❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

GPON

Výstavba optických sítí, pokládky a průvěsy kabelů, administrativa.
GNS

Re: GPON

Příspěvekod GNS » 13 years ago

midnight_man píše:OLT vymenis...a ked klientske ONU nebudu kompatible?

Polovica pasívneho stromu Motorola a polovica Huawei (príklad)
0 x

zdenek.svarc
Administrator
antispam: Ano

Příspěvekod zdenek.svarc » 13 years ago

GNS píše:Ach jááj. Nepasuje nepasuje....musí to pasovať a byť kompatibilné GPON ma štandardizáciu ITU-T G.984.x, FSAN
Tu sú aj všetci pokope čo sa o to snažia http://www.fsan.org/members/

Díky za odkaz. Ví se, co je nejčastějším důvodem nekompatibility?
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Radek Úlehla » 13 years ago

Zdeněk Švarc píše:
GNS píše:Ach jááj. Nepasuje nepasuje....musí to pasovať a byť kompatibilné GPON ma štandardizáciu ITU-T G.984.x, FSAN
Tu sú aj všetci pokope čo sa o to snažia http://www.fsan.org/members/

Díky za odkaz. Ví se, co je nejčastějším důvodem nekompatibility?

Co jsem to tak pochopil, tak nekompatibilita není ze strany barev, ani kvůli jinému způsobu přístupu k mediu, ale ze strany proprietárního software v OLT, který řídí a konfiguruje ONUčka. Jelikož téměř veškerá správu u PONky prohíbá přímo přes OLT, tak je to celkem zásadní problém.
0 x

GNS

No ťažko povedať kde je nekompatibilita. Zatiaľ som stým nerobil tak neviem povedať. Ale viem že napríklad Motorola dodáva na svoje OLT "AXSvision" softvér na zjednodušenú správu. Pokiaľ by sa to dalo obsluhovať aj inak ako cez toto tak problém by tam asi nemal byť... :roll:
0 x

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 13 years ago

je to ako keby ste nutili NV2 pracovat s M5 zariadením a opačne. TDMA je vo svojom základe rovnaká..no NV2 s Airmaxom nie sú kompatibilné. Navyše PON siete využívajú tiež istú formu časových slotov na upload pre klientske ONU. Áno nie je problém samotná PON technológia, ale jej riadenie. Ešte veľa vody pretečie kým budú tieto technologie kombinovateľné. (Samozrejme, niektoré značky sú..ale je toho minimum)

Avšak si položme otázku, do akej miery je ochota výrobcov liberalizovať trh a prispieť ku kompatibilite svojho produktu s konkurenčným. Všetci vieme, že niektoré ONU stoja 30 dolarov a iné 130. Čiže tu niekde by som hľadal možno háčik.
0 x

yxop

Příspěvekod yxop » 13 years ago

Dakujem vsetkym za uzitocne rady... Nakoniec sme zhodnotili a usudili, ze tahat PON siet by bolo pre nas zrejme velmi narocne a nakoniec sme sa rozhodli zvolit koncept P2P siete.

Mal by som otazku: Je tu niekto na fore ochotny, ku komu by som mohol prist a ukazal by mi, ako zvarat optiku, ako lamat vlakna, koncovky atd. Pripadne ak ste tu niekto kto to idete robit niekde v terene a popri tom by ste si nasli par min. na komentar k tomu dost by ma to potesilo, keby sa niekto nasiel. Dakujem :)
0 x

zdenek.svarc
Administrator
antispam: Ano

Příspěvekod zdenek.svarc » 13 years ago

Ideálně asi Akademie vláknové optiky v Trnavě http://www.profiber.eu/Skoleni/
0 x

yxop

Příspěvekod yxop » 13 years ago

Zdeněk Švarc píše:Ideálně asi Akademie vláknové optiky v Trnavě http://www.profiber.eu/Skoleni/

To je vyborne netusil som ze nieco take existuje, dakujem pekne.

Vzhladom k tomu,ze sme sa rozhodli tahat 2P2 optiku budeme na chrbticu potrebovat vzdusne vedenie ktore bude mat aspon 96-144 vlakien. Viete mi niekto s takymto kablom poradit? Prelistoval som neskutocne mnozstva stranok,ale zvacsa taketo vacsie kable nie su samonosne,ale len na zafuknutie. Vedeli by ste mi sem poslat niekto nejaky link na kabel,ktory by som mohol vyuzit na tento ucel? Vertikalne vedenie v panelakoch bude realizovane kablami typu Riser 8 a 24vl. Pripadne este ako skuseni ludia z praxe aku nadzemnu spojku /outdorovu/ by bolo vhodne pouzit,ked do nej povedie 1-7 riser kablov plus jeden priechodny to bude to 96-144vlakno. Dakujem Vam za odpovede :)
0 x

pixall

Příspěvekod pixall » 13 years ago

yxop píše:Vzhladom k tomu,ze sme sa rozhodli tahat 2P2 optiku budeme na chrbticu potrebovat vzdusne vedenie ktore bude mat aspon 96-144 vlakien.

neviem ci vies ale koncom 2011 bolo vydane konecne rozhodnutie (bez mocnosti odvolania) na odstranenie jednej nepovolenej zavesenej optickej siete na vychode slovenska, pretoze pre nove zavesene vedenia v intravilane obce sa neda preukazat zhoda s verejnym zaujmom a teda vydat uzemne rozhodnutie, a pri dodatocnom rieseni nepovolenej stavby ju tiez z rovnakeho dovodu nie je mozne povolit. by som si s tym 144vlaknovym zavesnym kablom trochu popremyslal...
0 x

GNS

V obciach by som problém po vybavení nevidel. V mestách asi áno. Predsa na dedine sa nebude rozkopávať už ja tak miestami biedna cesta, chodníky, príjazdove cesty ku domom kvôli optike. V mestách kde už sú na to šachty a zakopané chráničky by som inak rozmýšľal.
0 x

Hatatitla

Příspěvekod Hatatitla » 13 years ago

V obci jediné čo vybavíš je tichý súhlas starostu. Územné rozhodnutie na to nedostaneš . A ked aj hej je to veľmi ľahko napadnutelné a tak ako to zavesíš to budeš musieť aj zvesiť.
0 x

midnight_man

Hatatitla píše:V obci jediné čo vybavíš je tichý súhlas starostu. Územné rozhodnutie na to nedostaneš . A ked aj hej je to veľmi ľahko napadnutelné a tak ako to zavesíš to budeš musieť aj zvesiť.
konecne to niekto pochopil :) Bude ti to tam visiet dovtedy, kym nenaseres konkurenciu. Potom ťa udaju na prislusny stavebny urad a ten ex-offo z moci úradnej musí zo zákona konať. V lepšom pripade ti to daju zvesit v horsom dostanes k tomu aj 800€ pokutu.

Uzemne rozhodnutie na zavesene kable v intravilane obce NEDOSTANEŠ. Dodatočná legalizácia taktiež nehrozí keďže nesplníš §4 ods.5 vyhlášky č. 532/2002 ministerstva zivotneho prostredia. Amen
0 x

GNS

Ako že nie? Sú aj výnimky v prípadoch kde sa to nedá alebo je len veľmi obtiažné to zakopať. Ruku na srdce a priznajte sa koľkí ste ťahali optiku v dedinách od domu ku domu. Ja sa na to chystám a mám tu vyhliadnuté dediny a vidím tu na blízku aj /nemenované/ dediny v ktorých teraz iní povešali optiku a hotovo. A neďaleko je aj optika čo majú železnice ťahanú a oni si ešte aj postavili svoje sltĺpy na okraji dediny tak neviem aké zákazy.
0 x

Hatatitla

Příspěvekod Hatatitla » 13 years ago

Vyhláška ministerstva životného prostredia 532/202 §4 odsek 5 :

Kód: Vybrat vše

Potrubné, telekomunikačné a elektrické rozvody a vedenia sa v zastavanej časti obce umiestňujú pod povrch zeme.

Na základe tohoto nedostaneš zo životného prostredia kladné stanovisko k uzemku. Kedže nedostaneš od dotknutého orgánu kladné stanovisko nezískaš ani súhlas stavebného úradu , teda nemáš územné rozhodnutie o umiestnení líniovej stavby. A bez platného územného rozhodnutoe sa jedná o čiernu stavbu.
Ak to inde niekto zavesil tak len načierno.
A mám z dobre informovaného zdroja že T-Com už má vytvorenú pracovnú skupinu , ktorá sa takýmito čiernimi optika bude zaoberať , a požadovať o nápravu na miestnom stavebnom úrade.
V tom lepšom prípade pôjde len o optiku v horšom to budú aj dosť mastné pokuty.
Zavisiť sa to dá v prípade že nieje technologicky možné vedenie položiť do zeme ( máš úzku ulicu pod cestou ide voda , kanalizacia , pod chodníkom plyn a ty už nemáš kam položiť kábel aby si dodržal minimálne odstupy). Obtiažne nieje argument , to len znamená že sa to síce technologicky dá zrealizovať , ale tebe sa nechce.

A neďaleko je aj optika čo majú železnice ťahanú a oni si ešte aj postavili svoje sltĺpy na okraji dediny tak neviem aké zákazy.

Vyhláška hovorí o umiestnovaní vedení v intravilánoch obcí , pokial sa jedná o extravilán tam si to kľudne môžeš zavesiť.
0 x

midnight_man

ziadna vynimka pre to v stavebnom zakone nie je..ani v predmetnej vyhláške. Ten kto natahal kable v poslednej dobe moze len tisko doma v kute sediet a dufat, ze mu to nik nenapadne.

///Este raz, optiku povesat mohli. Kludne aj s pisomnym suhlasom starostu. Nie kazdy starosta vie co sa moze a co nie. Navyse nie kazda obec ma stavebny urad u seba na Ou. No keby si im to napadol na stavebnom urade tak stavebny urad zacne konanie v ktorom im musia nariadit odstranenie. Kedze je na to metodický pokyn z ministerstva. Ak si niekto chce postavit podnikanie na takomto zaklade tak mu prajem vela stastia.
0 x