spokojený. Pokud jsou všechny stanice sólo bez sdílených profilů, pak nevidim důvod nacpat tam Gbps, ale je to o pěnězích a rozpočtu ( pokud rozpočet dovolí Gbps je jasná volba ).

Stream IP kamera >> IP coder je sice závislej na kompresi, ale my počítáme s max průtokem 4-5Mbit na kus ( obdobné streamu HD videa), tkž pohoda.
Na core switch bych volil:
http://wifi.aspa.cz/tp-link-tl-sl2428we ... ch-z88710/

Na gigabitové porty bych připojil NAS a IPCoder. Ostatním strojům stačí 100Mbit. Pokud se nejedná o firmu, kde jedinou pracovní náplní není kompírování dat mezi stroji. :-)
Na trasu kde má být použita optika, lze pak využít media konvertoru nebo modul do switche.

Jinak kamery nemusí mít samostatná POE ( mnoho krabiček v racku ), ale použít POE spliter a silnější průmyslový zdroj.

Core router stačí 750 ( http://wifi.aspa.cz/mikrotik-routerboar ... 4-z100162/ ), přeci jen linka do netu asi nebude gigabitová.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 13 years ago

tark píše:Spolehlivost nebo základní funkce? ;)

Spolehlivost, protože na 751U nejsou dobré reference. Pokud to jen sofwarová chyba tak to mikrotik stále nevychytal - problémy s bezdrátovou částí.
Zajímavé je že na 751G nikdo nenadává
0 x

tark

Díky moc za pomoc! Po zvážení všech pro a proti jsem se rozhodl zkusit ty Mikrotiky. Doufám, že se mi to podaří nakonfigurovat, ale popral jsem se už s ledasčím... :-)

Mimochodem, ještě trochu OT: Je možné pro napájení zařízení se vstupem 12V na vzdálenost 90m přes PoE využít tento postup? 230V -> PoE 48V -> ... 90 m kabel ... -> redukce 48V->16V -> 12V kamera?

Redukce by byla http://www.i4wifi.cz/poe-konvertor-48-v ... d1561.html ... počítal jsem úbytek napětí na kabelu při daném zatížení kolem 7-8W cca 5V... Když si vezmu 48-5, dostanu 43V na vstupu do redukce a po transformaci ve stejném poměru bych měl dostat nějakých 14,3V... to je OK, ne?
0 x

Walkeer
antispam: Ano

Příspěvekod Walkeer » 13 years ago

tark píše:Díky moc za pomoc! Po zvážení všech pro a proti jsem se rozhodl zkusit ty Mikrotiky. Doufám, že se mi to podaří nakonfigurovat, ale popral jsem se už s ledasčím... :-)

Mimochodem, ještě trochu OT: Je možné pro napájení zařízení se vstupem 12V na vzdálenost 90m přes PoE využít tento postup? 230V -> PoE 48V -> ... 90 m kabel ... -> redukce 48V->16V -> 12V kamera?

Redukce by byla http://www.i4wifi.cz/poe-konvertor-48-v ... d1561.html ... počítal jsem úbytek napětí na kabelu při daném zatížení kolem 7-8W cca 5V... Když si vezmu 48-5, dostanu 43V na vstupu do redukce a po transformaci ve stejném poměru bych měl dostat nějakých 14,3V... to je OK, ne?

Muzes, protoze ta koncova redukce je spinany zdroj, ktery ma urcite velkou toleranci na vstupnim napeti, takze pokud tam bude alespon treba 25v, tak by to mel zvladnout. U 90m bych se uz ale hodne bal prepeti, urcite tam dej nejaky prepetovky, napr. alespon tyto: http://www.i4wifi.cz/safesurge-pro-ethe ... d1531.html

Kdyz totiz nekde pobliz bouchne blesk, tak na 90m uz mas poradny rozdil potencialu jen z toho gradientu, ktery blesk vyvola..
0 x

tark

Tohle má háček, ty TP-Link adaptéry splittery jsou jen pro teploty 0-40°, kdežto v té krabici venku bude -20 - 60°... navíc k tomu musí být i krabice hned vedle kamery atd... proto se mi líbila ta první redukce...

Walkeer: Jo, něco by se tam mohlo dát, tím tuplem, když to povede po střeše.
0 x

thanui.linux

Příspěvekod thanui.linux » 13 years ago

S těmi teplotami bych nebyl tak rigidní. Přeci jen se to asi bežně neprovozuje v klimatizovaných podmínkach. V zimě si to zatopí a létě holt musí přežít. Kdy jsou ty doby kdy Ovislink 1120 byla na střeše v krabici a jela tam několik let ( teplo/zima všechno šumfuk ). A při vedení po střeše bych použil kvalitní venkovní ( PE ) FTP kabel a dal bych si záležet na uzemnění na nulový vodič ( na jednom konci ). Pokud bude kabel volně ložený na střešní krytině, tak se vyvarovat souběhu s hromosvodnou soustavou a křížení nejlépe do pravého úhle. Pak může být blesk jakej chce - pokud bude chtít vždycky si najde cestu.
0 x

Walkeer
antispam: Ano

Příspěvekod Walkeer » 13 years ago

thanui.linux píše: Pak může být blesk jakej chce - pokud bude chtít vždycky si najde cestu.

Nedelejme si iluze, pokud blesk bude chtit, tak to muzes mi uzemnene treba 4x a stejne ti z toho switche zbyde leda skvarek..
0 x

tark

Tak jo, včera jsem si koupil RB751G a po několika hodinách zkoušení jsem s ním nahradil domácí AP, než půjde do ostrého provozu, zajímavý kus HW... nicméně ta *základní* konfigurace není až tak šíleně složitá, zvlášť pokud se použije Quick Setup a zkombinuje se s manuálem pro první krůčky na mikrotik.com :)

Nicméně musím se přiznat, že jsem už narazil na zajímavý "problém", spíš bych řekl bug u uploadu. Když jsem jej měl zapojené asi jako třetí NAT (NAT providera -> domácí Asus (= 2. NAT) -> Dlink switch -> RB751G (= 3. NAT) -> PC), tak se mi občas třeba nechtěly provést testy uploadu na internetu (zkoušel jsem jich víc - speedtest.net, dsl.cz, rychlost.cz) , případně měly docela nízké výsledky (< 10Mbit, mám 30/30 linku). V tu samou chvíli na počítači, který přes Mkt zapojen nebyl vše fungovalo, měl jsem pak i problémy s uploadem na kamarádův server (SSH/SFTP, připojen 100/4 Mbit, nízká rychlost, padání), ale když jsem zkoušel uploadovat soubor na cesky-hosting.cz (taky SFTP)/uloz.to/czshare.com, tak jel normálně plnou rychlostí linky... tak nevím... možná problém u kamaráda... ještě budu testovat.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

poslední verze... poslední bios? nutný!!
0 x

tark

Aktualizoval jsem ho cca dneska dopoledne... Jeste budu testovat, jestli se ta chyba porad jeste vyskytuje a v jakych pripadech.
0 x