Zdravím,
dostal se mi pod ruku zajímavý, ale asi né moc proveditelný nápad.
Jeden človíček chce zasíťovat zahrádkářskou kolonii 1,5km x 400m. Jako AP už je tam PicoStation s MAC controlem pro jednoho konkrétního člověka.
Signál ale pokryje cca 20% areálu - hlavním důvodem je zastavěná plocha, stromy a zakřivení terénu.
Představa je taková, že bychom vzali bullet 2hp k tomu 10db všesměrovku a dali to na krámě zálazníkoj se se slovy, tenhle konec dej na střechu a tenhle do elekřiny.
Bullet by byl nastavenej jako AP WDS a oni se připojovali notebookem k nejsilnějšímu AP.
A teď nastává otázka, je možný nastavit ve skladu zařízení, který zákazník vezme, zapojí a surfuje bez dalšího nastavování na místě nebo přípravy konkrétní konfigurace pro každého zákazníka? Prostě plugAndPlay? Aby se reconnectnul při vypnutí AP před sebou a podobně?
Je v podstatě jedno jestli to bude UBNT nebo MK, ale bullet jsme vybrali jako nejjednoduší řešení z hlediska montáže.
Osada je celkem z ruky a zákazníci tam jezdí převážně o víkendu. Takže bych tam vždycky jednou za 14dní zajel, s NTB se připojil od brány, poupravil výkony a jel pryč.
Řešil někdo něco podobného?
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
AP WDS a pc klienti
-
Hlavní problém bych viděl zde:
vypůjčeno ze http://www.tenda.cz/sites/Upload/wds_navod/wds.pdf 3 strana
Pokud by se tedy sjelo 3 a vice sousedů a všichni by si dali na střechu WDS repeter, tak se propustnost sníží 8x.
Nemám s WDS praktickou zkušenost, ale třeba se tu ještě někdo najde.
Systém WDS může operovat ve dvou módech:
1) WDS Bridge – AP spolu komunikují bezdrátově, neumožňují však připojení bezdrátových
klienských stanic (pouze kabelem)
2) WDS Repeater – AP spolu komunikují bezdrátově a zárověň umožňují bedrátové připojení
klientskcýh stanic (a také kabelem)
V režimu WDS repeater se za každým „skokem“ (za každým AP/routerem)
dvojnásobně snižuje přenosová kapacita. Představme si scénář, kdy máme
dva routery propojené pomocí WDS. Komunikace probíhá mezi stolním PC,
který je k routeru A připojen ethernetovým kabelem, a notebookem, který je
k routeru B připojen bezdrátově – přenosová rychlost směrem k notebooku
je dvojnásobně snížena, neboť router B musí zároveň obsluhovat komunikaci
Router A <-> Router B a Router B <-> notebook.
vypůjčeno ze http://www.tenda.cz/sites/Upload/wds_navod/wds.pdf 3 strana
Pokud by se tedy sjelo 3 a vice sousedů a všichni by si dali na střechu WDS repeter, tak se propustnost sníží 8x.
Nemám s WDS praktickou zkušenost, ale třeba se tu ještě někdo najde.
0 x
-
odpověď. Nicméně mi neříkej že doprostřed tý lokace nazasadíš omnitika a neproleze nic proti sxtčku několik stromů na tu směšnou vzdálenost.
0 x
-
Kdekoli je řeč o prostřelování stromů, se mi ježí vlasy. Ale je to věc názoru. Osobně jsem řešil obdobný problém a došel jsem k závěru, že nejlepší a do budoucna nejspolehlivější řešení je zřízení samostatných vysílačů se stejnými SSID ( pro roaming ), propojených optickou sítí. Jde to sice nákladné, ale z dlouhodobého hlediska výhodné řešení.
0 x
thanui.linux píše:Kdekoli je řeč o prostřelování stromů, se mi ježí vlasy. Ale je to věc názoru. Osobně jsem řešil obdobný problém a došel jsem k závěru, že nejlepší a do budoucna nejspolehlivější řešení je zřízení samostatných vysílačů se stejnými SSID ( pro roaming ), propojených optickou sítí. Jde to sice nákladné, ale z dlouhodobého hlediska výhodné řešení.
ano, tak by to bylo nejspravnejsi, ale z hlediska nakladu pro tazatele asi nerealne... nicmene, takova mesh sit s rekneme 4ks omnitiku by bylo realne provozovat...
0 x
-
Omezení náklady se dá předpokládat, ale jako optimální řešení je dobré ho zmínit. ADD mesh sít - máte s ní někdo praktickou zkušenost?
0 x
prosim tě, zahrádkářská kolonie, kolik tak může jich bejt na tom pozemku. 10? max 15 co budou mít net? Přes stromy tu máme sxtčko do 15dB sektoru na vzdálenost 200m bez sebemenšího zaváhání. Pokud strategicky umístí 1-2 omnitiky na tom pozemku, má vyhráno na dlouhou dobu. A vlastně, co jim brání dát si tam nějakou 5-10m trubku aby na ní všichni viděly?
zase moc velký řešení pro pár lidí tady vymejšlíte.
zase moc velký řešení pro pár lidí tady vymejšlíte.
0 x
-
Na pozemku o rozloze 600m x 300m ( rozměr je orientační - tvar je různoběžník ) je v jedné místní zahrádkářské kolonii 109 pozemků. Jen příspěvek k měřítku. A ano 5-10m trubka nebude řešením vzhledem k tomu, že v dotazu zaznělo, že je oblast s hustou vegetací.
/ADD: Nemůžu soudit kvalitu služeb, ale 200m skrze sromy je dle mého názoru minimálně amatérské.
/ADD: Nemůžu soudit kvalitu služeb, ale 200m skrze sromy je dle mého názoru minimálně amatérské.
0 x
budem si povídat až nebudeš mít jinou možnost. Amaterký to možná je ale funguje to.
0 x
- Radek Úlehla
- Kontaktovat uživatele:
A já do dnes myslel, že zahrádka slouží pro pěstování zeleniny, chování zvířat, nějaké to grilování a vycachtání dětí ve vodě.
K čemu se tam dá použít internet?
Leda že by to byla zahrádkářská kolonie plná pražáků, a jelikož pro ně nejlepší tráva je beton, tak se na zahradě nudí a chtějí internet 
K čemu se tam dá použít internet?

0 x
-
A nebo v té osadě máš vši, který kradou úrodu sousedům. Bude to znít divně, ale mám za sebou instalaci netu a zabezpečení do zahradní chatky. Tomu pánovi bylo fuk, kolik to stojí, hlavně že je uvidí na záznamu a bude jim moct rozbít hubu. Prostě to nebylo o účetní ceně, ale o ceně času a práce kterou těm svým rajčatům a paprikám věnoval.
0 x
trochu jsem na tohle vlákno zanevřel, takže:
proč internet na zahrádce? - protože tam jsou i tací, kteří na zahradu jedou na celý víkend nebo dokonce i celou sezonu. Nehledě na to, že to nejsou pouze záhonky, ale často i celkem vybavené chatky, takže krádeže a vloupačky nejsou vyjímkou a dohled kamerovým systémem by asi nebyl na škodu.
Optika=nereálné 1. cena , 2. rozkopání celé kolonie není možné.
5G spoj z jedný strany na druhou bude asi konečný řešení. Na jedný straně kolonie je přícuc a na druhý straně je jedna chata, kde je výhled na 1. a v obou jsou majitelé celou sezónu. takže na tyhle 2 se dajá 5G spoj a 2,4 AP. Případně nějaký ten repeater. Musím ještě nastudovat mash.
Jedna z podmínek je co nejmíň starostí a servisu na místě, takže i placení se zvažuje na bázi hotspot+sms platby.
proč internet na zahrádce? - protože tam jsou i tací, kteří na zahradu jedou na celý víkend nebo dokonce i celou sezonu. Nehledě na to, že to nejsou pouze záhonky, ale často i celkem vybavené chatky, takže krádeže a vloupačky nejsou vyjímkou a dohled kamerovým systémem by asi nebyl na škodu.
Optika=nereálné 1. cena , 2. rozkopání celé kolonie není možné.
5G spoj z jedný strany na druhou bude asi konečný řešení. Na jedný straně kolonie je přícuc a na druhý straně je jedna chata, kde je výhled na 1. a v obou jsou majitelé celou sezónu. takže na tyhle 2 se dajá 5G spoj a 2,4 AP. Případně nějaký ten repeater. Musím ještě nastudovat mash.
Jedna z podmínek je co nejmíň starostí a servisu na místě, takže i placení se zvažuje na bázi hotspot+sms platby.
0 x