Chtěl bych ve natahat z jednoho centrálního racku (pokud tedy nebude problém s délkou kabelů mezi rackem a nejvzdálenějšíma kancelářema) do hvězdy.
U každého PC bych chtěl počítat s jednou zásuvkou navíc, kdyby si náhodou časem někdo vymyslel VOIP.
V současné době máme:
24 PC stanic
5 periferií typu NAS, síťová tiskárna a pod
Jako hlavní router a brána je RB2011L v racku 15U
A teď tedy ty otázky:
1. Kabeláž raději tahat u stropu nebo u země?
2. Po celé trase dávat stejnou lištu a nebo jak postupně ubývají kabely po trase, tak zmenšovat?
3. Pokud je v určité kanceláři jedno PC na jedné straně a druhé na opačném konci, tak dát zásuvky na jednu stranu a po kanclu už to natahat lankama a nebo raději zásuvky rozmístit dle umístění PC.
4. Počítám-li, že bude 24 PC a tím pádem 24 případných VOIP, tak dát raději 2x24 switch a 2x24 patch panel a nebo obojí 1x48 (osobně mě přijde praktičtěší 2x24 s rozdělením PC a VOIP, ale nechám si poradit)?
5. Patch panely raději osazené a nebo s použitím pro keystony?
6. Pokud patch panely pro keystony, tak keystony pro ruční zařezání a nebo nějaké ty samozařezávací co dělá třeba solarix?
7. Předpokládal jsem že bych rozdělil síť pomocí VLAN, např. PC zvlášť, případný VOIP zvlášť a periferie zvlášť, ale nejsem v oblasti sítí odborník na HW, takže nevím jak nasadit prvky. Jestli nechat tu RB jako hlavní router a k tomu 2 obyč switche (jeden pro PC a jeden pro periferie, plus případně pak další pro VOIP) , nevím ale jestli to RB uroutuje gigovou síť? Nebo jestli místo 2x obyč switch dát 2x managed switch a RB nechat a nebo jestli dát 1x managed switch a k tomu 2x obyc switch a RB nechat jen jako bránu do netu?
8. Cat5e nebo Cat6? Musím to ještě změřit, abych věděl jastli se vejdu do těch 100m u Cat5e. Jaká je vlastně max délka segmentu u Cat6?
Zatím je to asi vše, ale do realizace mě jistě ještě nějaké dotazy napadnou.
Předem děkuji za odpovědi.